Смекни!
smekni.com

Проект відкриття магазину з продажу програмного забеспечення (стр. 1 из 6)

ВСТУП

Україна – одна з країн, де найбільш високий рівень порушення авторських прав та інтелектуальної власності, що є результатом низької правової култури та розвинутого “піратства”.

Програмне забезпечення не є виключенням. Сьогодні кожний другий є власником компьютера, але кількість людей, хто має хоча б одну справжню ліцензійну програму в своєму компьютері, незначна. Результатом є численні збої в роботі програм та компьютеру в цілому, що позначається на стані останнього та зумовлює необхідність здійснення додаткових витрат на неодноразове сервісне обслуговування. Доречі, сьогодні, нажаль, в Україні немає дійсно професійних та досвідчених майстрів, а одже й якісного сервісного обслуговування. Немає й багато часу, необхідного для ремонту компьютеру, оскільки навіть незначний збій може призвести до втрати від одного тижня - до одного місяця часу на ремонт. Неякісний ремонт та завантаженість існуючих майстрів у підсумку, призведуть до необхідності придбання нового компьютеру. Тому необхідно зробити все для запобігання поломки компьютеру, зокрема, придбання якісної антивірусної програми. Незважаючи на цінові перешкоди у придбанні ліцензійного програмного забезпечення, рішення про його придбання є абсолютно правильним, оскільки споживач отримує низку переваг, зумовлених функціональністю програм та їх належну роботу, але насамперед – це завжди якісний програмний продукт, який буде надавати споживачеві певні можливості та підтримувати злагоджену роботу компьютера.

Та при бажанні придбати певну ліцензійну програму виникають численні труднощі, оскільки сьогодні практично не має місця, з належним асортиментом, рівнем обслуговування, де споживач мав би змогу придбати певну програму.

Таким чином, можна з впевненістю сказати про доцільність відкриття магазину з продажу ліцензійного програмного забезпечення

1. Проекти й управління проектами створення організації.

Метою проекту є створення та відкриття магазину з продажу ліцензійного програмного забезпечення (ПЗ) – SOFT CITY.

Місія новоствореного підприємства – якісне ліцензійне програмне забезпечення кожному споживачу, в асортименті.

Мета підприємства – забезпечення споживача ліцензійним ПЗ, його популяризація, отримання прибутку завдяки якісно новому виду діяльності та відсутності прямих конкурентів.

Термін реалізації проекту – 3 місяці, вартість – понад 200 тис грн.,

Проект є простим у виконанні через малу кількість фаз здійснення, короткостроковим у часі, є місцевим за значенням, оскільки не передбачає створення мережі магазинів по всій Україні.

2. Основні системотвірні елементи управління.

Зовнішнє середовище проекту є цілком сприятливим. Держава на всіх рівнях постійно вживає заходів з боротьби з порушеннями в сфері інтелектуальної власності, поступово скорочуючи місця продажу піратської продукції, проводить перевірки, впроваджує акцизи та інші ступені захисту для виявлення та знищення піратської продукції.

У боротьбі з аудіопіратством були досягнуті значні успіхи, що призвело до значного збільшення продажу ліцензійної продукції.

Конкурентне середовище на цьому ринку є сприятливим. Він сьогодні є практично вільним. Проведені маркетингові дослідження показують відсутність прямих конкурентів: дослідження інших підприємств та магазинів, які спеціалізуються на продажу компьютерної техніки показали, що з 30 підприємств лише 10 пропонують програми основного сектору, з них лише 6 мають антивірусні програми якогось одного виробника (табл 2.1):

Основні конкуренти

Таблиця 2.1

Назва організації

Програми основного сектору

Програми прикладного сектору

Магазин УМА ПАЛАТА Windows, Kaspersky Відсутні
Магазин ФОКСТРОТ Windows, Panda Частково представлені
ООО “Світоч” Windows, Kaspersky Відсутні
ООО “Софтпром” Windows, Kaspersky, NOD 32 Відсутні
Магазин City.Com Windows, Kaspersky, Panda Частково представлені
Магазин МКС Windows, Kaspersky, Panda Повністю представлений

Таким чином, планується отримати наступні конкурентні переваги:

· Асортимент: організації, які продають певне програмне забезпечення, не приділяють цьому напрямку належної уваги, не розвивають його, практично не зацікавлені у продажу програмних продуктів, оскільки цей напрямок не є їх спеціалізацією, пріоритетом розвитку. Магазин з продажу програмного забезпечення зосереджений на цьому напрямку та зацікавлений у широкому асортименті програмних продуктів для залучення потенційних клієнтів. Мають бути представлені всі виробники якісного програмного забезпечення та всі види їх продукції. Забезпечення широкого асортименту для такого магазину – це мета, необхідність та можливість.

