Смекни!
smekni.com

Облік та аудиту комерційних банках (стр. 101 из 104)

2.1.1. На розподільчий рахунок зараховуються також валютні надходження при здійсненні резидентами розрахунків з використанням пластикових карток міжнародних платіжних систем відповідно до “Положення про впровадження пластикових карток міжнародних платіжних систем у розрахунках за товари, надані послуги та при видачі готівки” (далі — Положення), затвердженого постановою Правління Національного банку України № 37 від 24.02.97 р. (із змінами та доповненнями), а також у разі повернення від нерезидента іноземної валюти, яка була куплена резидентом на міжбанківському валютному ринку України для виконання зобов'язань перед нерезидентами.

Уповноважений банк в цих випадках самостійно без доручення клієнта протягом трьох банківських днів здійснює продаж зазначених валютних надходжень на міжбанківському валютному ринку України з розподільчого рахунку.

При отриманні резидентами готівкової іноземної валюти як засобу платежу на території України відповідно до встановлених Національним банком України “Правил використання готівкової іноземної валюти на території України” ця валюта не пізніше наступного робочого банківського дня інкасується до уповноваженого банку, який в той же день після відображення цих коштів на розподільчому рахунку клієнта та їх продажу зараховує відповідний еквівалент в грошовій одиниці України на поточний рахунок резидента.

2.1.2. Гривневий еквівалент проданої іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України в усіх випадках має бути зарахований на поточний рахунок власника коштів не пізніше двох банківських днів після надходження гривні на кореспондентський рахунок банку.

2.1.3. Відсотки за залишками на розподільчому рахунку не нараховуються. Комісійна винагорода за операціями за цим рахунком уповноваженими банками не стягується.

2.2. Юридичні особи-резиденти можуть купувати іноземну валюту через уповноважені банки на міжбанківському валютному ринку України:

—для забезпечення їх зобов'язань перед нерезидентами щодо оплати товарів (робіт, послуг), прав інтелектуальної власності та інших майнових прав, за винятком оплати валютних цінностей;

—для забезпечення витрат на службові відрядження за кордон (видача готівкою або перерахування на власний корпоративний картрахунок) у межах норм відповідно до чинного законодавства України;

— для забезпечення переказів за кордон, пенсій, стипендій та аліментів й інших платежів відповідно до чинного законодавства України;

—для сплати за межі України кредитів, отриманих від нерезидентів та зареєстрованих Національним банком України, та погашення кредитів, отриманих від уповноважених банків, а також відсотків за цими кредитами;

— для репатріації належного іноземному інвестору капіталу, який попередньо було інвестовано на території України, або прибутків, доходів, дивідендів на цей капітал (за наявності документального підтвердження про здійснення інвестицій та про розмір фактично отриманих у результаті цього прибутків, доходів, дивідендів іноземного інвестора).

2.3. Іноземна валюта, яка придбана у встановленому порядку через уповноважені банки на міжбанківському валютному ринку України, повинна бути використана резидентом протягом п'яти робочих днів з часу зарахування її на його поточний рахунок на цілі, вказані в заяві на купівлю іноземної валюти, відповідно до вимог статті 3 Закону України від 23.09.94 р. № 185/94-ВР “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті”.

2.4. Уповноважені банки та уповноважені кредитно-фінансові установи мають право купувати іноземну валюту за власні кошти і використовувати її на цілі, передбачені чинним законодавством України.

2.5. Нерезиденти можуть купувати іноземну валюту через уповноважені банки на міжбанківському валютному ринку України відповідно до нормативних актів Національного банку України.

2.6. Уповноважені банки здійснюють операції купівлі-продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України відповідно до правил та нормативних документів, які регламентують проведення зазначених операцій через Українську міжбанківську валютну біржу.

2.7. При проведенні уповноваженими банками безготівкових операцій купівлі-продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України комісійна винагорода банку стягується з клієнтів лише в гривнях. При цьому її розмір визначається в межах 1,5 % від обсягу операції, але в усіх випадках не повинен перевищувати 10 000 гривень.

У разі якщо операції, які виконує уповноважений банк за дорученням свого клієнта, пов'язані із сплатою комісійної винагороди в іноземній валюті іноземному банку-кореспонденту та із сплатою коштів за користування міжнародними системами розрахунків і міжнародними системами зв'язку, уповноваженому банку дозволяється стягнення цієї частини комісійної винагороди в іноземній валюті за рахунок коштів клієнта в обсязі, необхідному для здійснення розрахунків з нерезидентами за зазначені послуги та операції.

2.8. Уповноважені банки здійснюють на міжбанківському валютному ринку України безготівкові операції з купівлі та продажу валют (як міжбанківські операції, так і операції з клієнтами), за якими проводяться торги на Українській міжбанківській валютній біржі, за курсом покупця та продавця з граничним відхиленням (маржею) від офіційного обмінного курсу не більше ніж 0,3 % без врахування комісійної винагороди.

За операціями з іншими валютами зазначений розмір маржі між курсом покупця та продавця не повинен перевищувати 0,6 %.

Ці обмеження не поширюються на операції, пов'язані із строковими (ф'ючерсними) угодами.

2.9. Проведення торгів на Міжбанківській валютній біржі України призупиняється у разі зміни курсу гривні до долара США більше ніж на 5 % від стартового курсу.


Додаток 29

“___”_____________ 199___ р.

____________________________ Типова форма 03-2

підприємство, організація Затверджена наказом

Ідентифікаційний код Мінстату України

ДРПОУ від 29.12.95 352

Бухгалтерський запис (акт, накладна)

Первісна вартість усіх об'єктів

дата

номер

18

16

17

Інвентарна картка Код за УКУД

обліку основних засобів

________________________________________________________________________________

повне найменування і призначення об'єкта

________________________________________________________________________________

найменування заводу-виготовлювача

________________________________________________________________________________

модель, тип, марка

Цех, відділ, дільниця, лінія

Рахунок, субрахунок

Код аналітичного обліку

Первісна (балансова) вартість

Код

Рахунку об'єкта аналітичного обліку об'єкта (для віднесення амортизаційних відрахувань)

Норми амортизаційних від рахувань

Повну відбудову

капітальний ремонт

1

2

3

4

5

6

7

Норма амортизаційних відрахувань

Поправочний коефіцієнт

Устаткування

на повну відбудову

на капітальний ремонт

вид

код

8

9

10

11

12

Акт про введення в експлуатацію

Первісна (балансова) вартість

дата

номер

13

14

15


Додаток 30

Інвентарна книга

№ з/п

Дата запису

Документ

Звідки отримано

Інвентарний номер

Найменування

Одиниця виміру

К-сть

Дебет (надходження)

дата

сума

дата

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Додаток 31

ВІДОМІСТЬ

індексації балансової вартості основних фондів та їх зношення

___________________________________________________________________________________

(назва підприємства)

(За станом на 1 квітня 1996 р.)

№ з/п

Найменування основних фонді

Дата введення в експлуатацію, здійснення будівництва

Шифр за класифікатором, єдині норми аморт. відрахувань на повне відновлення основних фондів

Балансова вартість (до індек сації), грн.

Індекси ЦІН ДО попереднього періоду

Балансова вартість (після індексації), грн.

Зношення за балансом на 199_р., грн.

Сума зношення після індексації, грн.

1

2

3

4

5

6

7 = 5 х 6

8

9 = 8 х 6

Голова комісії ____________________________