Смекни!
smekni.com

Проект відкриття магазину з продажу програмного забеспечення (стр. 3 из 6)

· Завершальна. Відкриття магазину, з відповідними святковими акціями, запрошенням посадових осіб та висвітленням цієї події у ЗМІ; Стабілізація бізнес-процесів – пристосування до існуючих умов, обсягів продажу, реакції потенційних клієнтів; процес перевірки замовником виконаної роботи, передача створеного підприємства замовнику.

6. Зміст і задум проекту створення підприємства.

Для реалізації проекту була створена спеціальна група, куди увійшли провідні спеціалісти, які забезпечать здійснення кожної фази проекту у чітко встановленій послідовності та у визначений термін.

Проектна група складається з наступних працівників:

1) Керівник проекту: займатиметься контролем виконання обов‛язків працівників, вирішенням проблем, які можуть виникнути під час виконання проекту, керівництвом реалізацією проекту, вирішення юридичних питань, пов’язаних з реєстрацією створеного підприємства, організацією діяльності та інше;

2) Бренд-менеджер (2 чоловіки): займатимуться питаннями маркетингу та реклами за двома напрямками діяльності магазину (основний, прикладний), вирішення питань закупівлі та постачання продукції, проведення переговорів з постачальниками та виробниками;

3) Заступники бренд-менеджерів – вирішуватимуть поточні питання, пов’язані з рекламою, презентацією нової для України продукції, організація заходів з відкриття магазину, проведення переговорів з ЗМІ та інше.

4) Менеджер з зовнішньоекономічної діяльності: організація проходження товаром митниці, підготовка необхідної для цього документації, проведення переговорів щодо постачання продукції з іноземними постачальниками та виробниками.

5) Менеджер з персоналу – набір персоналу, організація навчання та адаптації персоналу.

6) Фінансовий менеджер – займатиметься організацією бухгалтерського обліку, документообігу та інших процесів на підприємстві.

7) Менеджер з розвитку – займатиметься пошуком приміщення, контролем процесу здійснення ремонту, підготовка приміщення.

8) Офіс-менеджер: закупівля обладнання та меблів для магазину та офісу, канцтоварів та створення інших умов для роботи підприємства.

Загальна кількість проектної групи – 10 чоловік.

Для успішної реалізації проекту передбачається проведення періодичних нарад стосовно процесу здійснення проекту, де будуть обговорюватися поточні питання та проблеми, шляхи їх усунення; кожний член групи звітуватиме про виконану їм роботу та виникненні труднощі.

Наради проводитимуться за трьома напрямками: маркетинг, підготовка магазину, організація діяльності - з різною періодичністю (табл.. 6.1):

Керівник проекту

Маркетинг

Підготовка

Організація діяльності

Бренд-менеджери - Мене

Менеджер з розвитку

Фінансовий менеджер

- Заступники бренд-менеджерів

Офіс-менеджер

Менеджер з персоналу

Менеджер з зовнішньоекономічної

діяльності

7.Мета й стратегія проекту створення організації

В рамках зазначеної місії нового підприємства, можна сформулювати систему цілей, спрямованих на її досягнення та дотримання відповідності в побудові всієї діяльності. (рис 7.1)

Складання пакетів документів та реєстрація підприємства

Збільшення ємності ринку та створення умов для збільшення кількості потенційних споживачів


-


Підготовка та оснащення приміщення

Залучення до боротьби з неліцензійною продукцією


Забезпечення максимальної доступності для споживача



Рис 7.1 Дерево цілей проекту

Стратегією досягнення зазначеної мети проекту є стратегія концентрованого зростання – стратегія посилення позицій на ринку. Ця стратегія є прийнятною оскільки необхідно спрямувати діяльність підприємства на закріплення на ринку шляхом залучення споживачів на основі популяризації програмного забезпечення. Оскільки пропонований товар у магазині є переважно однотипним, значні маркетингові зусилля будуть спрямовані в одному напрямку, що зумовлює відповідну концентрацію та координацію.

Важливим є також дотримання бізнес-стратегії, яка зорієнтує проектну групу у необхідному напрямку для досягнення поставленої мети.

8. Критерії успіху й невдачі проекту.

Докладний аналіз змісту проекту, зовнішнього та внутрішнього середовища дозволяє виокремити основні критерії успіху:

1. Підтримка з боку держави: боротьба з піратською продукцією триває на всіх рівнях. В рамках цієї боротьби здійснюються рейди по місцях продажу неліцензійної продукції, публічне її знищення, а інколи навіть концерти з участю популярних виконавців.

2. Забезпечення широкого асортименту. Конкуренти не пропонують широкий асортимент програмного забезпечення, а отже, забезпечення широкого асортименту є суттєвою конкурентною перевагою.

3. Висока якість обслуговування. Це завжди цінується споживачами але зустрічається дуже рідко навіть в умовах жорсткої конкуренції. Забезпечення надання широкого спектру додаткових послуг, зокрема консультацій фахівців, не має аналогів в Україні.

4. Виконання зобов’язань перед замовником. Проект є логічно завершеним після прийняття його замовником. Відсутність зауважень та нарікань з його боку свідчить про якісне виконання проекту.

5. Відповідність проекту встановленим обмеженням. Проект має бути виконаний у встановлений термін з використанням передбачених договором ресурсів.

Існує ймовірність не здійснення проекту у тому випадку, коли загрози зовнішнього середовища та певні непередбачені обставини, виявляться сильнішими, що у підсумку, призведе до остаточного провалу проекту. Сьогодні виокремлюються наступні причини невдачі проекту:

1. Низька платоспроможність. Цей фактор виявляється сильнішим, ніж передбачалось. Обсяги продажу низькі та не покривають збитки. Попри переваги використання ліцензійної продукції, споживачі не бажають витрачати значні кошти на цей товар, задовольняючись якістю піратської продукції.

2. Нездатність забезпечити задекларовані асортимент та технічну підтримку споживачів. Мова йде про провал переговорів з виробниками ПЗ щодо постачання продукції. Деякі виробники можуть обмежитися продажем своєї продукції через Інтернет, деякі не бажають розповсюджувати свою продукцію в Україні через її негативний імідж у сфері дотримання авторських прав, деякі не бажають зв’язуватися з новою, маленькою, маловідомою фірмою, тощо.

3. Широке розповсюдження піратської продукції – є всеохоплюючим та фактично витісняє з ринку продукцію справжнього виробника.

4. Невиконання своїх зобов’язань перед замовником. Загрози зовнішнього середовища виявляються непереборними, в результаті чого, проектна команда не в змозі повністю виконати взяті на себе зобов’язання.

5. Невідповідність проекту встановленим обмеженням. Відведених для виконання проекту ресурсів не вистачає для його виконання, що ставить під сумнів доцільність подальшого здійснення та подальшого витрачання ресурсів.