· Підтримка споживачів та рівень обслуговування: наявність консультантів, досвідчених у питаннях програмного забезпечення, дає можливість споживачам отримати необхідну консультацію та допомогає обрати оптимальний варіант, конфігурацію певного програмного продукту, враховуючи індивідуально потреби клієнта та можливості його компьютеру. Спільно з виробниками програмного забезпечення, буде здійснена підтримка клієнтів протягом гарантійного терміну використання програмного продукту. Після придбання певної програми кожний клієнт матиме змогу звернутись до консультантів магазину особисто або за спеціальним телефоном для отримання консультації з приводу установки та використання певного програмного продукту.

· Більш низькі ціни: забезпечення прямих поставок програмного забезпечення, здобуття статусу офіційного дилера ряду виробників, закупівля великої кількості програм (оптом) у перспективі та відсутність ПДВ в ціні товару через роботу на єдиному фіксованому податку, надає можливість забезпечити низькі ціни на представлену продукцію.

· Дотримання законодавства в сфері інтелектуальної власності: для багатьох установ, юридичних осіб, дотримання законодавства має велике, першочергове значення. Наш магазин гарантуватиме якість та ліцензійність всіх представлених програм і матиме змогу це підтвердити відповідними сертифікатами та документацією.

Особливістю зовнішнього середовища є фактична відсутність достатнього рівня попиту на відповідну ліцензійну продукцію. Це зумовлено низьким рівнем правової культури населення, але при цьому існує песпектива до забезпечення достатнього рівня продажів оскільки коло споживачів є необмеженим. До потенційних клієнтів можна віднести як фізичних осіб – власників ПК, так і юридичних, включаючи державні установи та підприємства, приватні компанії – великі та малі, з можливістю здійснювати великі замовлення. Тому потужна маркетингова стратегія та насамперед популяризація ліцензійних програм, здатна виправити складну ситуацію та сформувати ринок.

Сьогодні виробники програмного забезпечення також докладають зусиль у захисті своєї інтелектуальної власності. І певні успіхи вже є: тільки “справжня” антивірусна програма дійсно працює та захищає компьютер, у той час, як “піратські” антивірусні програми успішно виявляються та блокуються.

Сьогодні кількість користувачів інтернету постійно збільшується, а одже й збільшується необхідність захисту компьютеру та кількість тих, хто бажає дійсно захистити свій компьютер. Вартість антивірусної програми становить 150-350 грн. на рік, що є суттєвою перешкодою у її придбанні. Але якщо подивитись з іншого боку, витрачати 15-30 грн на місяць для захисту компьютера – можливо кожному власнику комп’ютера, адже існує можливість придбати будь-які програмні продукти у кредит, отримуючи переваги використання ліцензійного ПЗ вже сьогодні, розраховуючись за нього потім - без суттєвого збитку для себе (за умов придбання ПЗ на суму більше 700 грн ).

Ніхто не економить на власному здоров”ї, а економія на власному комьютері може призвести до втрати цінної інформації, втрати більшої кількості грошей та часу у майбутньому, аніж зараз, оскільки вартість ОС “Windows” – 375-500 грн, не говорячи вже про вартість послуг сервіс-центрів.

Внутрішнє середовище. Асортимент, який планується представити у магазині можна поділити на дві складові:

· Основний сектор

· Прикладний сектор

В основному секторі представлені програми, які забезпечують злагоджену роботу компьютера: ОС “WINDOWS”, програми “MS OFFICE” та антивірусні програми і файрволли. (табл 2.1.).

Програмне забезпечення основного сектору

Таблиця 2.1

Найменування

Виробник

Країна

Антивірусні програми

1

Kaspersky Antivirus

Kaspersky Lab

Росія

2

Symantec-Norton

Symantec

США

Найменування

Виробник

Країна

3

Panda antivirus

Panda Software

Іспанія

4

Solo antivirus

SRN-micro

США

5

Vexira antivirus

Vexira Antivirus ltd

Швеція

6

NOD 32

ESET

Росія

7

AVAST

Avast Antivirus

Швеція

8

Doctor Spy

PC-tools

США

9

McAffey antivirus

McAffey

США

10

AVG antivirus

AVG Software

Чехія

Windows

1

Windows XP

Microsoft

США

2

Windows Vista

Microsoft

США

3

MS Office

Microsoft

США

Firewalls

1

Armor 2 Net

Armor software

США

2

AD-Aware

Lavasoft

Швеція

3

Zone Alarm

Zone Labs

США

4

Softos

Softos ltd

Німеччина

Основний сектор – основний напрям, спеціалізація магазину. Планується налагодити зв”язки стосовно постачання зазначеної продукції безпосередньо з виробниками, здобувши, можливо, статус офіційного представника декількох з них на території України. Це б могло позитивно вплинути на політику ціноутворення, тобто зменшити собівартість зазначеної продукції.