Смекни!
smekni.com

Сучасні облікові системи: переваги та недоліки (стр. 2 из 5)

Усі суб'єкти ринку та бізнесових кіл уже давно налаштовані та готові працювати на ниві електронного документообороту, але стан нормотворчої готовності поки що залишає багато відкритих питань, тим самим перешкоджаючи створенню повноцінного замкненого правового поля, а це, в свою чергу, не дає можливості повноцінно будувати відносини між суб'єктами цього ринку. Найактуальнішим на сьогодні є питання прискорення розробок, необхідних для впровадження електронного цифрового підпису підзаконних нормативних актів (насамперед затвердження порядку застосування електронного цифрового підпису органами державної влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної форми власності, затвердження положення про порядок акредитації центрів сертифікації ключів, а також порядку надання послуг фіксації часу).

Варто зауважити, що основними принципами побудови систем, призначених для обміну інформацією (в цьому разі - систем електронного документообороту із використанням електронного цифрового підпису), є їх обов'язкова сумісність, що досягається уніфікацією обладнання та програмного забезпечення. Не слід забувати також про безпеку інформації, що циркулює в них (адже отримання викривленої інформації або блокування доступу до неї можуть призвести до непередбачуваних наслідків).

Інформація є: конфіденційною, якщо доступ до неї обмежується відповідно до законодавства; цілісною, якщо засоби обчислювальної техніки чи автоматизовані системи здатні забезпечувати не змінність інформації в умовах випадкового або навмисного викривлення, чи руйнування; доступною, якщо забезпечується можливість ознайомлення з нею відповідно до встановлених правил розмежування доступу протягом будь-якого визначеного проміжку часу. [8; ст 13-14]

Основна перевага електронної технології полягає не стільки в підвищенні продуктивності праці обліковців та якості документів, скільки у формуванні на машинних носіях облікових даних, які описують предметну сферу (фактичний стан господарювання) в реальному масштабі часу. Саме це є визначальним з позиції можливості інформування різних фахівців для оперативного втручання.

Програмні продукти для бухгалтерів

Для комп'ютеризації господарського обліку на ринку програмних продуктів пропонують десятки пакетів програм, проте щороку фірми-розробники заявляють про випуск нової програми, яка, на їх думку, є потужнішою, "розумнішою" і перевершує всі відомі.

Незважаючи на насиченість ринку, вже кілька років поспіль лідером на ньому є московська фірма 1С. Фірма починала з інформаційної системи " 1С: Бухгалтерія" і впровадила такі її версії, як: 1С: Бухгалтерія базова для DOS; 1С: Бухгалтерія проф. для DOS; 1С: Бухгалтерія проф. мережева для DOS; 1С: Бухгалтерія базова для Windows; ІС: Бухгалтерія проф. для Windows; 1С: Бухгалтерія проф. мережева для Windows; ІС: Бухгалтерія проф. мережева Клієнт-Сервер для Windows. Проте її прорив на ринок бухгалтерських програм України відбувся завдяки версії ІС: Бухгалтерія 6.0 для Windows. Остання система мала низку переваг, а саме: простота інсталяції й використання; можливість гнучкого налаштування конфігурації та наявність вбудованої мови; можливість швидко виконувати різноманітні операції, низька ціна тощо.

Нещодавно фірма випустила нову комп'ютерну інформаційну систему "ІС: Підприємство" версії 7.0, 7.5 та 7.7. Ці системи не мають макромови, однак у них наявна вбудована об'єктно-орієнтована мова програмування і розвинене інтерактивне середовище, що дає змогу змінювати типові конфігурації для своїх потреб чи навіть повністю переписувати їх. Вадою систем є обов'язкове їх настроювання фахівцем, однак вони більш орієнтовані на кінцевого користувача і надають останньому більше можливостей під час роботи.

"ІС: Підприємство" - це універсальна комп'ютерна система призначена для автоматизації діяльності підприємств різних видів і форм, що використовується на різноманітних об'єктах господарювання для автоматизації функцій оперативного управління і господарського обліку. Від інших інформаційних систем подібного класу ця ІС відрізняється своєю конфігурованістю. ІС "ІС: Підприємство" має компонентну структуру. Одні операції, виконувані системою в процесі автоматизованого розв'язування задач, є типовими, тобто присутні у будь-якому варіанті системи. Це передусім механізми підтримки довідників і документів. Інші операції (наприклад, ведення списку бухгалтерських рахунків) реалізуються в компонентах системи: "Бухгалтерський облік для України"; "Оперативний облік"; "Розрахунок".

Інформаційна система "Бест" - ця програма (комплекс бухгалтерських, складських і торгових програм) є сімейством програм, орієнтованих на промислові та торговельні підприємства. Базові версії цих програм призначені для автоматизації управлінських робіт на малих підприємствах, а повні версії - на середніх. Розробленням та впровадженням інформаційної системи керує компанія "Інтелект-Сервіс".

