Смекни!
smekni.com

Порядок проведення попереднього обстеження клієнта (стр. 3 из 3)

Під час проведення аудиту замовник зобов’язаний:

а) створити аудитору (аудиторській, фірмі) умови для своєчасного і повного проведення аудиту, надати всю документацію, необхідну для його проведення, а також надати на прохання аудитора (аудиторської фірми) роз’яснення і пояснення в усній і письмовій формі;

б) оперативно усувати виявлені аудиторською перевіркою відхилення в порядку ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності;

в) надавати допомогу аудитору в своєчасному та повному проведенні

аудиту.

Окрім наведених вище зобов’язань, підприємство, що підлягає аудиту,

не вправі ухилятись чи протистояти його проведенню і зобов’язане укладати договори на проведення обов’язкового аудиту з аудиторськими фірмами в терміни, встановлені законодавством.


Висновки

На основі всього вище сказаного щодо порядку попереднього обстеження клієнта, можна зробити наступні висновки:

1. Аудиторські фірми та аудитори приділяють значну увагу питанням вибору клієнта. Проводити виважену політику відносно оцінки потенційних клієнтів необхідно для зниження ризику, пов'язаного з неплатоспроможністю замовника.

2. При виборі нових клієнтів необхідно ознайомитися з фінансовою інформацією про клієнта, річними та проміжними звітами, різного роду документацією тощо. Найбільш цінне джерело інформації – це аудитор, послугами якого раніше користувався потенційний клієнт.

3. Найголовнішими видами інформації, які бажано отримати аудитору в процесі ознайомлення з підприємством-замовником є: суть, галузь діяльності підприємства, структура підприємства, загальна схема організації роботи підприємства, наявність внутрішнього контролю.

6. При обстеженні підприємства слід проаналізувати його фінансовий стан і в першу чергу визначити відношення власного капіталу до залученого.7. Здійснюючи аналіз кредиторської заборгованості, необхідно її порівняти суми з дебіторською заборгованістю. Якщо дебіторська заборгованість перевищує кредиторську, це свідчить про іммобілізацію власного капіталу в дебіторську заборгованість Цей момент дуже важливий для зовнішніх користувачів інформації при вивченні ступеня фінансового ризику, а для керівництва клієнта – при встановленні перспективного варіанта організації фінансів.

8. Після вивчення фінансового стану клієнта аудиторська фірма може зробити певні висновки стосовно підписання з ним договору.

9. Якщо потенційний клієнт відповідає основним вимогам, аудиторська фірма готує лист-зобов’язання, який надсилає клієнту.

10. Лист-зобов’язання аудиторської фірми містить згоду на проведення аудиту, надсилається господарюючому суб’єкту до моменту укладання договору та виступає офіційним документом-відповіддю, що встановлює взаємовідносини між клієнтом і аудитором.

11. Після того, як аудиторська фірма вирішила працювати з обраним клієнтом, вона повинна встановити трудомісткість роботи, визначитися з термінами її проведення, підібрати кадри для проведення аудиту з урахуванням знань галузі клієнта і досвіду персоналу.

12. Під час проведення аудиту замовник зобов’язаний: створити аудитору умови для своєчасного і повного проведення аудиту, надати всю документацію, необхідну для його проведення, а також надати на прохання аудитора (аудиторської фірми) роз’яснення і пояснення в усній і письмовій формі; оперативно усувати виявлені аудиторською перевіркою відхилення в порядку ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності; надавати допомогу аудитору в своєчасному та повному проведенні аудиту.


Список використаної літератури

1. Аудит: теорія і практика: Навчальний посібник / А.Г. Загородній, М.В. Корягін, А.В.Єлісєєв, Л.М. Полякова та ін. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2004. – 456 с.

2. Бутинець Ф.Ф. Аудит: Підручник для студентів спеціальності «Обпік і аудит» вищих навчальних закладів. - 2-е вид., перероб. та доп. – Житомир: ПП. «Рута», 2002. - 672 с.

3. Гончарук Я.А., Рудницький В.С. Аудит: Вид. 2-ге, перероблене та доповнене. – Львів: Оріяна-Нова, 2004. – 292 с.

4. Дорош Н.І. Аудит: методологія і організація. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2001. – 402 с.

5. Кулаковська Л.П., Піча Ю.В., Організація і методика аудиту: Навч. посіб. – 2-е вид. – К.: Каравела, 2005. – 560 с.

6. Савченко В.Я. Аудит. Навчальний посібник. – К.: КНЕУ, 2002. – 322 с.


Додаток 1

Лист-зобов 'язання про згоду на проведення аудиту

Раді директорів ЗАТ «Рівне-Борошно»

Від «7 » листопада 2007 р.

Ваші пропозиції про проведення аудиту достовірності інформації фінансової звітності нами прийняті. Згідно з національними нормативами аудиту України перевірці підлягатимуть баланс, додатки балансу, звіти про фінансові результати та їх використання, регістри бухгалтерського обліку і первинні документи. Аудит проводиться нами відповідно до чинного законодавства України.

Мета аудиту - дати оцінку повноти і достовірності обліку Вашого підприємства. Для обгрунтування своїх висновків ми використовуємо тести перевірки достовірності інформації у фінансовій звітності. Відповідальність за надану інформацію несе керівництво.

Просимо підписати і повернути копію цього Листа з Вашими зауваженнями.

07.11.07 р. Підпис


Додаток 2

Лист замовника до попереднього аудитораПовідомляємо, що аудит нашої бухгалтерської звітності за 2007 рік буде здійснювати АФ «Азалія».У зв'язку з цим просимо надати можливість представникові цієї фірми аудиторові Тищук В.М. ознайомитися з матеріалами аудиту бухгалтерської звітності за попередній рік і дати відповідь на певні питання з цього приводу.Наперед вдячні за допомогу.Ваші відповіді не будутьрозглядатись як порушення конфіденційності щодо наших відносин. 12.11.07 р.(підпис) Кравчук В.О.
Додаток 3Лист наявного аудитора до попередньогоЗгідно отриманій пропозиції від ЗАТ «Рівне-Борошно» в особі директора Терещенко П.Д. провести аудит річної бухгалтерської звітності за 2007 рік звертаємось до Вас з проханням, якщо це можливо, відповісти на ряд питань, пов'язаних з аудитом за попередній рік. Терещенко П.Д. повідомив, що надав дозвіл отриматинеобхідну нам інформацію. Ваші відповіді допоможуть нам прийнятирішення щодо вказаної пропозиції. Отримана інформація будезбережена у повній таємниці.За умови укладення договору на проведення аудиту мисподіваємось продовжити нашу співпрацю.Наперед вдячні за сприяння у вирішенні даної проблеми. Додаток: перелік питань щодо аудиту звітності за 2007 рік.15.11.07 р. (підпис)Тищук В.М.

Додаток 4

Анкета опитування попереднього аудитора щодо клієнта.

№ з/п Питання Відповіді
1. Тривалість співпраці
2. Види послуг, що надавалися
3. Вид висновку, виданий попереднього року
4. З чиєї ініціативи (клієнт, аудитор) відбулася зміна аудитора?
5. Причини зміни аудитора
6. Чи була незгода між Вами і клієнтом?Якщо так, то вкажіть основні причини
7. Який обсяг аудиту?
8. Який термін проведення попереднього аудиту?
9. Яка кількість аудиторів працювала?
10. Яка Ваша оцінка системи внутрішнього контролю? У т. ч.:- постановки бухгалтерського обліку;- організації роботи внутрішнього аудиту;- процедур контролю при прийнятті управлінських рішень?
11. Чи були порушення з боку клієнта щодо виконання своїх зобов’язань?
12. Чи своєчасно проводилася оплата аудиторських послуг?
13. Інші питання, характерні для конкретного клієнта.

Підписи:

нинішнього аудитора .попереднього аудитора.