Смекни!
smekni.com

Проектування системи менеджменту на підприємстві (стр. 5 из 6)

2.2.4. Мотивація і стимулювання.

Керівники завжди розуміли, що необхідно спонукати працівників до праці, однак вважали, що для цього досить простої матеріальної винагороди. Засоби зацікавленості людини в праці існували багато століть. Але прийшли нові часи, і таких засобів стало замало.З врахуванням місії і цілей ПП ”Інтертрейд” описуємо механізми мотивування працівників до праці в організації і заносимо їх в таблицю 4:

таблиця 4

Застосування теорії мотиваціїна ПП “Інтертрейд”

Назва теорії мотивації Короткий зміст таособливостізастосування Обгрунтування можливості застосування в організації Елементи системи матер. стимулювання, де ві –добржена теорія
1 2 3 4
Герц-берга ГІГІЄНІЧНІ ФАКТОРИ1.Політика ПП і адміністрації – скерована на спільну зацікавленість в створенні іміджу підприємства.2.Умови праці – близькі до взірцевих західних.3.Заробіток – пов’язаний з результатом ро-боти кожного і відчуттям перспективи росту.4.Міжособисті відносини – ієрархічна, виконавча. Залежність при колегіальних ступенях.5. Контроль за роботою – самоконтроль в системі “батога і пряника” – від “нагороди” за результат втрати роботи.МОТИВАЦІЇ1.Успіх ПП – гордість працівників, що там працюють.2.Просування на службі – розвивається фірма – є шанс зайняти вищий ранг.3.Визнання – подвійне від керівництва від клієнтів.4.Висока ступінь відповідальності – матеріальна, зв’язана з працею і професійна. Економічна ситуація на Україні 1999 р змушує засто-сування моти-вації, що дає фізіологічний мінімум сьо-годні і стиму-лює всі фак-тори психоло гічного плану на підготовку особистості до роботи в ре-альному рин-ку завтра.Тісне пов’я-зання теорії очікувань росту з тео-рією справед-ливої винаго-роди. Для менеджменту комбінована комісійна або прогресивно-комісійна форма оплати з фіксованим мінімумом.Для робітників комбінована погодинно-відрядна.
5. Можливість творчого і ділового росту - прийняття інноваційних ідей працівників для просування ПП на ринку.

Мотиваційна політика ПП «Інтертрейд» акцентується на вдосконаленні принципів формування механізмів оплати і стимулювання праці. Адже, забезпечення стійкого розвитку підприємства в ринкових умовах господарювання об'єктивно вимагає ринкових підходів до формування системи оцінки й оплати праці всіх без виключень працівників.

Основним недоліком системи мотивації трудової діяльності ПП «Інтертрейд» є недостатня увага моральному стимулюванню праці. Приватному підприємству необхідно покращити корпоративну культуру з метою піднесення високоякісної праці і самовдосконалення працівників, що є шляхом до успіху й добробуту. До основних принципів корпоративної культури, виконання яких може позитивно вплинути на психологічний клімат в колективі, задоволеність персоналу роботою належать:

­дисципліна і старанність;

­впевненість в кращому майбутньому;

­сміливість й усвідомлений ризик;

­відповідальність й обов'язок;

­творчість та ініціатива;

­компетентність й високий професіоналізм;

­порядність, взаємоповага, взаємодопомога;

­працьовитість і самовдосконалення.

Таким чином, система мотивації ПП «Інтертрейд», яка направлена на підвищення ефективності виробництва, формування таких форм і методів оплати і стимулювання трудової діяльності, які б цілеспрямовано сприяли розвитку і підприємливості робітників, підвищенню їх матеріальної зацікавленості в продуктивній праці, створенню нових конкурентоспроможних машин і устаткування, збільшенню об'ємів виробництва і продаж, а врешті-решт - забезпеченню стійкого існування підприємства в сучасних умовах .

Розділ 3. Проектування комунікацій на підприємстві

У більшості людей процеси комунікації займають до 70 відсотків часу. Здібність до комунікацій (вміння говорити, слухати, читати, писати) – одна з найважливіших. Саме комунікації дали можливість людству накопичити величезний потенціал знань, забезпечити узгоджену суспільну діяльність.

Саме тому, що керівник повинен примусити інших працювати, він має довершено володіти мистецтвом комунікацій. Згідно з оцінками фахівців керівники всіх рівнів 80 відсотків свого часу витрачають на різні види комунікацій.

Характеристику усіх видів комунікацій в організації, а також приклади застосування інформації та документації при відповідних комунікаціях наведено у таблиці 5:

таблиця 5

Комунікації ПП «Інтертрейд»

Види комунікацій Характеристика конкретних видів комунікацій Приклади використання інформації при різних видах комунікацій Приклади застосування документів при здійсненні різних видів комунікацій
1) За сферою охоплення:
І.Між організацією і зовнішнім середовищем Здійснюється обмін інформацією між організацією та споживачами, постачальниками, державою, політичною системою. Шляхом реалізації рекламної кампанії ПП «інтертрейд» інформує споживачів про нові види продукції та послуг, акції, знижки. Рекламна кампанія реалізується на засадах укладеного договору між ПП «Інтертрейд» та рекламною агенцією, затвердженого кошторису та графіку проведення рекламної кампанії.
2. Організаційні
- від вищих рівнів управління до нижчих (зверху вниз) Передається інформація про планові завдання, зміни у діяльності страхової компанії, нововведення тощо. Директор інформує підлеглих про проведення атестації усіх працівників організації. Рішення про проведення атестації підлягає оформленню у вигляді наказу на здійсненні атестації, формування положення про проведення атестації.
- від нижчих рівнів управління до вищих (знизу вгору) Передається інформація про недоліки у роботі, прохання, пропозиції, рекомендації тощо. Менеджер інформує директора та заступника, що більший дохід від загального будівництва будівель, ніж від оптової торгівлі будівельними конструкціями та матеріалами . Ця інформація подається у вигляді службової записки.
- між різними офісами Передається інформація стосовно конкретних взаємозалежних сфер, параметрів, завдань виробничо-господарського процесу. Відкриті філії у деяких містах повідомляють головний офіс про необхідність закупки канцелярських товарів, оргтехніки тощо. Оформляється у вигляді замовлення і службової записки.
- між керівником і підлеглих (робочою групою) Передається інформація про конкретні завдання, що стоять перед робочою групою керівника. Головний бухгалтер повідомляє підлеглих бухгалтерів про очікування на податкову перевірку діяльності організації. Головний бухгалтер видає розпорядження та інструкції щодо перевірки усіх бухгалтерських документів.
З.МІж-особистісні Передається службова, спеціалізована, фінансова та ін. інформація між окремими працівниками в межах організації. Юрисконсульт передає інформацію головному бухгалтеру щодо змін в оподаткуванні прибутку підприємств. Юрисконсульт надає головному бухгалтеру Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 01.01.2003 р.
2) За способом виникнення:
- формальні Передається офіційна інформація організаційними комунікаційними каналами в межах організаційної структури управління. Директор видав розпорядження юрисконсульту ретельно ознайомитись із договором на надання будівельних послуг щодо будівництва банку . Юрисконсульт, виконуючи розпорядження директора, користується договором та допоміжними нормативно-правовими актами.
- неформальні Передається між працівниками організації неофіційно і може стосуватись будь-яких сфер (особистої, культурної, соціальної тощо). Директор радиться із юрисконсультом та заступником директора з експлуатації відносно питання, якої площини повинен бути банк, його висота та ін. Приватна розмова, базою для якої служать архітектурна розробка та інші дані.
3) За способом здійснення:
- вербальні Словесні комунікації, які здійснюються через розмови, усні заяви, повідомлення Секретар- референт повідомив директора, що за час його відсутності йому телефонували партнери Середюк І. І., Петківський І. В.
- невербальні Несловесні комунікації, які здійснюються з використанням мови жестів (погляду, виразу обличчя, посмішки тощо). Директор власним виразом обличчя виявив незадоволення від пропозиції заступника директора із роздрібних продаж щодо підняття заробітної плати спеціалістам, які працюють в офісах, де вже відкрилися філії..

Важливим елементом здійснення комунікацій на підприємстві є робота з документами. Основним підрозділом, який здійснює документоведення на підприємстві є відділ кадрів. Основними функціями діловодства, які виконує відділ є: