Смекни!
smekni.com

Організація обліку власного капіталу підприємства України (стр. 4 из 7)

Згідно із чинним законодавством акціонерне товариство може викуповувати в акціонера акції, що належать йому, для їх наступного перепродажу, розповсюдження серед своїх працівників або анулювання. Ці акції повинні бути реалізовані або анульовані у строк не більше одного року. Протягом цього періоду розподіл прибутку, а також голосування і визначення кворуму на загальних зборах акціонерів провадиться без урахування придбаних акціонерним товариством власних акцій [20, 519].

Акціонерне товариство має право викупити в акціонера оплачені ним акції тільки за рахунок сум, що перевищують статутний капітал. Вирішення питань про викуп товариством акцій власного випуску здійснюється загальними зборами акціонерного товариства, якщо ці повноваження не були передані зборами іншим органам товариства (Спостережній раді або правлінню).

Операції товариства з продажу, зворотного викупу і перепродажу його акцій безпосередньо не впливають на рівень чистого прибутку за обліковий період Будь-яка різниця між сумою сплачених та отриманих коштів при здійсненні операції зі зворотного викупу та перепродажу акцій повинна відображатися коригувальною проводкою по рахунку додатково оплаченого (внесеного) капіталу.

Таблиця 2.5. Бухгалтерські записи по обліку вилученого капіталу

№п/п Господарські операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
1 Відображено викуп акцій у акціонерів 45 672
2 Відображення витрат, понесених АТ при здійсненні викупу акцій 45 685
3 Здійснення розрахунків з акціонером: 31
- викуплені акції; 672
- оплата за здійснення процедури викупу акцій. 685

2.3 Організація обліку нерозподіленого прибутку

Власний капітал підприємства збільшується на суму нерозподіленого прибутку і зменшується на суму непокритих збитків. Фінансовий результат звітного періоду – чистий прибуток чи збиток відображається у Звіт про фінансові результати, а в Балансі наводиться сума нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) як прибуток (збиток), накопичений за рішенням власників на: поповнення резервного капіталу; збільшення статутного капіталу; виплату дивідендів. Розподіл прибутку здійснюється у порядку; виплати дивідендів. Розподіл прибутку здійснюється у порядок, передбаченому установчим договором чи статутом.

Залежно від результату діяльності підприємства за поточний і минулі звітні періоди сальдо на рахунку 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" може бути кредитовим — нерозподілений прибуток чи дебетовим — непокритий збиток. Кожний із цих показників по-різному впливає на суму власного капіталу, зокрема: сума нерозподіленого прибутку збільшує суму власного капіталу, а сума непокритих збитків зменшує суму власного капіталу. Якщо в результаті зменшення сума власного капіталу є від'ємною, це свідчить про те, що зобов'язання перевищують активи підприємства [16, с.9].

При складанні квартальних звітів порівнюються залишки по рахунках 441 і 443, і, якщо по рахунку 441 буде кредитове сальдо, то підприємство на цю суму різниці має нерозподілений прибуток поточного року, який відображається в рядку 350 пасиву Балансу (форма № 1), а якщо сума прибутку, використаного у звітному році, перевищує суму нерозподіленого прибутку, то цю різницю відображають на рахунку 442 і відображають в балансі в рядку 350.

Розглянемо порядок відображення в обліку нерозподіленого прибутку.

Закриття рахунків фінансових результатів звітного року за видами діяльності залежить від результату діяльності за звітний період:

а) якщо фінансовий результат звітного періоду — чистий прибуток, то бухгалтерські проводки наступні:

Дебет 791 "Результат фінансової діяльності"

Кредит 441 "Прибуток нерозподілений "

Дебет 792 "Результат фінансових операцій "

Кредит 441 "Прибуток нерозподілений "

Дебет 793 "Результат від іншої звичайної діяльності"

Кредит 441 "Прибуток нерозподілений "

Дебет 794 "Результат надзвичайних подій "

Кредит 441 "Прибуток нерозподілений ".

