Смекни!
smekni.com

Органи з сертифікації продукції та систем якості випробувальні лабораторії системи УкрСЕПРО (стр. 4 из 4)

- звертатись до Національного органу з сертифікації у випадках тиску з боку зацікавлених сторін або відповідного органу з сертифікації (акредитації)

- пропонувати Національному органу з сертифікації або органу з сертифікації (акредитації) залучення себе до проведення робіт з сертифікації (акредитації відповідно до спеціалізації, за якою його атестовано.

Підготовка кандидатів в аудитори передбачає теоретичну підготовку і стажування.

Теоретичну підготовку проводять учбові заклади, які отримали дозвіл Національного органу з сертифікації. Теоретична підготовка здійснюється з відривом від виробництва за учбовими планами та програмами, затвердженими Національним органом з сертифікації. Кандидати в аудитори з сертифікації систем якості у межах теоретичної підготовки проходять учбове стажування, пов”язане з участю у розробленні або експертизі документів системи якості на підприємстві. Після закінчення курсу теоретичної підготовки кандидат здає іспит.

У разі наявності посвідчення про закінчення курсу теоретичної підготовки кандидат проходить стажування, яке організовує відповідний учбовий заклад. Стажування передбачає участь кандидата щонайменше у двох перевірках, які проводяться акредитованими в системі органами з сертифікації або органом з акредитації.

Стажування здійснюється відповідно до конкретних завдань, програм, методів та процедур перевірок, що здійснюються під час проведення сертифікації продукції (послуг), систем якості, атестації виробництв, акредитації випробувальних лабораторій, за програмою стажування, затвердженою керівником органу з сертифікації (акредитації).

Кандидату під час стажування можуть бути доручені будь-які роботи, що виконують атестовані аудитори в процесі проведення перевірок. Кандидат повинен вести щоденник виконання доручених робіт. По закінченні перевірки керівник стажування складає відгук-оцінку.

Атестацію аудиторів здійснює постійно діюча атестаційна комісія Національного органу з сертифікації.

Основні етапи атестації аудиторів:

- розгляд заявки кандидата і аналіз поданих документів

- перевірка і оцінка кандидата

- оформлення результатів атестації

- видача сертифіката аудитора.

Разом із заявкою подаються такі документи: особова картка, копія диплома, відгук-оцінка про стажування, довідка, яка затверджує наявність практичного досвіду роботи, відомості про володіння іноземними мовами.

Перевірку та оцінку кандидата здійснює атестаційна комісія, яка встановлює форму перевірки (екзамен, тести, співбесіда, розгляд письмового реферату на задану тему, тощо). Кандидат, кандидатура якого була відхилена, має право на повторну перевірку.

Сертифікат аудитора реєструється в Реєстрі Системи. Термін його дії – три роки. Скасування сертифікатів аудиторів здійснюється за таких обставин:

- відсутність практичної діяльності аудитора з проведення робіт з сертифікації (атестації, акредитації) в Системі протягом двох календарних років;

- наявність грубих порушень з боку аудитора (недостовірність оцінок, необ'єктивність в разі аналізу фактичних даних, порушення етичних норм тощо).