Смекни!
smekni.com

Облік та аудиту комерційних банках (стр. 82 из 104)

Суми акцизного збору, що підлягають сплаті, визначаються платниками самостійно, виходячи з обсягів реалізованих підакцизних товарів (продукції) за встановленими ставками.

Нарахування акцизного збору відображають бухгалтерською проводкою:

Д-т рахунку

№ 7419 “Сплата інших податків та обов'язкових платежів, крім податку на прибуток”;

К-т рахунку

№ 3620 “Кредиторська заборгованість за податками та обов'язковими платежами”.

На сплату бюджету акцизного збору складають бухгалтерську проводку:

Д-т рахунку

№ 3620 “Кредиторська заборгованість за податками та обов'язковими платежами”;

К-т рахунку

№ 1200 “Коррахунок у Національному банку України”.

Облік митних зборів. Митний збір — це обов'язковий грошовий збір, що утримується з фізичних та юридичних осіб за перевезення товарів (продукції) через державний кордон. Митні збори утримуються в іноземній валюті або валюті України до або в момент подання вантажної митної декларації (ВМД) і нараховуються у відсотках до митної вартості товарів або за фінансовими ставками.

При визначенні митної вартості й сплати зборів іноземна валюта перераховується в національну валюту України за курсом, який діє на день подання ВМД.

Сума митних зборів, що підлягає сплаті, зараховується на депозитний та валютний рахунки митниці.

За заявою підприємства і при наявності гарантій банку митниця має право відтермінувати або кредитувати сплату митних зборів на термін, який не перевищує одного місяця.

Запровадження пільг та зміна ставок зборів здійснюються Кабінетом Міністрів України.

Товари та інші предмети, за оформлення яких не були сплачені митні збори або на сплату зборів не було надано відстрочки пропусканню митними закладами не підлягають.

Мито на митні збори за імпортні товари відносять на збільшення вартості одержаних товарів (продукції) бухгалтерською проводкою:

Д-т рахунку

№ 3400 “Господарські матеріали на складі”,

або

Д-т рахунку

№ 3410 “Малоцінні та швидкозношувані предмети на складі”,

або

Д-т рахунку

№ 443 “Капітальні вкладення в операційні основні засоби” (наприклад, в обладнання, що потребує монтажу),

або

Д-т рахунку

№ 453 “Капітальні вкладення в неопераційні основні засоби” (наприклад, в обладнання, що потребує монтажу);

К-т рахунку

№ 361 “Кредиторська заборгованість за господарською діяльністю банку” (відповідний субрахунок).

Сума мита та митних зборів, що перерахована Державному митному комітету України, відображається бухгалтерською проводкою:

Д-т рахунку

№ 361 “Кредиторська заборгованість за господарською діяльністю банку” (відповідний субрахунок);

К-т рахунку

№ 1200 “Коррахунок у Національному банку України”.

15.4. Облік внесків до державних цільових фондів

До державних цільових фондів відносять: пенсійний фонд; фонд соціального страхування; фонд для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення; фонд сприяння зайнятості населення; на будівництво, ремонт і утримання автомобільних доріг; державний іноваційний фонд.

Облік внесків до пенсійного фонду і фонду соціального страхування. Внески до пенсійного фонду зобов'язані сплачувати усі підприємства, які використовують найману працю (у тому числі з іноземними інвестиціями), громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю, заснованою на особистій власності та виключно їхній праці, та адвокати.

Для підприємств, закладів і організацій усіх форм власності запроваджено тариф обов'язкових внесків до пенсійного фонду в розмірі 32 %, а на соціальне страхування — 4 % фонду оплати праці та інших виплат, у тому числі в натуральній формі, які підлягають обкладанню прибутковим податком (за невеликим винятком). Громадські організації пенсіонерів та інвалідів; підприємства і заклади, створені за рахунок коштів цих організацій з метою розв'язання статутних завдань; підприємства, де інваліди складають більше половини від загальної чисельності працюючих, сплачують 5 % фонду оплати праці.

До пенсійного фонду працюючі громадяни вносять 1 % нарахованої їм суми оплати праці; громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю, заснованою на особистій власності та виключно на їхній праці, а також адвокати — 9 % суми доходу; підприємства. незалежно від форм власності та господарювання, виду діяльності й галузевої належності, об'єднання громадян-підприємців, які використовують найману працю — у розмірі 33,3 % суми винагород, які виплачуються громадянам за угодами цивільно-правового характеру: громадяни, які бажають зарахувати до стажу роботи, що дає право на пенсію, періоди трудової діяльності, коли вони не підлягали державному соціальному страхуванню,— у розмірі 33,3 % суми усіх видів отриманого і скоригованого заробітку (доходу).

Внески до пенсійного фонду обчислюються щомісячно. Вони сплачуються одночасно зі сплатою прибуткового податку з громадян після закінчення календарного місяця, але не пізніше терміну одержання в закладах банку коштів на виплату належних громадянам сум.

На певні види оплати праці та інші виплати страхові внески не нараховуються. Зокрема, це компенсація за невикористану відпустку, вихідна допомога при звільненні; компенсаційні виплати (добові за відрядженнями і виплати замість добових); вартість безкоштовно наданих деяким категоріям працівників квартир, комунальних послуг, палива, проїзних квитків або сума коштів для їх відшкодування; вартість виданого спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, мила, мийних та знешкоджувальних засобів, молока і лікувально-профілактичного харчування; суми відшкодування затрат та інших компенсацій у зв'язку з переведенням, зарахуванням або скеруванням робітників і службовців на роботу в іншу місцевість; доплати і надбавки до заробітної плати замість добових у випадках, коли постійна робота проходить у дорозі чи має роз'їзний характер або у зв'язку зі службовими поїздками в межах обслуговуючих дільниць; заробітна плата за дні роботи без винагороди за працю (суботники, недільники тощо), яка перераховується до відповідного бюджету або з доброчинною метою; суми відшкодувань заподіяної працівникові шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним трудових обов'язків; стипендії, що виплачуються підприємствами і організаціями слухачам підготовчих відділень, студентам, аспірантам, скерованим на навчання з відривом від виробництва; допомога, яка виплачується за рахунок підприємства, закладу, організації молодим спеціалістам під час відпустки після закінчення вищого або середнього спеціального закладу; на неоподатковану суму матеріальної допомоги; на компенсаційні витрати, які виплачуються громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (на оздоровлення, при звільненні, на харчування, винагорода за вислугу років, різні види допомоги на Дітей); на допомогу сім'ям з дітьми, що виплачується з Державного та місцевих бюджетів; на виплати з коштів фонду соціального страхування України і пенсійного фонду України (крім коштів, спрямованих на оплату праці).

Підприємства, громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю, заснованою на особистій власності та виключно їхній праці;

адвокати; громадяни-підприємці, які використовують найману працю зобов'язані вести облік розрахунків внесків до пенсійного фонду та витрачання його коштів.

На суму утримань обов'язкових страхових внесків із оплати праці працюючих громадян (1,9 або 33,3 %) здійснюється запис:

Д-т рахунку

№ 3652 “Нарахування працівникам банку по заробітній платі”;

К-т рахунку

№ 3620 “Кредиторська заборгованість за податками та обов'язковими платежами”.

Суми, які відраховують до пенсійного фонду (32 %) та фонду соціального страхування (4 %) відображаються:

Д-т рахунку

№ 7401 “Внески на державне соціальне страхування” (як витрати на утримання персоналу);

К-т рахунку

№ 3620 “Кредиторська заборгованість за податками та обов'язкоеими платежами” (відповідні аналітичні рахунки за розрахунками з пенсійним фондом і фондом соціального страхування). При перерахуванні коштів до зазначених фондів операції в обліку відображають як:

Д-т рахунку

№ 3620 “Кредиторська заборгованість за податками та обов'язковими платежами”;

К-т рахунку

№ 1200 “Коррахунок у Національному банку України”.

Облік внесків до фонду ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Фонд утворюється за рахунок внесків підприємств і господарських організацій, незалежно від їх підпорядкованості та форм власності, у розмірі 5 % від фактичних сум витрат на оплату праці з віднесенням сплачених сум на собівартість продукції (робіт, послуг):

Д-т затратних рахунків (№ 740 та ін.);

К-т рахунку

№ 3620 “Кредиторська заборгованість за податками та обов'язковими платежами”. При перерахуванні коштів фонду здійснюють запис: