Смекни!
smekni.com

Особливості функціонування авіакомпаній (стр. 5 из 10)

2.2 Діяльність Авіакомпаній ЄС

Таблиця 3. Рейтинг західних авіакомпаній по кількості щотижневих рейсів з України

Місце в рейтингу Авіакомпанія Щотижнева кількість рейсів з України Експлуатовані типи ВС
1 Lufthansa 31 Airbus A319/A320/321, A300-600
2 Air France 15 Airbus A318/A320/321
3 Austrian Airlines 10 Airbus A321, Fokker 70
4 SWISS 9 Airbus A320
5 Czech Airlines 7 Boeing 737
6 Germania Express 5 Fokker 100
7 British Airways 5 Boeing 767, Airbus A320
8 Alitalia 5 Airbus A320
9 SAS 4 MD-80, Boeing 737
10 LOT 4 Boeing 737

Таблиця 4. Рейтинг по кількості частот, що виконуються в пункти призначення в Україні

Место в рейтинге Авиакомпания Еженедельное количество рейсов в Россию
1 Lufthansa 31
2 Air France 20
3 Austrian Airlines 17
4 Czech Airlines 12
5 SAS 14
6 LOT 9
7 British Airways 5
8 SWISS 5
9 Alitalia 5
10 Germania Express 5

Lufthansa (LH) Займає перше місце рейтингах. В даний час ця авіакомпанія виконує 31 щотижневий рейс в 4 пункти призначення в Україні, причому 90 частот доводиться на Київ.

З січня по грудень 2004 року авіакомпанії, що входять в Lufthansa Group, перевезли 50,9 млн. пасажирів, що на 12% більше, ніж за 2003 рік. Об'єм пропонованих провізних потужностей збільшився на 13,4%. Об'єм реалізованих провізних потужностей виріс на 14,7%, вперше перевищивши відмітку в 100 млрд. пкм. В результаті коефіцієнт завантаження крісел збільшився на 0,9% і склав 74,0%. Приріст пасажиропотоку на українських маршрутах в 2007 р. склав більше 10% в порівнянні з попереднім роком. У 2007 р. пасажиропотік склав 220 тис. пас. Найзавантаженішими залишаються маршрути до Києва - на них відсоток зайнятості пасажирських крісел складає в середньому 80%. З регіональних напрямів найбільший приріст пасажиропотоку за підсумками року показав Донецьк. Сильна сторона - це розгалужена мережа маршрутів по всьому світу і зручна система стиковок. Пасажирів з України доставлять до Франкфурт-на-Майне або Мюнхена, аеропортів компанії, звідки вони можуть добратися практично в будь-яку точку світу. Компанія обслуговує російські напрями самостійно, без угод код-шерінга з ким-небудь з російських перевізників.

Austrian Airlines Австрійська компанія виконує 8 щотижневих рейсів до Києва і Донецька, займаючи третє місце в обох рейтингах. В компанії досить сильні позиції на ринку перевезень в Україну вона здійснює 8 щотижневих рейсів в два українські міста.

У 2004 р. компанія добилася збільшення пасажиропотоку на маршрутах на 28% в порівнянні з 2003 р. Найбільший приріст дали американські і азіатське напрями. У структурі пасажиропотоку на маршрутах із сталевого світу співвідношення громадян ЄС і іноземців складає 50: 50. При цьому приблизно половина з них використовують Відень як трансферний вузол, продовжуючи свою подорож на рейсах Austrian і її партнерів по групі Austrian Airlines Group і альянсу Star Alliance.

SWISS Швейцарська компанія займає 4 місце на вітчизняному ринку. У 2007 році вона не відкрила жодного нового маршруту і не збільшила частоти ні на одному з вже обслуговуваних напрямів. Компанія не нарощуватиме свою присутність на українському ринку в 2008 р. SWISS виконує рейси лише до Києва, тому в рейтингу, складеному по загальній кількості частот до України, швейцарський перевізник займає лише восьме місце. У 2006 р. відсоток зайнятості крісел на маршрутах Женева-Київ (один рейс) і Цюріх-Київ (два рейси) трохи виріс в порівнянні з 2005 р. і склав 65%. Якщо оцінювати завантаження салонів бізнесу-класу, то цей показник вагається в межах від 30 до 80%.

Germania Express Компанія, що спеціалізується на низьких тарифах, в березні 2006 р. збільшила число рейсів. У рейтингу АТО ця авіакомпанія займає шосте місце по кількості рейсів, що виконуються з України. У 2008 році Germania планує наростити свою присутність на вітчизняному ринку. Сьогодні авіакомпанія літає з київського "Борисполя" до Берліна, Мюнхена і Дюсельдорфа, але, можливо, в 2009 р. перевізник зв'яже своїми маршрутами з Києвом ще два німецькі міста.

British Airways (BA) Компанія займає в рейтингу сьому строчку. У минулому році компанія також звернула свою увагу на регіони, відкривши рейс до Донецька. Крім того, минулого літа компанія наростила кількість частот на маршруті Лондон-Київ. Свої 5 рейсів BA як і раніше обслуговує на літаках Airbus A320 і Boeing 767. У 2006 р. об'єм пасажирських перевезень авіакомпанії між Україною і Великобританією виріс на 10-12% (у попередньому році відповідний показник зростання склав 7-8%). За цей час BA перевезла близько 75 тис. пас. на напрямах до України. У 2009 р. авіакомпанія не планує відкривати нові маршрути.

Alitalia Компанія займає восьме місце в рейтингу по Україні. Виконує рейси лише до Києва і Донецька, маючи в цілому 10 частот в тиждень. За рік жодних змін в її роботі в Україні не сталося.

SAS Scandinavian Airlines System Авіакомпанія країн Скандинавії також працює виключно на маршрутах до Києва. На своїх лініях компанія експлуатує літаки Mcdonnell Douglas Md-80 і Boeing 737. За рік істотних змін в її роботі не сталося - зі своїми 3 частотами з Києва компанія тримає дев'яте місце в рейтингу. [4]

LOT Десяте місце по Україні. Компанія самостійно виконує на літаках Boeing 737 щоденний вечірній рейс до Києва а також продає квитки на уранішні рейси "Аерофлоту" до Варшави за договором код-шерінга. Польська авіакомпанія, крім того, виконує рейси до Львова, Харкова і Одеси.

SN Brussels Airlines Авіакомпанія продовжує розширювати свою присутність на східно-європейському ринку авіаперевезень. Польоти по маршруту Брюссель - Київ - Брюссель здійснюватимуться 2 раз на тиждень на літаках Airbus A319. Полеты по маршруту Брюссель - Харків - Брюссель здійснюватимуться 2 рази в 2 тижні на літаках Avro RJ 85.

Для транзитних пасажирів з України зручний розклад польотів надає прямі стиковки практично зі всіма європейськими рейсами SN Brussels Airlines. На 90% напрямів авіакомпанії пасажири бізнес класу забезпечуються комфортабельними залами чекання (Business class lounges). Штат співробітників компанії - більше 1950 чоловік. SN Brussels Airlines здійснює більше 285 польотів в день, пов'язуючи Брюссель з 54 європейськими і 14 африканськими містами, а також пропонує 1 щоденний прямою рейс з Брюсселю в Чикаго і далі по 22 напрямах в США. У травні 2007 року компанія відкриває щоденні прямі рейси по маршруту Брюссель - Нью-Йорк - Брюссель. Сучасний флот SN Brussels Airlines складається з 38 літаків, що передбачають бізнес і економічний класи і відповідних стандартам комфорту і безпеки. Згідно з офіційною статистикою AEA, авіакомпанія SN Brussels Airlines в 2005 році зайняла 3 місце по пунктуальності серед європейських авіаперевізників після Luxair і Tarom. Пунктуальність склала 92%. Авіакомпанія SN Brussels Airlines належить приватним інвесторам. Голова ради директорів - Rob Kuijpers. Президент - Peter Davies. Про злиття домовилися дві компанії - французька Air France і нідерландська KLM. В результаті цього об'єднання виникне найкрупніша авіакомпанія Європи. У перспективі союз KLM і Air France може бути посилений за рахунок італійської авіакомпанії Alitalia, яка вже оголосила, що збирається почати переговори про приєднання. Якщо

2.3 Діяльність Азійських авіакомпаній

Авіакомпанія Емірейтс.

Авіакомпанія Емірейтс була створена в 1985 вищим керівництвом емірату Дубай для розвитку туризму і інфраструктури Арабських Еміратів. За двадцять років з дня підстави Емірейтс стала лідером в авіаперевезеннях не лише серед країн Персидської Затоки, але одній з кращих авіакомпаній світу, яка динамічно розвивається і нестримно завойовує провідні позиції на світовому ринку. Не дивлячись на фінансову незалежність і відсутність протекції, протягом 2007-2008 фінансового року авіакомпанія перевезла 21,2 мільйона пасажирів і заявила про рекордний розмір прибули - 1,37 млрд. доларів США, що на 62,1% перевищує показники попереднього року. З моменту своєї підстави Емірейтс отримала більше 400 міжнародних винагород. В даний час Емірейтс є третьою по прибутковості авіакомпанією в світі і входить в двадцятку найкрупніших авіакомпаній світу. Компанія базується в Дубає, одному з небагатьох міст світу, що практикують "політику відкритого піднебіння".

Окрім Емірейтс більш ніж сто авіакомпаній здійснюють свою діяльність в Дубає в чесних умовах конкурентної боротьби. Сьогодні Емірейтс здійснює регулярні рейси в 101 міст країн Європи, Північної Америки, практично всього Близького Сходу і Персидської Затоки, Африки, Індійського субконтинента і Азіатсько-тихоокеанського регіону. Географія польотів постійно розширюється - в липні 2007 року був запущений рейс до Венеції, у вересні 2007 року - до Ньюкасл, в жовтні - до Сан-Паулу, Торонто і Ахмадабад, в грудні 2007 - до Х'юстону, в березні 2008 року - до Кейптаун. До кінця 2008 року будуть також відкриті рейси до Лос-Анжелес і Сан-Франциско. На сьогоднішній день у розпорядженні авіакомпанії 118 новітніх літаків, середній вік яких складає 63 місяці. Загальна вартість операції склала 34,9 млрд. доларів США. На сьогоднішній день авіакомпанією замовлено 180 широкофюзеляжних лайнерів вартістю більше 58 мільярдів доларів США. Авіакомпанія Емірейтс включає також вантажний підрозділ Emirates Skycargo і туристичний підрозділ Destination & Travel Management (D&lm), в яке входять Emirates Holidays, Arabian Adventures, Emirates Hotels & Resorts. Авіакомпанія є частиною групи Emirates в яку також входять аффілірованниє компанії Dnata, Mercator, Transguard і Galileo.