Смекни!
smekni.com

Система вищої освіти в Італії та Іспанії (стр. 1 из 6)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра філософії та соціально-політичних дисциплін

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

“Система вищої освіти в Італії та Іспанії”

Зміст

Вступ

1.Загальна характеристика системи вищої освіти в Іспанії

1.1 Історичний розвиток університетів Іспанії

1.2 Вступ до іспанських університетів

1.3 Можливість отримання іспанського гранту для громадян України

1.4 Університетська вища освіта

2. Університет міста Саламанки - один з основних освітніх центрів Іспанії

3.Загальна характеристика системи вищої освіти в Італії

3.1 Історичний розвиток університетів Італії

3.2 Університетська вища освіта

4. Сап'єнца - один з найбільших університетів Європи

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Італія та Іспанія беруть участь у становленні Болонського процесу починаючи з першого його етапу - 2001-2002 рр. Незважаючи на те, що принципи Болонської декларації були схвалені багатьма країнами Європи, слід зазначити, що зараз існують суттєві відмінності у їх впровадженні в окремих країнах, в тому числі Італії і Іспанії. Це дає можливість Україні, спираючись на європейський досвід, обрати для себе найприйнятніший варіант, який враховуватиме наші освітні традиції і водночас наближатиме нас до єдиного європейського освітнього простору. Метою даної курсової роботи є аналіз систем вищої освіти Італії та Іспанії, а також їх порівняння з системою вищої освіти в Україні. Це дасть змогу виявити всі позитивні та негативні тенденції розвитку освітніх процесів як в нашій країні, так і в обраних для порівняння і, в свою чергу, визначити можливі шляхи їх подолання або доцільність впровадження. Особливу увагу приділено конкретизації порівняння на прикладі провідних університетів Іспанії та Італії (відповідно університет міста Саламанки та Сап'єнца).

1.Загальна характеристика системи вищої освіти в Іспанії

1.1 Історичний розвиток університетів Іспанії

Іспанські університети - чи не найстаріші у світі. Найперший з них був заснований у Саламанці в 1218 році. Історики вважають, що король Леона Альфонс IX заснував його у відповідь на створення університету в Пласенсії його кузеном і суперником Альфонсом VIII Кастильським. Саламанський університет швидко вбирав всі новітні напрямки в науці і вже через 30 років папа проголосив його одним із чотирьох кращих університетів світу. Саме тут Колумб уперше представив свій перший проект факультету теології. Там же викладала латинь перша у світі жінка-професор Беатрис де Галіндо. Вважається, що в Саламанці вчилися Сервантес і конкістадор Ернан Кортес. Дуже відомі у світі також університети в Барселоні й Гранаді. Барселонський університет з'явився в 1450 році, а Гранадський - в 1526 році. До найбільш престижних державних вузів країни відносять також більш "юні" університети - Мадридський, Севільський і Валенсіанський. Університети в Іспанії є основним типом вищих навчальних закладів, частка яких становить 95% від загального числа вузів. Всі вони відрізняються між собою не тільки по профілю дисциплін, що вивчаються, але й по числу ступенів, які можна освоїти. Усього ж в Іспанії налічується 47 державних і 10 приватних вищих навчальних закладів. За словами Терези Рівес Пальїсе, консультанта з питань освіти при посольстві Іспанії в Москві, на батьківщині Дон-Кіхота державні університетицінуються вище приватних.

Крім державних і приватних вищих навчальних закладів є й ще один рідкісний для всього світу різновид - духовні, ті, що перебувають під опікою церкви, які крім стандартного для всіх вищих навчальних закладів набору дисциплін, здатні по-справжньому поглибити ваші знання з такого предмету як "Історія релігії". У країні є також ряд інших вищих навчальних закладів, які звичайно готують фахівців у специфічних галузях, таких, наприклад, як мистецтво або військова справа.

1.2 Вступ до іспанських університетів

Державні університети виділяють усього 5% місць іноземцям із країн, що не входять до Європейського союзу. Приватні навчальні заклади більш гнучкі, орієнтовані на зміни попиту робочого ринку Європи. Вони пропонують також безліч післядипломних програм, що ввійшли в моду (на базі вищої освіти), у тому числі англійською мовою.

Для вступу до університету необхідно успішно здати вступний іспит Selectividad, покликаний офіційно підтвердити знання вступників. Щоб виявити загальний рівень освітньої підготовки абітурієнта передбачається два види випробувань: обов'язковий іспит з іспанської мови (кілька завдань) і другої або гуманітарної або технічної частини (залежно від напрямку навчання, обраного вступникам). В цьому аспекті простежується подібність до вступних випробувань в Україні, де також в більшості випадків необхідно здавати 2-3 екзамени: з української мови та профілюючих предметів (та). В процесі здачі "selectividad " до іноземців пред'являються ті ж вимоги, що й до іспанських абітурієнтів. І вимоги ці високі. Відомо, що деякі факультети або "Escuelas Tecnicas superiores" приймають тільки тих, хто здав "selectividad " на вищі оцінки. Іспити проводяться щорічно в липні й вересні, в Україні ж вступна кампанія розпочинається в червні і закінчується в липні-серпні. Здача іспиту можлива також і при посольстві.

Перед вступом потрібно пройти спеціальний підготовчий курс для вступників - "Curso de Orientacion universitaria" (COU). Він триває приблизно рік й покликаний підготувати абітурієнта до здачі вступного іспиту.

Попередньо перед вступом необхідно підтвердити шкільний атестат. Визначення еквівалентності іноземних дипломів перебуває у віданні іспанського Міністерства освіти. Для одержання допуску до здачі вступного іспиту в іспанські університети, необхідна позитивна відповідь із Міністерства освіти.

У випадку, якщо абітурієнт має диплом про здачу мовного іспиту DELE (Diploma de Espanol como Lengua Extranjera/іспанська мова як іноземна), то при вступі в університет він може бути звільнений від здачі мовного тесту.

Знання мови:

Навчання в переважній більшості іспанських університетів ведеться іспанською мовою. Тому знання мови є першою з необхідних умов для отримання освіти. У випадку з вступом в університети Міністерство освіти Іспанії надає для іноземців можливість здачі іспиту DELE, що визначає знання іспанської як іноземної мови, і одержання наступних свідоцтв:

· CIE - Certificado Inicial de Espanol como Lengua Extranjera (низький рівень)

· DBE - Diploma Basico de Espanol como Lengua Extranjera (середній рівень)

· DSE - Diploma Superior de Espanol como Lengua Extranjera (високий рівень)

Іспит DBE необхідний для продовження навчання в університеті Іспанії (за винятком тих випадків, коли мова йде про перевід до вузу). Час здачі іспитів: травень і листопад. Центри прийому іспитів розташовані не тільки в самій Іспанії, але й в 48 країнах світу (в 147 містах).

Для здачі іспиту потрібна наявність довідки про те, що претендент не є громадянином країни, де іспанська мова - офіційна, а також досягнення 16 років у випадку одержання диплома Superior (3-го рівня). Далі претендент одержує засвідчену копію реєстраційного аркуша й інформаційний аркуш із вказівкою місця, дати й часу проведення іспиту. Ці документи разом з паспортом необхідно принести на іспит.

Іспити DELE на всіх трьох рівнях включають 5 видів тестів і відповідних вправ. Для того, щоб здати іспит необхідно одержати "APTO" - тобто здано. Якщо хоча б по одному виду вправ або тестів було отримано "NO APTO" - не здане, то весь іспит уважається проваленим.

А для тих, хто спочатку усвідомлює, що рівень знання мови явно відкине його до аутсайдерів, в Іспанії створена велика кількість літніх шкіл, у тому числі й безпосередньо при університетах. При чому навчання в мовних школах передбачає не тільки вдосконалення мови, але й вивчення тієї області знань, по якій учень у майбутньому хотів би одержати вищу, університетську кваліфікацію.

Якщо відбувається перевід з українського в іспанський університет, то мовний тест у цьому випадку не здається; студентові досить підтвердити предмети по системі "creditos".

Фінансові витрати:

Всупереч розхожій думці, рівень життя в Іспанії досить високий - особливо в Мадриді, містах Каталонії, Басконії. Відповідно, ціни на житло, харчування, розваги тут відносно високі. Вища освіта теж пербуває в списку "дорогих задоволень".

Вартість навчання в державному університеті, залежно від обраної спеціальності, обходиться в 700-2000 євро в рік, у сумі - від 3000 до 10000 євро в рік. Вартість магістратури - від 1000 до 7000 євро в рік. Одержати стипендії в Іспанії практично нереально, оскільки багато вузів просто не в змозі платити за навчання.

Вартість навчання, як правило, включає в себе заняття, користування університетською бібліотекою (за невеликі гроші зроблять читацький квиток), комп'ютерами, лінгафонними кабінетами, лабораторіями, підручниками й книгами. Додатково доводиться платити за словники і якщо необхідно за додаткові заняття по іспанській. Групові заняття дешевше індивідуальних. Вартість години індивідуального уроку приблизно 15-20 євро.

В Іспанії існує обов'язкова страховка для студентів, що ще не досягли 28-літнього віку. Вона звичайно включається в загальну суму оплати за навчання.

В Іспанії одержати житло від університету досить проблематично. Особливо у великих вузах. У Мадриді, Барселоні, Севільї - найдорожчих містах Іспанії - поширена форма спільного, пайового використання житлової площі декількома студентами. Для тих, кому цей варіант за якимись причинами не підходить, є можливість проживання в іспанській родині. В багатьох іспанських містах існують туристичні бази для молоді. Їхні адреси завжди можна знайти в довіднику "Red Espanola de Albergues Juveniles". Витрати на оплату житла звичайно в середньому становлять 240 євро на місяць, на харчування й транспорт - 150 євро на місяць. В Іспанії їжа недорога і якісна. За 7 - 12 євро можна перекусити в будь-якому ресторанчику середньої руки.