Якщо результатом діяльності є збитки, то суми, відображені на рахунку 79 "Результат діяльності", списуються в дебет 442 "Непокриті збитки".

Чистий прибуток звітного періоду, розподілений на підставі рішення зборів акціонерів чи згідно з нормами, встановленими установчими документами, в бухгалтерському обліку відображається такими записами:

а) на формування резервного капіталу:

Дебет 443 "Прибуток, використаний у звітному році"

Кредит 43 "Резервний капітал";

б) на виплату дивідендів:

Дебет 443 "Прибуток, використаний у звітному році"

Кредит 671 "Розрахунки за нарахованими дивідендами ";

в) на збільшення статутного капіталу:

Дебет 443 "Прибуток, використаний у звітному році"

Кредит 40 "Статутний капітал ";

г) виправлення помилок минулих звітних періодів:

Дебет 443 "Прибуток, використаний у звітному році"

Кредит Рахунків активів чи зобов 'язань або

Дебет Рахунків активів чи зобов 'язань

Кредит 443 "Прибуток, використаний у звітному році" [5, с.51].

Таблиця 2.6. Бухгалтерські записи по обліку нерозподіленого прибутку (непокритого збитку)

№ п/п Господарські операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
1 По закінченні звітного періоду списані:
- прибуток звітного періоду; 79 44
- збитки звітного періоду 442 79
2 Списано збитки минулих років за рахунок:
- нерозподіленого прибутку; 441 442
- власного капіталу. 41,42,43 442
3 Нараховані:
- дивіденди власникам 443 671
- відсотки за облігаціями 443 672
- списано суму прибутку, використаного у звітному періоді. 441 443
4 Спрямовано нерозподілений прибуток на збільшення резервного капіталу 441 43
5 Спрямовано нерозподілений прибуток на збільшення:
- статутного капіталу; 441 40
- пайового капіталу. 441 41

Склад власного капіталу приведений в першому розділі пасиву балансу (форма №1), який включає статутний капітал, пайовий капітал, додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток, неоплачений капітал, вилучений капітал. Власний капітал є основним показником фінансової стабільності підприємства за рахунок власних внутрішніх джерел. Будь-яка зміна власного каптал протягом звітного року повинно бути проаналізовано власниками підприємства і іншими зацікавленими особами у тому числі потенційними інвесторами, кредиторами, державними органами, з метою ухвалення відповідних рішень.

На сьогоднішній день немає чітких методичних рекомендацій по віддзеркаленню окремих господарських рекомендацій по віддзеркаленню окремих господарських операцій, які приводять до змін у складі власного капіталу. Тому в практичній діяльності у бухгалтерів часто виникають питання пов'язані з методологією віддзеркалення операцій про власний капітал цілого ряду господарських операцій, які зумовлюють зміни окремих операцій, які зумовлюють зміни окремих складових власного капіталу особливо коли такі операцій на підприємстві протягом звітного періоду було досить багато і вони стосувалися зміни різних видів капіталу.


3. Рекомендації щодо впровадження в систему бухгалтерського обліку власного капіталу інформаційних технологій

3.1 Теоретичні основи використання інформаційних технологій

Організація АРМБ і їх мереж, масове застосування ПЕВМ створюють передумови для переходу до електронної технології. Це особливо поважно для функцій обліку і аудиту, виконання яких супроводжується великою кількістю як первинних, так і результатних документів. Існуючі системи автоматизованої обробки облікових даних направлені, як правило, на використання традиційних форм документів, що веде до значних витрат часу на їх зручне заповнення і подальше формування даних на машинних носіях. Крім того оперативність обробки даних і інформаційне обслуговування користувачів відстають від потреб управління [10, с.102].

Електронний документ - це зафіксований факт господарської діяльності у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити документа відповідно до Положення про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку, затвердженим Міністерством фінансів України від 24 травня 1995 р. №88.