Смекни!
smekni.com

Організація бухгалтерського обліку на підприємстві (стр. 5 из 6)

де, ВП(3) - валовий прибуток (збиток);

ІОД - інші операційні доходи;

АВ - адміністративні витрати;

ВЗ - витрати на збут;

ІОВ - інші операційні витрати.

Þ розрахунок фінансового результату - прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування (ФР3д):

ФРзд = ФРод + [(Ж + ІФД + ІД) - ФВ + ВК + IB],

де, ФРОд- фінансовий результат від операційної діяльності;

ДК - дохід від участі в капіталі;

ІФД- інші фінансові доходи;

ІД - інші доходи;

ФВ - фінансові витрати;

ВК - втрати від участі в капіталі;

IB- інші витрати.

Þ Розрахунок фінансового результату прибутку (збитку) від звичайної діяльності (П(3)):

П(3) = П3ЗД-ПП,

де, П - прибуток від звичайної діяльності до оподаткування;

Ззд - збиток від звичайної діяльності до оподаткування;

ПП - податок на прибуток.

Þ Розрахунок чистого прибутку або збитку (ЧП(3)):

ЧП(3) = ФРзд ± Днд ± ППнд ± Внд ± ЗППнд,

де, ФРзд - фінансовий результат від звичайної діяльності (прибуток або збиток);

Днд - дохід від надзвичайної діяльності;

ППнд - податок на прибуток від надзвичайної діяльності;

Ввд - витрати від надзвичайної діяльності;

ЗППвд- зменшення податку на прибуток від збитків від надзвичайної діяльності.

8. ОРГАНІЗАЦІЯ І ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ ГРОШОВИХ ТА РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ

Обов'язковою умовою при створенні юридичної особи є відкриття розрахункового рахунку в банку. Отже, для відкриття поточного та Інших рахунків підприємство подало в установу банку наступні документи:

1. заяву про відкриття рахунка, визначено зразка;

2. копію свідоцтва про державну реєстрацію;

3. копію статуту, установчого договору чи іншого рішення про створення чи реорганізацію підприємства;

4. копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік;

5. картку зі зразками підписів і зразок відбитка печатки підприємства;

6. довідку про реєстрацію в органах пенсійного фонду;

7. копію довідки про внесення підприємства до ЄДРПОУ;

8. документ, що підтверджує реєстрацію підприємства, як платника соціальних страхових внесків.

При наявності уже відкритого поточного рахунку в банку в національній валюті відкриття у цьому ж банку рахунків в іноземній валюті, картковий рахунок та інші спеціальні рахунки відкриваються на основі поданої заяви на відкриття рахунку.

Банк здійснює розрахунково-касове обслуговування підприємства на підставі відповідного договору і власних внутрішніх правил здійснення безготівкових розрахунків.

Банк здійснює безспірне списання коштів з рахунку підприємства на підставі поданого підприємством розрахунку коштів на безспірне списання відповідно до Постанови правління НБУ [17].

Якщо підприємство має більше, ніж один рахунок в банку воно повинне визначити той з них, який вважається головним і воно визначає головний рахунок кожен раз, коли відкриває новий рахунок.

СП "Київ – Захід" має розрахунковий рахунок в національній валюті, а також валютні рахунки.

Щодо порядку оформлення чекових книжок, то він визначається Інструкцією НБУ "Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті"[16]. Чекові книжки є бланками суворого обліку, вони формуються брошуруванням розрахункових чеків по 10, 20, 25 аркушів. Для отримання чекової книжки підприємство подало банку заяву на видачу чекової книжки і платіжне доручення для перерахування коштів на аналітичний рахунок "Розрахунки чеками". Відповідно чекову книжку банк видає на суму, що не перевищує залишок коштів на рахунку підприємства.

Чекова книжка може видаватися для розрахунків з будь-яким конкретним постачальником або з різними постачальниками.

Внесення в розрахунковий чек виправлень та використання замість підпису факсиміле не дозволяється.

Забороняється передавання розрахункового чека (чекової книжки) підприємством будь-якій юридичній чи фізичній особі, а також підписання незаповнених бланків розрахункового чека і проставляння на них відбитка печатки підприємства.

Як і на кожному підприємстві СП "Київ – Захід" має касу. Вона є необхідною оскільки підприємство займається як виробництвом так і реалізацією продукції.

Матеріальна відповідальність за збереження коштів і ведення касових операцій покладено на касира, з яким укладено договір про матеріальну відповідальність у формі зобов'язання касира.

Грошові кошти надходять до каси з рахунків у банках, в наслідок реалізації товарно-матеріальних цінностей, від підзвітних осіб.

Для СП "Київ – Захід" банк встановив ліміт залишку готівки в касі, який встановив на основі поданого до установи банку розрахунку підприємством щодо ліміту.

