Смекни!
smekni.com

Страхування відповідальності (стр. 2 из 4)

2. Історія страхування відповідальності

Елементи страхування відповідальності (звільнення від зобов'язань) можна побачити вже в Стародавньому Римі. Створені там «співтовариства від морських небезпек» брали на себе витрати по викупу членів співтовариства у морських розбійників. В грецькому праві можна також знайти елементи страхування відповідальності. Так, устрій морських співтовариств оплачував збитки при нещасних випадках, що відбулися з кораблем або вантажем одного з членів співтовариства. Сюди входили також і витрати на рятувальні роботи, які перевищували реальні втрати по кораблю і вантажу. По німецькому праву товариські гільдії мали право на часткове відшкодування грошового штрафу, викуп людей з полону.

Вперше в досконалому вигляді страхування відповідальності зустрічається у Франції в першій половині XIX століття. Воно відносилося до області страхування від нещасних випадків і каско-страхування власників коней і машин. Страхувалися всі випадки, що виникають при використовуванні коня або машини, або з ними. В 1837 році в Гамбурзі було прийнято обов'язкове страхування еміграції, покриваюче домагання установ по додатковій вартості живлення і подальшому транспортуванню у разі зупинки в дорозі осіб, готових до еміграції. У Франції в 60-х роках можна знайти в рамках страхування від вогню ознаки відповідальності, коли в договір страхування на випадок пожежі включалася відповідальність власника удома.

Імпульсом для розвитку страхування відповідальності як самостійна галузь послужив швидкий промисловий розвиток. Фабричний спосіб виробництва неминуче спричиняв за собою збільшення ризиків при використовуванні засобів виробництва, а розвиток засобів транспорту збільшував не тільки їх швидкість, але і ризики, пов'язані з ними (перший нещасний випадок з людськими жертвами відбувся в 1897 році в Лондоні, коли автомобіль, що рухався із швидкістю 7 кілометрів в годину, збив пішохода).

В 1871 році в Німеччині був прийнятий закон рейху про відповідальність, де була частково введена відповідальність за спричинення шкоди на підприємствах залізниці. З введенням законів про відповідальність в промисловості з'явилося промислове страхування відповідальності, і вже в 1871 році виникли три суспільства взаємного страхування, які надавали захист страховки по відповідальності керівника. Незабаром виникають спеціальні компанії страховок. Так в 1875 році був створений «Загальний німецький союз» страховки. Його керівник Карі Готтлоб Мольт вважається творцем галузі страхування відповідальності. Він перший позначив різницю між ризиком нещасного випадку і ризиком відповідальності і провів чітке розділення обох галузей страхування.

Почало XX століття характеризується подальшим розвитком правової бази. Так, в Німеччині з 1900 року діє цивільний кодекс законів, який ввів багатократне збільшення відповідальності по ризиках за спричинення шкоди в приватній сфері. Закон про автомобільний транспорт (1909) і закон про повітряний транспорт (1922) сприятливо впливали на створення нових спеціалізованих галузей, збільшуючи потребу в страхуванні.

І сьогодні страхування відповідальності є найважливішою галуззю страхування, обороти якої збільшуються з кожним роком. Цьому сприяє ряд причин:

1. Усвідомлення громадянами своїх прав;

2. Зростання добробуту населення і відповідно збільшення загальної суми платоспроможності і розмірів збитку;

3. Збільшення числа чинників, що викликають збиток, пов'язаних з індустріалізацією суспільства, розвитком техніки і технологій;

4. Зростання випадків спричинення збитку;

5. Нові ініціативи законодавчої влади;

6. Можливість широкого тлумачення в судочинстві категорії збитку і, як наслідок цього, отримання права на відшкодування збитків;

7. Розширення сфери застосування закону юриспруденцією.

Можна з упевненістю затверджувати, що страхування відповідальності займатиме лідируючі позиції також і в майбутньому.


3.Страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів

Зі вступом в силу Закону «Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів» страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів стало обов'язковим для всіх автовладельцев. Якщо до «01 липня» 2003 р. укладення договору залежало виключно від власного розсуду сторін, то у разі обов'язкового страхування його висновок встановлюється законом.

