Смекни!
smekni.com

Аудит в комп’ютерному середовищі (стр. 4 из 5)


Розділ 3. Автоматизоване робоче місце (АРМ) аудитора.

Математичне забезпечення обчислювальної машини — це сукупність програм, процедур і правил, пов'язаних із цими компонентами документацією, яка дає змогу використати обчислювальну машину для розв'язання різного класу задач. Кожна програма має коментар, складений початковою мовою. До програм включено оператори, які являють собою сукупність символів і вказують операцію, її значення або місцезнаходження операндів. тобто елементів даних, що беруть участь у виконанні операцій ЕОМ. Оператор у програмі — машинна команда для виконання певних робіт технічними засобами обчислювальної машини.

Умовно математичне забезпечення можна поділити на внутрішнє і зовнішнє. Внутрішнє математичне забезпечення — комплекс програмних засобів, які забезпечують експлуатацію ЕОМ і ефективну організацію обчислювального процесу. Комплекс складається із експлуатаційних програм, операційної системи, що становлять апаратно-програмний комплекс, у якому об'єд нано засоби організації, збереження і вибирання даних. Так, у процесі ревізії у запитному режимі можна добути дані про витрачання сировини на виготовлення продукції за певний період, виконання договорів кооперованих поставок, закріплення матеріальної відповідальності за збереження матеріалів, сировини, напівфабрикатів тощо.

Зовнішнє математичне забезпечення — комплекс програмних засобів, які забезпечують вигоди абоненту при постановці, програмуванні і розв'язанні задач на ЕОМ і зменшення трудомісткості, а також спрощення підготовчих робіт, пов'язаних з обробкою інформації на ЕОМ. До цього виду математичного забезпечення належать: бібліотеки стандартних програм, алгоритмічні мови як засоби описування розв'язуваних задач. Транслятори — машинні програми, призначені для автоматичного переведення алгоритмів, складених на алгоритмічних мовах проектування машинної обробки інформації, на мову конкретної ЕОМ.

Бібліотеки стандартних програмі стоїть набір типових модулів, призначених для реалізації стандартних рішень економічних та інших прикладних задач. Для проведення аудиту з використанням ЕОМ такими типовими модулями можуть бути: інвентаризація товарно-матеріальних цінностей, аналізу її результатів і відображення в бухгалтерському обліку, виявлення приписок в оплаті праці, платоспроможності підприємства та ін.

Алгоритмічні — це умовні мови, за допомогою яких записують програми роботи ЕОМ. Вони універсальні, оскільки за допомогою їх можна зобразити будь-яке перетворення інформації, яке може бути записане іншим зрозумілим ЕОМ алгоритмом. Отже, алгоритмічна мова — це набір символів та система правил утворення і тлумачення конструкцій із цих символів для складання алгоритмів розв'язання задач ЕОМ.

Розрізняють мову програмування, передбачену для записування програм і даних, та метамову — для визначення іншої мови, на якій працює конкретна ЕОМ.

Початковою (вхідною) називається мова, з якої здійснюється переклад програм на машинну мову програмування, оператори якого складаються з машинних команд.

Основними видами алгоритмічних мов є машинно-незалежні і машинно-орієнтовані. Перші найбільш зручні, оскільки ними може бути записана будь-яка задача, другі — мови програмування, які відображують структуру певних ЕОМ. Для того щоб приступити до розв'язання задачі, потрібно перевести програму на ту машинну мову, яку розуміє ЕОМ. Це виконується автоматично на обчислювальній машині за спеціальною програмою-транслятором.

Машинно-незалежні мови поділяють на універсальні (для різних видів знань) і спеціалізовані, машинно-орієнтовані — на проблемно -орієнтовані, що відображують .особливості того класу задач (економічних, математичних), для запису яких вони призначені.

Для послідовного перетворення і виконання команд кожного оператора початкової мови застосовується програма-інтерпретатор.

У процесі застосування програм обробки інформації на ЕОМ виникають деякі похибки (помилки). Розпізнавання, місцезнаходження і характер помилок у програмі виявляє спеціальна діагностична програма.

ЕОМ за спеціальними програмами може видавати інформацію користувачам за системою пріоритетів. Обробка даних за програмою, при якій набір послідовності команд виконується на певному етапі, за встановленою черговістю, називається обробкою за пріоритетами. Так, інформацію про виконання плану виробництва за минулу добу керівнику підприємства в порядку пріоритету ЕОМ може видати раніше, ніж головному бухгалтеру.

Для виконання контрольно-ревізійних процедур на ЕОМ структура математичного забезпечення повинна давати змогу реалізувати режим запит — відповідь (діалог людина — машина), тобто діалоговий режим. При цьому доцільно застосовувати багатопрограмні ЕОМ, а також широку номенклатуру периферійних технічних засобів (реєстраторів виробництва різних типів, автоматизованих пунктів підготовки даних - АПД та ін.).

Комплексне використання різних засобів обчислювальної та організаційної техніки (збирання, передавання, накопичення, переробка і подання інформації) у режимі запит — відповідь аудитором здійснюється комплексом технічних засобів (КТЗ) автоматизованої системи обробки даних.

Розвиток обчислювальних систем різного рівня дає змогу об'єднати їх між собою утворенням . мереж ЕОМ для ефективного використання автоматизованого банку даних. Експлуатація мережі ЕОМ ґрунтується на дистанційній обробці завдань користувача на універсальній ЕОМ і на апаратурі телеобробки даних, яка включає обробку даних, що надходять від віддалених абонентів, і управління їх передаванням по каналах зв'язку між абонентами і ЕОМ. Абонентами виступають користувачі — контрольно-аудиторські підрозділи (відомчі і позавідомчі), окремі працівники контрольних органів.

Отже, автоматизація робочого місця аудитора є основним напрямом розвитку фінансово-господарського контролю й аудиту, спрямованого на активізацію бізнесу в народному господарстві.


АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК

про достовірність бухгалтерської звітності та аналіз

фінансового стану відкритого акціонерного товариства

ВАТ “Олімп"

станом на " 01 " січня 2008 року

1. Основні відомості про аудитора (аудиторську фірму).

Аудиторською-консультаційною фірмою “Львіваудит” (Свідоцтво АПУ про внесення до Реєстру субєктів аудиторської діяльності №0032 від 26.01. 2008р.) згідно з договором № 012 –01 від 19.05.2008р. проведено аудиторську перевірку фінансової звітності у складі Балансу, Звіту про фінансові результати, Звіту про рух грошових коштів, Звііту про власний капітал та Приміток до річної фінансової звітності ВАТ “ОЛІМП” (далі – Товариство) за 2007 рік.

Аудиторська перевірка проводилась нами у період з 19.05 по 26. 05. 2008 року відповідно до всіх законодавчих актів і нормативних документів, які дійсні зараз в Україні.

Згідно з цими документами ми спланували і провели перевірку з метою зібрання достатніх доказів з метою зібрання достатніх доказів того, що фінансова звітність Товариства не містить суттєвих помилок. Ми перевірили цифровий матеріал, розглянули бухгалтерські принципи, що застосовувались товариством, і достовірність інформації щодо статей балансу, а також звітність в цілому, що було зафіксовано ЕОМ. Ми вважаємо, що під час аудиту зібрано достатню інформації для висновку.

1.Основні відомості про емітента:

Найменування – ВАТ “Олімп”;

Код ЄДПОУ – 01268299;

Місцезнаходження – Львівська обл. М. Львів вул. Коновальця 52;

Свідоцтво про державну реєстрацію №151 видане Львівською міською радою народних депутатів 15.03.1996 року.

Статусом товариства основним видом діяльності визначено автомобільні перевезення.

Фактично у звітному році крім основного виду діяльності Товариство здійснювало також оптову торгівлю та надавало в оренду приміщення.

2. Стан Бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік в Товаристві у звітному періоді базувався на принципах єдиної журнально-ордерної форми. Всі поточні розрахунки проводились із застосуванням ЕОМ.

В Товаристві автоматизовані такі ділянки обліку :

- облік розрахунків по оплаті праці;

- облік паливно – мастильних матеріалів;

- обробка шляхових листів

Крім цього з 01.08.2007рокупроводиться впровадження програмного забезпечення “1С: Бухгалтерія”.

Новий план рахунків запроваджено у Товааристві з 01.01.2007року, проте облікова політика в Товаристві формально не визначена. Не затвердженні правила документообігу та технологія обробки облікової інформації.

3.Облік основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних матеріальних активів та їх зносу.

Станом на 31.12.2007року вартість основних засобів Товариства складає 900000 грн.. Прицьому, переоцінки окремих обєктів основних засобів на кінець звітного року не відбулось.

У звітному періоді Товариством були оприбутковані основні засоби загальною вартістю 69000 грн.. Суцільною перевіркою правильності відображення в обліку операцій по оприбуткуванню основних засобів у перевіреному періоді встановлено, що придбані протягом звітного періоду основні засоби були зараховані на баланс Товариства.

Протягом звітного року з балансу Товариства вибули 8 обєктів основних засобів на загальну суму 95 тис.грн. Нами здійснено перевірку правомірності вибуття та правильності відображення в бухгалтерському обліку вказаних обєктів основних засобів. Порушень при реалізації, порядку прийняття рішень, основних засобів та суттєвих помилок при відображення в бухгалтерському обліку операцій , повязаних із їх вибуттям нами не встановлено.

Знос основних засобів протягом 2007року нараховувався згідно норм і методів передбачених податковим законодавством.

В складі активів Товариства обліковується програмне забезпечення “1С: Бухгалтерія”, яке відображене як нематеріальні активи в сумі 5000 грн.. Це програмне забезпечення відображається в балансі по вартості його придбання. Знос нематеріальних активів вираховується, виходячи із визначеного обліковим персоналом строку його придбання. Знос нематеріальних активів вираховувався виходячи із визначеного обліковим персоналом строкуу його корисного використання (5років).