Надходження І видача грошей з каси підприємства оформлює бухгалтерія прибутковими і видатковими касовими ордерами [Додаток 5,6]. Касові ордери передаються до виконання касирові підприємства безпосередньо бухгалтером. Прибуткові і видаткові касові ордери до передачі в касу реєструються бухгалтерією в Журналі реєстрації касових ордерів, де їм надаються порядкові номери.

Касир усі надходження і видачі готівки за прибутковими і видатковими касовими ордерами обліковує у Касовій книзі.

В кінці кожного дня касир здає виручку в банк і оформляє її об'явкою на внесення готівки в банк. Цей документ складається з трьох частин на кожній з яких зазначається: дата, від кого прийнята готівка, банк одержувача і одержувач, призначення внеску. Верхня частина залишається у банку, середня частина (квитанція) - передається касиру, нижня (ордер) - повертається касирові, але тільки після проведення банком відповідної операції разом з банківською випискою [Додаток 7].

Розглянемо розрахунки з підзвітними особами, які облікуються на рахунку №372 "Розрахунки з підзвітними особами".

Під звіт видається готівка на операційні та господарські витрати, пов'язані з відрядженнями, на визначені терміни і мету. Підзвітна особа по закінченні встановленого терміну зобов'язана здати звіт про витрати цих коштів за призначенням і пред'явити підтверджувальні документи. А також внести до каси невикористану суму.

Підприємство, що відряджає працівника здійснює реєстрацію особи, яка вибуває у відрядження у спеціальному журналі реєстрації відряджень.

Крім того первинним документом, про відрядження є Посвідчення про відрядження, де зазначаються прізвище, ім'я, по-батькові особи, що перебувала у відрядженні; посада даної особи; строк перебування у відрядженні. Мета відрядження, місце відрядження та ін. реквізити.

Обов'язкова на явність печатки про відправлення і вибуття особи. Усі витрати оформляються авансовим звітом [Додаток 8], у якому кожен пункт витрат підтверджується первинним документом (товарним, чеком, проїздним білетом і іншими документами).

Розрахунки з постачальниками відображаються на рахунку №63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками". Отже, цей рахунок показує безготівкові розрахунки між підприємствами і організаціями за продукцію, ТМЦ, роботи і послуги.

Дебіторська заборгованість постачальників відображається на дебеті цього рахунка, тобто відображаються суми сплачених рахунків, а на кредиті відповідно відображається сума акцептованих рахунків на матеріальні цінності, що надійшли, виконані роботи та послуги.

Аналітичний облік ведеться за окремими рахунками постачальників та підрядників, фактами надходження невідфактурованих поставок або оплати матеріальних цінностей, що не надійшли, в розрізі постачальників та підрядників.

Розрахунки за відвантажену продукцію, виконані роботи та послуги, здавання замовникам робіт та надання послуг відображаються на рахунку №36 "Розрахунки з покупцями та замовниками". На цьому рахунку облікують і кредиторську заборгованість фірми перед покупцями за одержану від них часткову оплату продукції, що знаходиться у відвантажених товарах або в платежах, що надійшли в оплату ще не відвантаженої продукції. Отже, по дебету цього рахунка відображають продажну вартість реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг, яка включає ПДВ, акцизи та інші податки, збори(обов'язкові платежі), що підлягають перерахуванню до бюджетів та позабюджетних фондів та включені у вартість реалізації, відповідно по кредиту - сума платежів, що надійшли на рахунки підприємства в банківських установах, та інші види розрахунків. Сальдо цього рахунка відображає заборгованість покупців та замовників за одержану продукцію (роботи, послуги).

При здійсненні господарських операцій для прискорення розрахунків між покупцями і замовниками при відсутності готівки на даний момент використовується вексель. І в даному випадку на підприємстві треба слідкувати за термінами погашення даних векселів і за строками позовної давності щодо них.

При заборгованості перед постачальником видаються векселі, суми по яких становлять кредиторську заборгованість.

9. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ФОРМУВАННЯ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ

Вмомент створення підприємства його стартовий капітал втілюється в активи, інвестованих засновниками (учасниками), і являє собою вартість майна підприємства

Майно підприємства складається з різноманітних матеріальних, нематеріальних та фінансових ресурсів - носіїв прав власності окремих суб'єктів, а також частки інвестованих коштів.

Власний капітал - це гарантія організації бізнесу.

На етапі, коли підприємство ще не мало зовнішньої заборгованості, основна облікова формула капіталу:

А = К, оскільки 3 = 0,

де А - актив;

К- власний капітал;

З - боргові зобов'язання.

Здійснюючи підприємницьку діяльність, підприємство неминуче використовує залучені кошти, тобто утворює борги. Боргові зобов'язання підтверджують права і вимоги кредиторів щодо активів підприємства, звідси: