Смекни!
smekni.com

Вища освіта у Естонії. Порівняльна характеристика з Україною (стр. 1 из 2)

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Фінансово-економічний факультет

Кафедра міжнародної економіки

Реферат

на тему:

"Вища освіта у Естонії. Порівняльна характеристика з Україною"

Полтава 2010

Зміст

Вступ

1. Необхідність дозволу на проживання з метою навчання у Естонії

2. Університети у Естонії

3. Стипендії на навчання у Естонських навчальних закладах

4. Порівняльна характеристика освіти в Естонії і Україні

Висновки

Вступ

У поступальному розвитку суспільства велике значення має рівень освіти його громадян. Естонська держава надає дуже важливого значення цьому процесу, про що свідчить постійний ріст випускників вищої школи

Існуюча система освіти в Республіці Естонія комплексно поєднує різні ступені, від навчання у дошкільних закладах до вищої освіти. Маленькі естонці йдуть до школи у сім років. Вони мають обов'язково закінчити дев'ять класів (основна школа). Потім, за бажанням, на протязі трьох років навчаються в гімназії. В Естонії діють школи як естономовні, так і російськомовні. Всі учні обов'язково повинні вивчити дві іноземні мови. Більшість віддає перевагу англійському. В Естонії діють 37 вищих навчальних закладів.10 з них мають університетський статус, з яких 6 - державні університети, а 4 - приватні. До державних університетів у Республіці Естонія належать Університет Тарту (єдиний навчальний заклад університетського класичного профілю в Естонії), Талліннський технічний університет, Талліннський педагогічний університет, Естонський сільськогосподарський університет, Академія мистецтв Естонії та Музична академія Естонії.

1. Необхідність дозволу на проживання з метою навчання у Естонії

Якщо Ви плануєте навчатися в Естонії, Вам потрібно отримати спеціальний дозвіл на проживання з метою навчання. Звертатися за отриманням такого дозволу потрібно до посольства Естонії. У деяких випадках за отриманням дозволу можна звертатись безпосередньо до регіонального відділення Департаменту громадянства та міграції.

Щоб получити дозвіл українським студентам на навчання у Естонії потрібно надати такі документи:

Закордонний паспорт

Медична страховка

Медичну страховку можна оформити у будь-якій страховій фірмі.

Вимоги до медичної страховки:

Територія покриття страховки - усі Шенгенські країни;

Сума покриття страховки - мінімум 30 000 євро;

Термін дії страховки має відповідати терміну запитуваної візи. У випадку багаторазової візи - страховка може бути пред’явлена на термін лише першої запланованої поїздки, для кожної наступної поїздки при перетині кордону потрібно мати нову страховку.

Державне мито

Для громадян України у даній категорії державне мито за розгляд візового клопотання не стягується (клопотання розглядається протягом 10 календарних днів). Термінова віза (клопотання розглядається протягом 3 робочих днів) - 35 євро.

Фотографія

Фотографію потрібно наклеїти на візову анкету. Вимоги до фотографії:

розмір фотографії 3,5 х 4,5 см;

70-80% лиця на фотографії;

Візова анкета

У 34 пункті візової анкети необхідно зазначити назву та дані учбового закладу або юридичної особи, для навчання у якій запитується віза. Бажано вказувати назву латинськими буквами, згідно зразку написання у Реєстрі Підприємств Естонії. Якщо місце перебування в Естонії відрізняється від адреси юридичної особи, яку відвідують, на анкеті потрібно додатково вказати адресу перебування, у разі проживання у готельній установі потрібно також вказати назву готельної установи.

Письмовий запит від приймаючого навчального закладу

Згідно "Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз", учні, студенти, аспіранти і вчителі, що їх супроводжують, які здійснюють подорож з метою навчання або освітньої підготовки, у тому числі за програмами обміну та у зв’язку з іншими видами діяльності, які пов’язані з навчанням, повинні пред’явити письмовий запит або свідоцтво про зарахування до університету, коледжу або школи, які надіслали запрошення, учнівський чи студентський квиток або свідоцтво з курсів, які особа повинна відвідувати. Письмовий запит повинен містити такі пункти:

ім’я та прізвище заявника;

дата народження;

стать;

громадянство;

номер документа, що посвідчую особу (закордонний паспорт);

час і мета подорожі;

кількість в’їздів;

імена неповнолітніх дітей, які подорожують разом із заявником.

Підтвердження наявності транспорту

Для підтвердження наявності транспорту приймаються наступні документи:

квитки або бронювання квитків в обидві сторони на громадський транспорт (літак, автобус, потяг);

у випадку використання власного автотранспорту - запланований маршрут, копія техпаспорту та водійських прав. Якщо заявник не є власником автотранспорту - також копії документів, що підтверджують право використання автотранспорту;

у випадку використання іншого автотранспорту - запланований маршрут та дані щодо автотранспорту.

У випадку багаторазової візи - можна пред’являти документи щодо автотранспорту стосовно лише першої запланованої поїздки.

Підтвердження проживання

Для підтвердження проживання. приймаються наступні документи:

підтвердження бронювання місця проживання (гуртожиток, готель, мотель, хостел, апартаменти і т.д.);

письмове підтвердження від особи, що надає житло, про надання заявнику права користування житлом на час його перебування в Естонії.

Підтвердження наявності фінансової забезпеченості

Заявник повинен пред’явити документи, що підтверджують наявність необхідних для подорожі фінансів.

Дозвіл на проживання з метою навчання може видаватись на термін до 1 року, але термін його дії не може перевищувати періоду навчання. Якщо Ви продовжуєте освіту в тому ж університеті, то дозвіл на проживання можна продовжувати щороку, але не більше, ніж на 6 років в сукупності.

2. Університети у Естонії

В Естонії діють 37 вищих навчальних закладів.10 з них мають університетський статус, з яких 6 - державні університети, а 4 - приватні. До державних університетів у Республіці Естонія належать Університет Тарту (єдиний навчальний заклад університетського класичного профілю в Естонії), Талліннський технічний університет, Талліннський педагогічний університет, Естонський сільськогосподарський університет, Академія мистецтв Естонії та Музична академія Естонії.

А тепер коротко про них:

Тартуський університет являє собою класичний університет у місті Тарту, Естонія. Тартуський університет є національним університетом Естонії; це найбільший і найвищий у рейтинг університету в Естонії. Тартуський університет був заснований королем Густавом Адольфом в 1632 році, таким чином, він один з найстаріших університетів в регіоні.

У Тартуському університеті навчається 18 300 студентів, працює 3 200 осіб (у тому числі 165 професорів, 500 наукових працівників).

Тартуський університет складається з 10 факультетів:

теологічний;

юридичний

медичний;

філософський;

економічний;

педагогічний;

факультет математики та інформатики;

факультет фізкультури;

ф-т природознавства і технології;

ф-т суспільних наук.

У Тартуському університеті, в даний час понад 3300 наукових робіт, проводиться щороку. Близько половини всіх публікацій естонських вчених у журналах написані авторами Тарту.

За даними адміністрації ВНЗ, з найчудовіших досягнень останніх досліджень, були в області молекулярної і клітинної біології, генної технології, імунології, фармакології, лазерних медицині, матеріалознавстві, лазерної спектроскопії, біохімії, екологічно чистих технологій, комп'ютерної лінгвістики, психології і семіотики.

3. Стипендії на навчання у Естонських навчальних закладах

Естонський уряд пропонує іноземним студентам певну кількість стипендій для навчання в естонських навчальних закладах. Стипендії розраховані на студентів університетів, дослідників чи викладачів для навчання чи здійснення дослідження в естонських навчальних закладах. Більшість закладів мають двосторонні угоди з різними іноземними навчальними інститутами. Для різних стипендій існують різні вимоги та умови.

Стипендії для навчання в Естонській школі дипломатії

Естонська школа дипломатії (Estonian School of Diplomacy, ESD, Таллін, Естонія) спільно зі Шведською агенцією з розвитку міжнародного співробітництва надає сім стипендій для навчання в Школі дипломатії у 2009 - 2010 навчальному році.

Стипендії присуджуються молодим українським дипломатам, державним службовцям та фахівцям у галузі міжнародних відносин і міжнародної політики.

Стипендія надається для прослуховування навчального курсу "Міжнародні відносини та європейська інтеграція" обсягом 60 кредитів за Європейською кредитно-трансферною системою (ECTS). Курс складається з трьох навчальних модулів: міжнародні відносини, дипломатія та європейські студії. По закінченні курсу стипендіати отримають диплом Естонської школи дипломатії з академічним додатком.

Школа залучає до роботи лекторів з Естонії, інших країн Євросоюзу, США та Росії. Мова навчання у школі - англійська.

Стипендія покриває усі витрати, пов’язані з навчанням, а саме: проживання та щомісячні кишенькові гроші (близько 448 євро), медичне страхування, візові витрати, плату за навчання та за навчальну поїздку до Стокгольма. Стипендіат самостійно оплачує подорож до Талліна і назад.

Вимоги до кандидатів: українське громадянство, вік до 35 років, зайнятість у роботі державної установи, науково-дослідного інституту або університету, високий рівень знання англійської мови, високий рівень мотивації та готовність до застосування набутих знань у подальшій роботі.

Необхідні документи: