Смекни!
smekni.com

Вплив спеціальних вправ на рівень фізичної підготовленості школярів молодшого шкільного віку (стр. 8 из 12)

Правила.1. Гравці команди повинні підходити тільки до ведучого. 2. Гравці не повинні нахиляться для того, щоб доторкнутися рукою до ведучого. Якщо гравець нахилився, знімається з команди одне очко. 3. Гравці можуть обумовлювати і йти звичайними кроками, довгими кроками, випадами, стрибками, маленькими кроками і т.д.

2. Слуховий аналізатор – вправи, в яких використовувалися: подача команд із зміною тембру і гучності; музичний супровід із зміною темпу і ритму; виконання вправ при обмеженні можливостей слухового аналізатора, а також, по можливості, виконання вправ, виключаючи зоровий аналізатор (наприклад, метання малого м'яча з місця способом «через спину через плече» в озвучену мішень); вправи на увагу з використанням звукових подразників і перешкод; рухливі ігри, в зміст яких входили вище перелічені вправи типу «Відгадай, чий голосок», «Хто підходив», «Зміна пар», «Орієнтування по слуху», «Ворони і горобці», «Музичні змійки» і інші.

Дозування вправ залежало від віку учнів і коливалося в межах 8 – 10 повторень. Тривалість рухливому ігор – 5 – 15 хв.

Рухливий ігри модифікували за рахунок введення звукових орієнтирів і музичного супроводу.

Рухливий ігри, для підвищення функціонального стану слухового аналізатора:

«Відгадай, чий голосок?».

Підготовка.Всі гравці утворюють коло. Один з гравців стає в середині кола і закриває очі або зав'язує їх. Вчитель вказує на того, хто співатиме або говоритиме слова: «скок, скок, скок».

Опис гри. Всі гравці йдуть по колу управо і співають або говорять: «Ми склали все це коло, обернемося навколо » На ці слова всі повертаються на 360 градусів і продовжують далі: «А як скажемо – скок, скок, скок » всі зупиняються і закінчують пісню – речитатив словами: «відгадай, чий голосок?» (слова «скок, скок, скок» співає або говорить одна дитина, вибрана вчителем)

Гравець, що стоїть в центрі розплющує очі і відгадує, хто сказав слова «скок, скок, скок», або показує напрям, звідки чув голос. Упізнаний йде в середину, а ведучий в коло. Якщо ведучий не відгадує, він продовжує стояти в середині кола.

Правила. 1. Ведучий не має права розплющувати очі до тих пір, поки не закінчиться речитатив. 2. Якщо ведучий, не вгадав двічі, то його міняють.

«Хто підходив?».

Підготовка.Правила ті ж, що і в попередній грі, тільки учні стоять на місці, а ведучий в центрі.

Опис гри. Вчитель указує на кого-небудь з учнів, і той підходить до ведучого, який стоїть із закритими очима, подає голос якої-небудь тварини або називає його на ім'я, змінивши свій голос. Коли гравець, що підходив, займе своє місце ведучий за вказівкою вчителя, розплющує очі і прагне відгадати, хто до нього підходив.

Правила ті ж, що і в попередній грі.

«Зміна пар»

Підготовка.Гравці стають парами по великому колу, а ведучий без пари, в середину кола.

Опис гри. Під музику учасники в парах, починають танцювати будь-який танець. Музика замовкає – це команда для зміни пар. Всі швидко міняються місцями, складаючи нові пари, ведучий також прагне встати з ким-небудь в пару. Гравець, що залишився без пари стає ведучим. За вказівкою вчителя танець поновлюється, потім музика знову припиняється, і відбувається зміна пар. Так грають кілька разів (Якщо музичний супровід відсутній, то по колу можна виконувати які-небудь дії: підскоки, стрибки, приставні кроки і т.д., а сигнал для «зміни пар» подавати свистком або сплеском, причому 1 сигнал – зміна дій; 2 сигнали – «зміна пар»).

Правила. 1. По команді всі повинні змінити партнерів, інакше один з пари стає ведчим. 2. Після зміни пар всі знову стають по колу і продовжують танцювати кожний з новим партнером. 3. Якщо гравців дуже багато, можна зробити 3 – 5 ведучих, які по сигналу шукатимуть собі пару.

«Падаючий м'яч»

Підготовка.Всі розраховуються по порядку номерів і утворюють коло. Перший номер стає в середину кола (ведучий) і в руках тримає м'яч. Якщо учнів багато, то вони утворюють 2 – 3 кола і в кожному грають самостійно.

Опис гри. Ведучий, тримаючи м'яч, голосно називає який-небудь номер і підкидає м'яч вгору. Гравець з названим номером повинен підскочити і зловити м'яч в повітрі. Якщо йому це вдається, він повертається на своє місце, а ведучий продовжує водити. Якщо ж він не зловить м'яч стає ведучим, а той, що був ведучим, йде на його місце.

Грають встановлений час, після чого визначаються гравці, які жодного разу не були ведучими, за винятком першого.

Правила. 1. Ведучий не має права підкидати м'яч до того, як назве номер. 2. Гравці не повинні заважати один одному. Якщо кому-небудь з гравців перешкодили вибігти до м'яча, і через це він не зумів його зловити, то гравець залишається на своєму місці, а ведучий продовжує гру.

«Орієнтування по слуху»

Підготовка.Гра проводиться на майданчику. Учні шикуються в одну шеренгу або півколом з інтервалами між ними в 2 – 3 кроки. Кожний закриває очі. Вчитель стає в 9 – 11 метрах від гравців.

Опис гри. Вчитель подає свистком сигнал. Всі граючі із закритими очима починають рухатися в тому напрямі, звідки почувся сигнал (1 свисток), прагнучи підійти ближче до керівника.

За другим сигналом (2 свистки) всі зупиняються, а керівник переходить на нове місце і знову дає сигнал (1 свисток). Всі рухаються в новому напрямі. Керівник переходить з одного місця на інше 2 – 3 рази і тим самим міняє напрям руху учнів. На завершені керівник подає сигнал про закінчення гри – тривалий свисток, після чого всі зупиняються і розплющують очі. Виграє той, хто ближче за всіх підійшов до вчителя.

Правила. 1. Кожний пересувається самостійно. Не можна об'єднуватися в пари, трійки. 2. Забороняється розплющувати очі і підглядати до заключного сигналу. 3. Пересуватися можна тільки кроком. 4. Учні, що допустили одну з помилок, вибувають з гри.

«Ворони і горобці»

Підготовка.Посередині майданчика упоперек неї кресляться дві паралельні лінії на відстані 1 – 1,5 м, а по обидві сторони від них за 10 м паралельні їм – лінії «будинків». Гравці діляться на дві рівні команди, які шикуються біля середніх ліній і повертаються обличчям до своїх будинків. Таким чином, вони стоять спиною один до одного. Гравців можуть розміщуватися боком один до одного. Одна команда «Ворони», інша «Горобці».

Опис гри. Вчитель стає збоку біля середньої лінії і раптово голосно хлопає в долоні або свистить в свисток. Після цього сигналу гравці команди «Ворони» тікають в свій будинок, а гравці команди «Горобці» їх наздоганяють і ловлять. Зловлені гравці підраховуються і відпускаються до своїх. Потім команди знову стають біля середньої лінї спиною до них. Вчитель тихо хлопає в долоні або свистить. Після цього сигналу гравці команди «Горобці» тікають в свій будинок, а гравці команди «Ворони» їх наздоганяють і т.д.

Перед сигналом вчитель, щоб відвернути увагу гравців, може запропонувати їм робити різні вправи (наприклад, підняти руки вгору, вперед, опустити вниз або сісти, встати, піднятися на носки і т. п.).

Гра проводиться кілька разів, після чого підраховуються спіймані гравці в кожній команді за однакову кількість раз. Перемагає команда, що зловила більше гравців.

Правила. 1. Забороняється тікати в свій будинок до того, як керівник подасть сигнал. 2. Ловити можна тільки до ліні будиночку. 3. Спіймані гравці після підрахунку знову беруть участь в грі.

«Музичні змійки»

Підготовка.Всі гравці шикуються в колону по чотири або по три. Кожній колоні – «змійці» пропонується який-небудь сигнал свистка. Наприклад: (першій «змійці» – 3 короткі свистки і 1 довгий свисток; другій «змійці» – 2 коротких і 2 довгих і т. д.).

Опис гри. Вчитель подає один з умовних сигналів. «змійка», якій належить цей сигнал, починає рухатися колоною за своїм направляючим, повторюючи на ходу всі його рухи. Направляючий в «змійці» рухається по майданчику у різних напрямах, проходячи через інші «змійки». Всі слідують за ним. Несподівано подається інший сигнал. «змійка», яка рухалася, залишається на тому місці, де її застав сигнал, а інша «змійка» починає рухатися по майданчику. Потім вчитель знову подає сигнал, і рухається та «змійка», сигнал якої прозвучав. Вчитель подає сигнали в довільному порядку. Коли всі «змійки» переплутаються, вчитель дає сигнал (1 дуже довгий свисток), по якому кожна «змійка» швидко займає своє початкове розміщення. Виграє «змійка», що раніше інших зайняла своє місце.

Правила. 1. «Змійка» повинна віддалятися від свого початкового положення. Якщо вона не робить цього і по сигналу займе початкове положення раніше інших, то їй не рахується перемога. 2. По сигналу всі «змійки» повертаються на своє початкове місце.

3. Вестибулярний аналізатор – стрибки на місці і з просуванням вперед з поворотами на 90°, 180° і 360° з різними початковими положеннями голови; біг і ходьба з раптовими зупинками; обертання навкруги власної осі поодинці, в парах, трійках; різноманітні пересування з різкою зміною напряму руху; швидкі нахили голови і тулуба; перекиди вперед і назад, виконання перерахованих вправ за відсутності зорового контролю і ін., а також модифіковані рухливі ігри, в зміст яких входили вище перелічені вправи, такі як: «Вудочка», «Естафета по колу», «Лови парами», «Маскування в колонах», «Ногою по м'ячу», «Поворот» і інші.

Дозування вправ варіюється з урахуванням ступеня їх складності, віку і індивідуальних особливостей учнів і складає від 4 – 5 до 8 – 10 повторень. Тривалість рухливих ігор від 5 до 10 хв.