Смекни!
smekni.com

Страхування майна (стр. 7 из 8)

При здійсненні майнового страхування в умовах зовнішньоекономічної діяльності Стрийського міського відділення НАСК «Оранта» я виділила ряд проблем,пов’язаних з цим видом.

Проблеми страхування майна на сучасному етапі розвитку:

- відсутність широкомасштабної роз’яснювальної роботи з питань страхування серед населення і в першу чергу серед потенційних страхувальників в СМВ НАСК «Оранта»;

- недостатня кваліфікація кадрів в СМВ НАСК «Оранта»;

- недосконале створення страхового продукту майнового страхування на зовнішньоекономічному рівні;

1.Шляхами вирішення проблеми, щодо роз’яснювальної роботи з питань страхування серед населення є чітка система проведення інформаційно-розяснювальної роботи, в основу якої покладено підхід до різних груп населення. Завдяки такому підходу із загальної кількості населення згруповуються категорії, на які поширюється інформаційна робота.

Зокрема, проводити виїзний прийом в населених пунктах області, організовують зустрічі з трудовими колективами підприємств, організацій, установ та жителями населених пунктів, роз’яснюються наслідки оформлених договорів.

2. Наступною проблемою є недостатня кваліфікація кадрів.

Для покращення роботи кадрів підбирають персонал, відповідно до норм праці, аналізуванняу затрат і ефективності використання робочого часу.

Шляхами вирішення цієї проблеми є підготовка висококваліфікованих кадрів на основі проведення відповідних курсів та тренінгів; розроблення спеціальної внутрішньої освітньої програми, яка дозволить у невеликі строки навчити працівників усім необхідним принципам роботи у страховій справі, що призведе до підвищення кваліфікації кадрів, також потреба удосконалення механізму фінансування якісної освіти та підготовки спеціалістів для конкретних установ, організацій та підприємств; постійне оновлення існуючої бази навчально-методичних матеріалів.

3.Ще однією проблемою при здійсненні майнового страхування НАСК «Оранта» є недосконале створення страхового продукту майнового страхування на зовнішньоекономічному рівні

Вирішенням проблеми є встановлення відповідних умов страхування, які зацікавлять страхувальників; вдосконалення організаційної структури компанії Стрийського міського відділення НАСК «Оранта»; вдосконалення законодавства України в області страхової справи у майбутньому, що дозволить компанії утвердитися на ринку страхових послуг і зайняти ще вищу позицію у загальному рейтингу страхових компаній нашої країни, збільшуючи значимість співпраці з іноземними компаніями в умовах зовнішньоекономічної діяльності, також збільшення фінансової стійкості і платоспроможності призведе до стабільності компанії на ринку. Наприклад, знизити розмір франшизи, надавати знижки клієнтам, які страхують майно.

Проблеми та шляхів їх розв’язання при здійсненні майнового страхування в умовах розвитку зовнішньоекономічної діяльності Стрийського міського відділення НАСК «Оранта» наведено у додатку Д.

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

В даній бакалаврській роботі, я досліджувала проблеми страхування майна в зовнішньоекономічній діяльності на прикладі Стрийського міського відділення НАСК «Оранта».

Майнове страхування — галузь страхової діяльності, в якій об'єктом страхового захисту є майно в найрізноманітніших його проявах. До майнового страхування відносять: страхування засобів повітряного, наземного та водного транспорту, страхування вантажів, інших видів майна, страхування фінансових ризиків тощо.

У майновому страхуванні страховий інтерес виявляється у формі відшкодування (компенсації) втрат, пов’язаних із володінням, користуванням, розпорядженням майном. В цьому виді страхування страхувальником може бути лише особа, що має самостійний майновий інтерес у збереженні того або іншого майна. Це може бути власник майна або розпорядник, чи користувач.

В роботі я дала оцінку законодавчій та нормативно-правовій базі за проблемою майнового страхування у зовнішньоекономічній діяльності.

Платоспроможність є показником, який характеризує здатність підприємства відповідати за своїми зобов’язаннями в загальному. Це є більш узагальнюючий показник фінансової стійкості, ніж ліквідність. Із наведених розрахунків коефіцієнтів платоспроможності видно, що вони значно перевищують наведені нормативні значення, а це означає, що досліджувана компанія має високий ступінь платоспроможності та високу можливість швидко і без значних витрат покрити свої зобов’язання. В загальному, судячи із розрахунків, всі показники позитивно збільшилися у 2006 році,порівняно з 2005, проте дещо знизилися у 2007, порівняно з 2006. Коефіцієнт маневреності функціонуючого капіталу знизився у 2006 році порівняно з 2005, що є позитивним значенням, оскільки це вказує на вивільнення тих коштів, які перебували у виробничих запасах, у використання в діяльності.

В цілому, за аналізом даних коефіцієнтів, можна зробити висновок, що дана компанія є фінансово стійкою та платоспроможною на даний період часу. Це позитивний показник,який дає можливість відкриття кредитної лінії у банку.

