Смекни!
smekni.com

Організація обліку власного капіталу підприємства України (стр. 5 из 7)

Електронний документ може бути створений, передані, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму. Візуальною формою представлення електронного документа є відображення, що містяться в нім даних електронними засобами або на папері у формі придатною для сприйняття її вмісту людиною. Такий документ повинен мати обов'язкові підписи осіб, що вирішили виконання господарської операції, а також осіб, що виконали цю операцію. При відсутності одному з цих підписів електронний документ не може мати юридичної сили і отже використовуватися в обліку господарської діяльності.

Оформлення електронними документами господарських операцій суб'єкта господарювання створить електронний документообіг.

Електронний документообіг - це сукупність процесів створення, обробки, відправки, передачі, здобуття, зберігання, використання і знищення електронних документів які виконуються із застосуванням перевірки цілісності і при необхідності з підтвердженням факту отримання таких документів [34, с.57].

Лад електронного документообігу в обліку господарської діяльності визначає керівник підприємства відповідно до Положення про документальному забезпечення записів в бухгалтерському обліку, затвердженим Міністерством фінансів України. Відправка і передача електронних документів здійснюються підприємствами в електронній формі за допомогою засобів інформаційних, телекоммунікаційни, інформационно-телекоммуникаційни систем або шляхом відправки електронних носіїв, на яких записаний даний документ.

Фактично існують два режими правового регулювання електронного підпису, в станів виділити наступні технології електронної ідентіфікацїї: біометрія, паролі і ключі, сімметрічна і асиметрична криптографія. На сьогодні лад використання біометрії, паролей і ключів а також симетричною кріптографії законом не встановлений. Тому відповідно до частини третьої ст. 207 Цивільного кодексу України використання таких технологій електронного підпису можливе лише за умови письмової згоди сторін [4, с.34].

Використання електронною цифровий підписи (ЕЦП) врегульоване Законом України «Про електронною цифровий підпис» за згодою частини третьої ст. 4 ці Закони використання ЕЦП не змінює дату підписання договорів і інших документів встановленого законом для здійснення право дії у письмовій формі. Але зараз єдиним законодавчим актом, що встановлює лад висновку і підписання договорів, є Цивільний кодекс України [26, с.196].

3.2 Аналіз використання інформаційних технологій

Для комп'ютеризації господарського обліку на ринку програмних продуктів пропонують десятки пакетів програм, проте щороку фірми-засновники заявляють про випуск нової програми, яка, на їх думку, є потужнішою і перевершує всі відомі.

«1С: Підприємства» — це універсальна комп’ютерна система, призначена для автоматизації діяльності підприємств різних видів і форм, яка використовується на всіляких об'єктах господарювання для автоматизації функцій оперативного управління і господарського обліку. Від інших інформаційних систем подібного класу ця 1С відрізняється своєю конфігурацією. Тобто конкретний набір об'єктів, структури інформаційних масивів, алгоритми обробки облікової інформації визначає конкретна конфігурація системи, під якою розуміють сукупність механізмів призначений для маніпулювання різними типами об'єктів наукової області.

Найбільш перспективним видом інформаційних систем корпорація вважає 1С «ПАРУС» для Windows. Вона призначена для автоматизації управлінських робіт на підприємствах оптово-роздрібної торгівлі з незначною або середньою кількістю щодня здійснюваних господарські операцій.

Інформаційна система «ГАЛАКТИКА» побудована за модульним принципом. При функціонуванні на підприємстві 1С «ГАЛАКТИКА» його база даних наповнюється інформацією про хід виконання фінансово-господарських операцій. Обробка ж цієї інформації по певних алгоритмах дає можливість, з одного боку проаналізувати взаємини з контрагентами, а з іншої - оцінити роботу підприємства по різних направленнях господарській діяльності.

3.3 Здійснення бухгалтерського обліку власного капіталу на підприємства в умовах використання інформаційної системи "1С: Підприємство"

1С "1С: Підприємств" має компонентну структуру. Одні операції, що виконуються системою в процесі автоматизованого вирішення завдань, являє типовими, тобто присутні в будь-якому варіанті системи. Це перш за все механізми підтримки довідників і документів. Інші операції (наприклад введення списку бухгалтерських рахунків) реалізуються в компонентах системи: "Бухгалтерський облік для України"; "Оперативний облік"; "Розрахунок".

Кожна компоненту має свій механізм обробки інформації, яка розширює можливості системи в цілому. У свою чергу, кожен механізм обробки інформації має чіткий напрямок, що визначає вибір складу необхідних компонент для створення конкретної конфігурації.

Компоненту "Бухгалтерський облік для України" призначена для віддзеркалення господарських операцій, здійснюваних на підприємстві. Вона маніпулює, дає можливість здійснювати на об'єкті синтетичний облік з використанням декількох планів рахунків паралельно; багатовимірний і багаторівневий кількісно-вартісних аналітичний облік і валютний облік. Крім того, в компоненті можна організувати ведення бухгалтерського обліку для декількох підприємств на базі спільного інформаційного забезпечення [2, с.47].

Компоненту "Оперативний облік" призначений для автоматизації оперативного обліку наявність і рухи засобів, дасть можливість реєструвати і отримувати інформацію про рух і остатках товарних, матеріальних, грошових і інших засобів підприємства в реальному часі і будь-яких розрізах. Вона підтримує механізм регістрів, який і забезпечує запис руху і отриманих залишків в різних розрізах. Використання цього механізму дозволяє автоматизувати облік взаєморозрахунків з клієнтами, облік виробничих запасів на складі і так далі Одній з головних сфер вживання даною компоненти є автоматизація обліку складських і товарних операцій на підприємствах з великою номенклатурою виробничих запасів (понад 100 000 найменувань) [22, с.47].

Компоненту "Розрахунок" призначена для автоматизації складних розрахунків, здійснюваних періодично. У компоненті передбачена можливостей виконання розрахунків будь-якої складності, у тому числі перерахування результатів «попереднім числом», а також ведення архіву розрахунків за попередній періоди. Ця можливість реалізується з допомогою журналів розрахунків. Одній з головних сфер вживання такий компоненти є автоматизація обліку праці і заробітної плати (при численності персоналу понад 50 осіб).

Одним з основних понять в системі "1С: Підприємства" є "документ". За допомогою документів організовується введення в систему інформації про здійснюваних на об'єкті господарських операціях, її перегляд і коректування. В більшості випадків документи, використовувані в 1С "1С: Підприємства" - це своєрідні електронні аналоги звичайних паперових документів, які застосовуються на об'єкті управління і призначені для збереження основної інформації про всі господарських події, здійснювані на нім в певному періоді.

Склад документів для певного об'єкту або групи однотипних об'єктів управління зазначається на етапі конфігурації. Тоді ж для кожного виду документа створюється екранна форма в вода. Кожному документу, який формується в системі, привласнюються номер, дата і час. Крім того при конфігурації для кожного виду документів задаються такі спільні характеристики, як довжина номера документа, умови підтримки унікальності номера і тому подібне [11, с.52].

Журнали в інформаційній системі "1С: Підприємства" використовуються для роботи з документами. Працюючи з журналом, користувач може формувати документи, переглядати їх, а також редагувати і знищувати. Журнали надають можливість групувати документи (наприклад, по видах) для перегляду і швидкого доступу до них, вводити, переглядати, редагувати, здійснювати вибірку документів по значеннях їх реквізитів, одночасно звертатися до документів одного вигляду. Наприклад, на етапі конфігурації системи створено три звичайні журнали: для прибуткових накладних для витратних накладних і накладних на внутрішнє переміщення.

Система "1С: Підприємство" дає можливість встановлювати між будь-якими документами відношення підлеглості "один до багатьох". Тому користувачі під час роботи може відкрити такий журнал, який містить документи, підлеглі вибраному документу [12, с.56].

З впровадженням комп'ютерних інформаційних облікових систем, які базуються сучасних інформаційних технологіях, бухгалтери і управління отримують багато чисельних переваги і виграє підприємство в цілому. Проте проблема створення або впровадження таких систем на підприємстві є одній з найбільш складних.

Питання програмного забезпечення для бухгалтерії за часів періоду до ринкової економіки викликав значний інтерес в бухгалтерської і наукової громадськості в Україні. Оскільки вид облікових регістрів, лад їх заповнення і побудови визначаються конкретною комп'ютерною програмою то саме програмне забезпечення і визначає, власне, форму бухгалтерського обліку, безпосередньо робить вплив на розподіл облікової праці і трудомісткість обліку.

Висновки

Отже, джерелами формування активів підприємства є власні та позикові кошти. В момент створення підприємства його стартовий капітал втілюється в активах, інвестованих засновниками (учасниками), і представляє собою вартість майна підприємства. Здійснюючи підприємницьку діяльність, підприємство також використовує залучені кошти, в результаті чого виникають борги. Боргові зобов'язання підтверджують права і вимоги кредиторів щодо активів підприємства (А = З + К) і мають вищий пріоритет порівняно з вимогами власників. Тому власний капітал підприємства визначається як різниця між вартістю його майна і борговими зобов'язаннями: К = А – З.