Смекни!
smekni.com

Організація бухгалтерського обліку на підприємстві (стр. 6 из 6)

А = 3 + К

З використанням залучених коштів власний капітал визначається як різниця між вартістю його майна і борговими зобов'язаннями.

Власний капітал - це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань. Утворюється власний капітал двома шляхами:

Þ внесенням власниками підприємства грошових коштів та інших активів;

Þ накопиченням суми доходу , що залишається на підприємстві. За формами власний капітал поділяється на дві категорії:

Þ інвестований (сума простих та привілейованих акцій за їх номінальною вартістю, а також додатково вкладений капітал, який також може бути поділений за джерелами утворення);

Þ нерозподілений прибуток (частина чистого прибутку, яка не була розподілена між акціонерами).

Власний капітал за рівнем відповідальності поділяють:

Þ статутний капітал, сума якого визначена установчими документами і є зареєстрована у державному реєстрі господарюючих одиниць;

Þ додатковий капітал (незареєстрований) - додатково вкладений капітал, резервний капітал та нерозподілений прибуток.

Різновидами власного капіталу є:

Þ статутний капітал;

Þ пайовий капітал;

Þ додатковий капітал,

Þ резервний капітал;

Þ вилучений капітал;

Þ неоплачений капітал;

Þ нерозподілені прибутки (непокриті збитки);

Þ цільові надходження;

Þ забезпечення майбутніх витрат;

Þ страхові резерви.

ВИСНОВКИ

Проаналізувавши діяльність підприємства і методи відображення його господарських операцій і діяльності загалом в бухгалтерському обліку, ми можемо зробити ряд висновків:

Þ організація бухгалтерського обліку на СП "Київ – Захід" відповідає вимогам встановленим Законом України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" [1] та П(С)БО, основні засади якого відображені в Наказі "Про облікову політику" [18];

Þ автоматизована форма бухгалтерського обліку значно полегшила процедуру відображення в обліку господарських операцій. її значною перевагою є те, що бухгалтери лише вносять вихідні дані для програми (господарські операції) до Журналу господарських операцій, а всі інші облікові регістри уже формуються автоматично. Це дало змогу підготувати протягом лічених хвилин найрізноматніші і з різним ступенем деталізації бухгалтерські дані;

Þ але автоматизована форма має і недоліки, одним з яких є те, що все ще не всі дані вводяться в комп'ютер і частина обліку виконується вручну, що не дає змогу автоматизованого формування фінансової звітності;

Основним повинно стати проведення взаєморозрахунків підприємства з його дебіторами і кредиторами, що дасть вільні кошти, які можуть бути використані в господарській діяльності фірми.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Закон України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999 року.

2. Закон України "Про відпустки" від 15.11.1996 р.

3. Закон України "Про оплату праці" від 24.03.1995 р.

4. Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств"

5. Положення (Стандарт) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби"

6. Положення (Стандарт) бухгалтерського обліку 8 "Нематеріальні активи"

7. Положення (Стандарт) бухгалтерського обліку 9 "Запаси"

8. Положення (Стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати"

9. Постанова КМУ "Про порядок обчислення середньої заробітної плати" № 100 від 08.02.1995 р.

10.Постанова КМУ від 18.03.1996 р. № 334 (для торгівлі). Типове положення з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції, робіт, послуг.

11.Постанова КМУ від 26.04.1996 р. № 473 (для промисловості). Типове положення з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції, робіт, послуг.

12.Кодекс законів про працю України. 13.Наказ Мінфіну України від 16.05.1996 р. Інструкція "Про порядок реєстрації виданих, повернених і використаних довіреностей на отримання цінностей" № 99.

14.Наказ Державного комітету статистики № 193 від 21.06.1996 р. «Про затвердження типових первинних облікових документів з обліку сировини і матеріалів"

15.Наказ Державного комітету статистики № 192 від 21.06.1996 р. "Про затвердження типової форми первинного обліку".

16.Постанова правління НБУ № 185 від 29.03.2001 р. Інструкція "Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті".

17.Постанова правління НБУ № 379 від 18.09.1998 р. "Про виконання установами банків доручень підприємств та розрахункових документів на безспірне списання (стягнення) коштів".

18.Наказ «Про облікову політику СП "Київ – Захід"»

19. Статут СП "Київ – Захід".

20. Ткаченко Н. М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: Підруч. Для студ. Екон. Спец. Вищ. Навч. Закл. - 6-те вид. - К.: А.С.К..2001.-784С.