На основі звіту про фінансові результати за 2005р., 2006р., та 2007р. я аналізувала діяльність в СМВ НАСК «Оранта». Розраховувала аналітичні показники рентабельності підприємства, визначала фінансовий стан за допомогою показників платоспроможності та ліквідності. Показники рентабельності – фінансові показники, що характеризують прибутковість роботи компанії, ліквідності – спроможність підприємства перетворювати свої активи в гроші для покриття всіх необхідних платежів по мірі настання їхнього терміну.

Рентабельністю називають показник рівня доходності за операціями або за будь-яким видом страхування. Рентабельність є відносним показником прибутку, який відображає відношення отриманого ефекту до наявних або використаних ресурсів. Показники рентабельності підприємства доводять, що діяльність страхової компанії є рентабельною і має тенденцію до покращення.

Для покращення фінансового стану Стрийського міського відділення НАСК «Оранта» необхідно збільшити оборотний капітал, стабілізувати перевищення прибутку над витратами,збільшити страхові платежі, відшкодування. Також важливим елементом є канали просування страхових продуктів та вихід на міжнародний рівень.

Схема роботи СМВ НАСК «Оранта» є досить гармонійною, кваліфікованість працівників компанії дозволяє ефективно налагодити трудовий процес, а досвід компанії та прогресивність розвитку дозволяє залучати нових клієнтів для довготривалої співпраці. Вдосконалення законодавства України в області страхової справи у майбутньому дозволить компанії утвердитися на ринку страхових послуг і зайняти ще вищу позицію у загальному рейтингу страхових компаній нашої країни, збільшуючи значимість співпраці з іноземними компаніями в умовах зовнішньоекономічної діяльності.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛТЕРАТУРИ

1. Александрова М.М. Страхування: Навчально-методичний посібник.- К.: ЦУЛ, 2002-208с.

2. Артюр Т. М. Стархові послуги: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. диск. - К.: КНЕУ, 2000. – 124 с.

3. Базилевич В. Д., Базилевич К. С. Страхова справа. - Товариство "Знання", КОО, 1997. - 216 с.

4. Внукова Н. Н. Практика страхового бизнеса. - К.: Либра, 1994. - 75 с.

5. Временко Л. В. Страхування: теорія та практика: Навчально-методичний посібник /; За загальною редакцією проф.. Внукової Н. М. – Харків: Бурун Книга, 2004. – 376 с.

6. Гвозденко А. А. Финансово-экономические методы страхования: Учебник. - М.: Финансы и статистика, 1998. - 184 с.

7. Гомелля В. Б. Основы страхового дела.,2007 – 350с.

8. Гребельник О.П. Основи зовнішньоекономічної діяльності / 3-те видання перероблене та доповнене:Підручник- центр учбової літератури /;2008.-230с.

9. Данилів О. М. Основи зовнішньоекономічної діяльності / Опорний конспект лекцій для студентів з напряму «Менеджмент» професійного спрямування «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» для студентів денної та заочної форми. Київ, 2003.

10. Дацій Н. В. Страхування: Навчальний посібник. – Запоріжжя: ГУ «ЗІДМУ», 2005. – 148 с.

11. Дідівський О.В. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства / Київ:Знання /;2007-462с.

12. Дєєва Н. М., Дедіков О. І. Фінансовий аналіз. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 328 с.

13. Євтух О.О. Нерухомість як об'єкт оцінки: сутність і класифікація // Актуальні проблеми економіки.- 2005.- № 3.- C.90-97.

14. Залєтов О. М. Державна політика на страховому ринку // Фінанси України. - 2001 №11.

15. Замков О.М. Страхування: Навчальний посібник / за редакцією д.е.н. О.О. Слюсаренко – К.: Міжнародна агенція «Bee Zonc», 2003-320с.

16. Заруба О. Д. Основи страхування. Посібник - К.: Українсько-фінський інститут менеджменту і бізнесу, 1995. - 180 с.

17. Заруба О. Д. Страхова справа: Підручник. - К.: Товариство «Знання», КОО, 1998. - 321с.

18. Кашенко О. Л., Борисова В. А. Соціально-економічні основи страхування. Навчальний посібник. Суми: Університетська книга, 1999. - 252 с.

19. Котик З. О. Нерухоме майно та методи його оцінки. — Л.: Каменяр, 2002. — 95 с.

20. Кривошпик Т.Д. Страхування майна громадян.: К., КНЕУ, 1998. – С. 303-326.

21. ЛаріоноваЛ. Страховий ринок в Україні: Яким йому бути? // Фінанси України. - 1996. - № 8. - С. 99 - 101.

22. Марчук Є.К. Про розвиток страхового ринку // Україна-Business. - № 34. - 1995. - С. 1-2.

23. Мортиков В. В. Ризики на ринку праці та їх страхування // Фінанси України. - 1997. - № 9. - С. 102-107.

24. Мортиков В. В. Ризики на ринку праці та їх страхування // Фінанси України. - 1997. - № 9. - С. 102-107.

25. Осадець С.С., Харченко Н.В. Проблеми і перспективи розвитку страхової справи // Фінанси України. - 1997. - № 3. – 426с.