Відносини по страхуванню цивільної відповідальності власників транспортних засобів оформляються договором. За договором страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів одна сторона (страхувальник) за певну платню (премію страховки), зобов'язав відшкодувати збиток, заподіяний іншою стороною, страхувальником, третім особам.

Закон "Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів" так визначає договір страхування. Договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів – договір страхування, по якому страхувальник зобов'язав за обумовлену договором платню (премію страховки) при настанні передбаченого в договорі події (випадку страховки) відшкодувати потерпілим заподіяний унаслідок цієї події шкоду їх життя, здоров'ю або майну (здійснити виплату страховки) в межах визначеної в договорі суми (суми страховки). Договір обов'язкового страхування полягає в порядку і на умовах, які передбачені Законом «Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів», і є публічним. Публічним договором признається договір, укладений комерційною організацією і встановлюючий її обов'язки з продажу товарів, виконання робіт або надання послуг, які така організація по характеру своєї діяльності повинна здійснювати відносно кожного, хто до неї звернеться.

Договір страхування відповідальності власників транспортних засобів носить терміновий характер. Як правило, він полягає строком на один рік, але можливі і більш короткі терміни. Після вступу в силу Закону «Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів» у громадян з'явилася можливість укласти договір страхування з урахуванням обмеженого використовування ними транспортного засобу. Обмеженим використовуванням транспортного засобу признається управління ним тільки вказаним страхувальником и/или сезонне використовування транспортного засобу (протягом шести і більш певних, вказаних в договорі місяців в календарному році).

Мета договору полягає в огорожі страхувальника від можливої шкоди, яка в даному випадку виражається в применшенні майна страхувальника у зв'язку з його обов'язком відшкодувати заподіяний їм збиток третій особі. Достатньо спірним є питання про те, чи є договір страхування відповідальності власників транспортних засобів договором на користь третьої особи чи ні.

Відповідно до п. 3 ст. 931 ГК РФ «договір ризику відповідальності за спричинення шкоди вважається ув'язненим на користь осіб, яким може бути заподіяний шкода (вигодоотримувачів), навіть якщо договір укладений на користь страхувальника або іншої особи, відповідальної за спричинення шкоди, або в договорі не сказано, в чию користь він укладений». В той же час ст. 430 ГК РФ говорить, що «договором на користь третьої особи признається договір, в якому сторони встановили, що боржник зобов'язаний провести виконання не кредитору, а вказаній або не вказаній в договорі третій особі, що має право вимагати від боржника виконання зобов'язання в свою користь».

Договором на користь третьої особи признається договір, в якому сторони встановили, що боржник зобов'язаний провести виконання не кредитору, а вказаній або не вказаній в договорі третій особі, що має право вимагати від боржника виконання зобов'язання в свою користь (п.1, ст.430 ГК РФ). Договір страхування відповідальності полягає між страхувальником і страхувальником, виконання ж по ньому слідує особі, що не бере участь в договорі – потерпілому.

Таким чином, можливі дві конструкції договору страхування відповідальності: проста, коли в договорі беруть участь тільки страхувальник і страхувальник, і складна – по моделі договору на користь третіх осіб. Проте, можна знайти достатньо вагомі доводи проти визнання цього договору - договором на користь третьої особи.

По-перше, при страхуванні відповідальності немає ніякої можливості визначити при укладенні договору в чию користь він укладений. Більш того, виконання договору може і не відбутися, у випадку якщо випадок страховки не наступить. Але сам договір страхування існуватиме протягом всього періоду страховки.

По-друге, підставою договору на користь третьої особи є намір особи, що укладає цей договір, провести якесь майнове надання на користь іншого. У страхувальника відповідальності немає такого наміру. Він укладає договір з метою забезпечення себе на випадок виникнення у нього зобов'язання перед третьою особою. Для страхувальника цей договір покликаний полегшити його положення при настанні випадку страховки. Це полегшення виражається в тому, що страхувальник за нього проводить виплати потерпілому третій особі. З цього можна зробити висновок, що юридична суть цієї виплати не в матеріальному наданні третій особі, а у виконанні зобов'язання із спричинення шкоди.