Відомо кілька версій системи, а саме: "БЕСТ-2"; "БЕСТ-3"; "БЕСТ-4", "БЕСТ-ПРО"

За своєю суттю "БЕСТ" - це багатовикористовувана інформаційна система, призначена для автоматизації оперативного та бухгалтерського обліку на різноманітних підприємствах і в установах.

Основні функціональні можливості системи передбачають здійснення:

суцільного обліку, тобто обліку всіх аспектів господарської діяльності підприємства;

забезпечення безперервного обліку, тобто будь-яка господарська операція зареєструється в момент її здійснення;

ведення обліку в натуральних і вартісних вимірниках;

документування. Документ є елементарною інформаційною одиницею системи і засобом збереження даних;

одноразовості введення даних, багаторазовості їх використання тощо.

Розроблення і впровадження інформаційних систем типу "ПАРУС" здійснює корпорація з такою самою назвою. На підприємствах та в організаціях України функціонує кілька видів інформаційних систем цієї корпорації. Так, інформаційна система " ПАРУС-БЮДЖЕТ" використовується для автоматизації управлінських робіт на підприємствах і в установах, які фінансуються з державного чи місцевих бюджетів. Інформаційна система "ПАРУС-КОРПОРАЦІЯ" пропонується для автоматизації обліку на підприємствах зі складною холдинговою структурою, де виникає потреба у веденні консолідованого обліку і формуванні консолідованої звітності.

Найперспективнішим видом інформаційних систем корпорація вважає ІС "ПАРУС-ПІДПРИЄЄМСТВО" для Windows. Вона призначена для автоматизації управлінських робіт на підприємствах оптово-роздрібної торгівлі із незначною або середньою кількістю господарських операцій, що здійснюються щодня.

Створення ІС "ПАРУС-ПІДПРИЄМСТВО" для Windows ґрунтується на таких методологічних принципах:

комплексність;

готові рішення та гнучке настроювання;

інтеграція з Місrоsoft Office;

мультивалютність;

можливість аналізу облікових даних;

розмежування доступу і функцій;

інформаційне забезпечення користувачів;

Корпоративна інформаційна система "ГАЛАКТИКА", на ринок програмних продуктів України вона надійшла у квітні 1995 р. і' поступово нарощує коло підприємств, які здійснюють автоматизацію управлінської діяльності на її основі. Це багатовикористовувана комплексна інформаційна система (КІС) управлінь корпорацією або організацією, яка відповідає таким вимогам:

адаптивність щодо профілю діяльності підприємства чи організації будь-якої форми власності;

наявність достатньої кількості параметрів, які дають змогу налаштували систему під специфіку управління будь-якого користувача*

чітке розмежування оперативно-управлінських і фінансово-облікових задач за повної їх інтеграції на рівні єдиної бази даних;

автоматизація всього спектра типових виробничо-господарських функцій;

використання в усіх модулях одноманітного інтерфейсу користувача;

підтримка розподілених баз даних для забезпечення інформаційної взаємодії багатоофісних корпорацій та територіально виокремлених філій і підрозділів;

використання рішень, що не потребують тривалої спеціальної підготовки системних адміністраторів, котрі відповідають за експлуатацію системи.

До інструментальних засобів КІС "ГАЛАКТИКА" належать засоби:

адміністратора бази даних;

маніпулювання даними;

користувача-програміста.

Зазначимо, що концепцією системи "ГАЛАКТИКА" передбачено чіткий поділ функцій між фахівцями оперативних підрозділів і бухгалтерією.

Для комплексного розв'язування облікових задач на підприємствах і в організаціях усіх форм власності і профілю діяльності в інформаційній системі "ГАЛАКТИКА" виокремлено контур бухгалтерського обліку. Його основними завданнями є:

облік усіх видів матеріальних, нематеріальних і фінансових засобів підприємства;

обслуговування руху засобів підприємства та його взаєморозрахунків з юридичними та фізичними особами;

складання різноманітних звітних документів як проміжних, квартальних, так і річних.

Переваги та недоліки від упровадження облікових систем

На сучасному етапі розвитку економіки та суспільства, із набуттям українським бізнесом потужної динаміки розвитку користь від інформаційних технологій є очевидною.

Однак переваги від упровадження обліково-економічних систем на підприємствах суттєві, хоча й відрізняються за характером і обсягом залежно від завдань проекту автоматизації, які можуть бути такими:

автоматизація діяльності підприємства в цілому (часто передбачає впровадження систем автоматизації управління підприємствами класу ЕКР);

автоматизація винятково бухгалтерії (фінансового та податкового обліку);