Смекни!
smekni.com

Організація функціонального управління (стр. 1 из 9)

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

«Організація функціонального управління»

ЗМІСТ

Вступ

1. Організація – як об´єкт управління

1.1. Загальна характеристика об´єкту дослідження

2.Аналіз організації як системи управління

2.1.Аналіз макросередовища організації

2.2. Аналіз внутрішнього середовища організації

3.Основні заходи вдосконалення Дубровицького КП «Будинкоуправління»

3.1. Вихід на ринок пасажирських перевезень

Висновки

Література

Додатки

Вступ

Сучасна глобалізована ринкова економіка формує нові вимоги до підприємства. Вони обумовлюються наявністю жорсткої конкуренції та необхідністю гнучко реагувати на неоднозначні зміни ситуації на ринках і в галузях діяльності підприємств. При цьому, успіх підприємства залежатиме від здатності адаптуватися до змін в середовищі їх діяльності: передбачати і змінювати структуру бізнесу, розробляти і впроваджувати у виробництво нові види продукції, правильно визначати напрями інвестицій за різними видами діяльності тощо, щоб досягти успіху і забезпечити процвітання підприємства у перспективі.

Практичне вирішення проблем, пов´язаних з необхідністю забезпечення існування підприємства не тільки сьогодні, а й у перспективі, залежить від ступеня засвоєння методології і методів формування менеджментом підприємства його стратегії.

Об´єктом дослідження у цій роботі виступає Дубровицьке Комунальне підприємство «Будинкоуправління».

Предмет дослідження – сучасний стан підприємства, розвитку КП «Будинкоуправління».

Структура роботи складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків.

IРозділ

1.1. Загальна характеристика об´єкту дослідження

Дубровицьке Комунальне підприємство «Будинкоуправління», яке засноване на міській комунальній власності. Юридична адреса Підприємства: Рівненська область, Дубровицький район, вул. Комунальна 11.

Власником підприємства є Дубровицька міська рада.КП «Будинкоуправління» є юридичною особою з дня його державної реєстрації. Статут комунального підприємства розроблений на підставі Законів України «Про підприємства в Україні», «Про власність». Підприємство має права та обов’язки передбачені чинним законодавством України та статутом, має самостійний баланс, основні фонди та оборотні кошти, розрахунковий рахунок, валютний знак та інші реквізити. Свою діяльність, на підставі чинного законодавства, підприємство здійснює на території району та області.

Основними документиами, що регламентують діяльність підприємства є:

- Статут КП «Будинкоуправління»;

- Колективний договір.

Основними видами діяльності підприємства є:

- Забезпечення необхідних умов для проживання людей;

- Збереження житлових будинків, що належать місцевій раді і ефективне використання виділених на ці цілі коштів;

- Забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання житлових будинків, додержання санітарно-технічних та протипожежних норм.

Підприємство керуючись в своїй діяльності «Правилами і нормами технічної експлуатації житлового фонду », забезпечує :

- Планування та своєчасне проведення технічного обслуговування та ремонту будівель;

- Контроль за технічним станом житлового фонду і організація проведення планових і не планових оглядів житлових будинків;

- Розробку поточних і перспективних планів ремонту будинків і підвищення рівня благоустрою, відбір об’єктів для ремонту, проведення робіт по капітальному і поточному ремонту житлового фонду;

- Підготовку житлового фонду до експлуатації у весняно-літній та осінньо-зимовий періоди;

- Підвищення благоустрою дворових територій;

- Обслуговування проживаючих – прописка і виписка громадян, видача довідок;

- Своєчасне і якісне виконання робіт по заявках населення;

- Організацію технічної інвентаризації і паспортизації житлового фонду, об’єктів зовнішнього благоустрою;

- Проведення підготовки, перепідготовки та професійної переорієнтації працівників;

- Захист юридичних прав членів колективу;

- Своєчасне доведення до відома проживаючих змін по оплаті квартирної плати та витрат на утримання будинків та при будинкових територій;

- Вдосконалення форм організації парці, запровадження досягнень науки і техніки, засобів механізації на ремонтних та прибиральних роботах;

- Забезпечити високу продуктивність праці на робочих місцях;

- Вести облік житлової площі житлових будинків;

- Забезпечувати своєчасний збір квартирної та орендної плати;

- Забезпечувати контроль за додержанням жителями та орендарями обов’язків по утриманню квартири і орендних приміщень на основі договорів найму та договорів оренди;

- Здійснювати заходи по розширенню матеріально-технічної бази, збереженню і правильному використанню технічних ресурсів,

- Забезпечити належні умови праці працюючим;

- Своєчасний розгляд листів і звернень громадян та прийняття по них відповідних рішень;

- Належний стан фінансово-господарської діяльності, здійснення обліку та аналізу

Галузева належність

Господарський комплекс країни, являє собою сукупність взаємопов’язаних галузей. За участю у створенні сукупного суспільного продукту та національного доходу суспільне виробництво поділяють на сфери матеріального та нематеріального виробництва. У сфері нематеріального виробництва здійснюється надання суспільству різноманітних послуг, необхідних для підтримання певного рівня його життя. Саме в цій сфері функціонує наше підприємство. Кожна сфера економіки поділяється на галузі. Галузь – це якісно однорідна сукупність господарських одиниць (підприємств, організацій, установ) різних форм власності, які характеризуються особливими умовами виробництва у системі суспільного розподілу праці, однорідною продукцією і виконують однакову функцію у національному господарстві. КП «Будинкоуправління» належить до галузі житлово-комунального господарства,а саме : займається послугами з наданням в оренду власного нерухомого майна.

Житлово-комунальні послуги – це результат господарської діяльності, спрямований на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і не жилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексів будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил ,результатів діяльності шляхом бухгалтерської та статистичної звітності.

Місія– визначає основні завдання, які стоять перед підприємством і повинні виконуватись уповноваженими особами.

Існує ряд суб’єктів, які впливають на місію підприємства:

- Власники підприємства;

- Працівники підприємства (від рівня їх кваліфікації залежить реалізація цілей);

- Споживачі (саме на них орієнтована місія, вони визначають попит на товари та послуги);

- Партнерські фірми (фірми постачальники, фірми посередники)

Місією нашого підприємства є задоволення суспільних проблем в товарах народного споживання , продукції виробничо-технічного призначення, роботах і послугах.

Мета – покращення ефективності обслуговування житлового комплексу, підвищення доходів та продуктивності праці, зниження експлуатаційних витрат, забезпечення здорових та безпечних умов праці, одержання максимальних прибутків від господарської діяльності та реалізація на базі одержаних прибутків соціальних та економічних інтересів членів трудового колективу та інтересів власника майном.

За результатами діяльності підприємства формується уявлення про нього, його імідж.

Імідж (образ, зображення) – це сформований і постійно підтримуваний стабільний образ певного середовища клієнтів ринку про послуги, яке надає підприємство. Поняття іміджу фірми та іміджу її керівника тісно пов’язані, тобто керівник створює імідж організації згідно своїх принципів, освіченості, виховання, поглядів і головних цілей.

На рахунок КП «Будинкоуправління» можна сказати, що за свій 62 річний досвід підприємство зарекомендувало себе як надійне та стабільне. Нам довіряють споживачі, та ділові партнери. З кожним днем зростає імідж підприємства в ділових колах.

Історія розвитку підприємства

Історія створення КП «Будинкоуправління» бере свій початок з грудня 1946 року, коли рішенням виконкому міської ради депутатів трудящих при Дубровицькому міськкомунхозі було утворене будинкоуправління, яке мало забезпечувати збереження житлового фонду міста.

За роки існування підприємство постійно було серед кращих в районі та області. Візьмемо, наприклад, відрізок часу з кінця 90-х початку 2000-х років, криза неплатежів за житлово-комунальні послуги, неспроможність бюджетів розрахуватись по дотаціях, субсидіях та пільгах призвели галузь до банкрутства, однак і в цій ситуації підприємство не тільки вижило, а й розвивалося, було лідером в області. Проте зі зміною керівництва у 2005 році підприємство переживало не найкращі часи, знизилися практично всі показники виробничої та фінансової діяльності. В такому стані підприємство про існувало більше року, та наступна зміна керівника вивела КП «Будинкоуправління» на вищі рівні розвитку. І уже з кінця 2006 року підприємство швидко виходить із кризи та стає успішним.

Життєвий цикл підприємства

Рис.1.1. Життєвий цикл КП «Будинкоуправління»

Взаємовідносини між працівниками наведемо у вигляді організаційної структури.

Структура організації – логічне відношення рівнів управління і функціональних областей, побудована в такій формі, яка дозволяє найбільш ефективно досягти цілей організації.

Структура підприємства (зображена на рис.1.2) належить до лінійно-функціональних структур ,основними перевагами якої є високий рівень спеціалізації управлінської праці, компетентне охоплення практично всіх сфер діяльності , краща адаптація до різних умов диверсифікації виробництва.