Смекни!
smekni.com

Дидактична гра як засіб навчання іноземних мов молодших школярів (стр. 1 из 4)

Ю.І. Федусенко

МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

ДИДАКТИЧНА ГРА ЯК ЗАСІБ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

1. Дидактичні ігри для другого класу

1.1 Ігри, що готують до комунікативної діяльності

Формування та вдосконалення фонетичних навичок

Лото

Мета гри : повторення знаків транскрипції.

Зміст гри: клас ділиться на дві команди. Для кожної з них учитель пише на дошці десять знаків транскрипції, які повинні бути однаковими для обох команд, але написані у різній послідовності. З кожної команди учитель викликає по одному учню і називає у швидкому темпі звуки. Завдання учнів – обвести відповідні знаки транскрипції. Команда, представник якої повністю виконав це завдання, зараховується очко. Потім учитель пише на дошці інші знаки транскрипції, і гра продовжується. Перемагає команда, яка отримує найбільшу кількість очок.

Хто більше?

Мета гри: удосконалення фонетичних навичок; активізація раніше вивченої лексики..

Обладнання: карти із зображенням знаків транскрипції.

Зміст гри: клас ділиться на три-чотири команди. Учитель по черзі показує кожній з них картку зі знаком транскрипції. Учні вимовляють відповідний звук і називають з ним слова. За кожне вірно назване слово команді зараховується одне очко. Перемагає команда, яка набрала найбільшеу кількість очок.

В якому порядку ?

Мета гри: повторення літер абетки.

Зміст гри: вчитель пропонує учню назвати будь-яку літеру абетки. Гравець, який сидить поряд, повинен назвати наступну літеру в алфавітному порядку. Після цього вчитель називає слідуючу букву наступній парі учнів і гра триває. Учень, який не зміг правильно назвати літеру, вибуває з гри. Перемагає той, хто залишився у грі останнім.

Ланцюг

Мета гри: повторення літер абетки.

Обладнання: м’яч.

Зміст гри: учні шикуються у шеренгу. Передаючи один одному м’яч, вони називають літери в алфавітному порядку. Якщо гравець помилився, він вибуває з гри. Перемагає той, хто залишився у ланцюгу останнім.

Формування та вдосконалення орфографічних навичок

Допиши слово

Мета гри: перевірка рівня засвоєння учнями правил написання слів у межах вивченого лексичного матеріалу.

Зміст гри: учні діляться на дві команди. Для обох команд на дошці колонками написані слова, у кожному з яких пропущено одну літеру. Члени команд по черзі виходять до дошки і вписують необхідні літери. Перемагає команда, яка першою безпомилково виконає завдання, або допустить меншу кількість помилок, ніж інша команда.

Тварини

Мета гри: розвиток орфографічних навичок.

Зміст гри: клас ділиться на 3-4 команди, від кожної з яких до дошки виходять по одному представнику. Учитель пропонує учасникам гри написати якомога більше назв тварин (диких чи свійських). Гра триває 7-10 хвилин. Після її закінчення учитель разом із учнями класу перевіряє правильність написання слів. Перемагає команда, представник якої не припуститься жодної помилки, або їх виявиться менше ніж в інших учнів.

Формування та вдосконалення лексичних навичок

Хто швидше?

Мета гри: перевірка рівня засвоєння учнями вивченого лексичного матеріалу у межах кількох тем.

Зміст гри: на дошці учитель записує слова, які учні повинні згрупувати за темами. Клас ділиться на дві команди, представники яких виконують це завдання на дошці. Той, хто впорається швидше і допустить найменшу кількість помилок, приносить своїй команді перемогу.

Телеграми

Мета гри: тренування у використанні вивченої раніше лексики в усному мовленні.

Обладнання: предметні малюнки.

Зміст гри: для проведення гри учитель готує 10-15 малюнків предметів, назви яких відомі учням. Він дає гравцеві, який сидить за першою партою, один із цих малюнків і називає іноземною мовою зображений на ньому предмет. Учень повторює це слово і передає малюнок наступному гравцю, який виконує ті ж самі дії. Після того, як «телеграма» обійде весь клас, вона знову потрапляє до вчителя. Далі надсилається нова «телеграма» і гра триває. (Учні можуть називати слова ізольовано або у структурах).

Словознайко

Мета гри: активізація лексики кількох вивчених раніше тем.

Обладнання: картки із літерами.

Зміст гри: клас ділиться на дві-три команди. Учитель демонструє учасникам гри картку з літерою, а вони по черзі називають із нею слова. За кожне правильно назване слово команді зараховується очко. Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок.

Веселка

Мета гри: повторення лексичних одиниць у межах теми “Colours”.

Обладнання: кольорові олівці, картина із зображенням веселки.

Зміст гри: вчитель вивішує на дошці картину з зображенням веселки. Потім називає іноземною мовою її кольори, а учні піднімають олівці відповідного кольору. Картина знімається з дошки, а вчитель пропонує гравцям: Draw a red/green/blueline, please (Намалюйте червону, зелену, синю … лінію). Коли діти намалюють у зошитах усю веселку, на дошку знову вивішується картина, і гравці порівнюють свої малюнки із зображенням. За якістю виконання роботи вчитель визначає переможців.

Формування та вдосконалення граматичних навичок

Сніговик

Мета гри: формування навичок утворення множини іменника.

Зміст гри: учитель малює на дошці два сніговики і записує на них іменники в однині. Клас ділиться на дві команди, які делегують до дошки по одному представнику. Представники за сигналом учителя утворюють множину запропонованих іменників. Кожен із них має право на одну підказку від команди. Перемагає учасник, який виконав це завдання швидше й з меншою кількістю помилок.

Що у ранці?

Мета гри: перевірка рівня володіння учнями структури there is

Обладнання: ранець, шкільне приладдя.

Зміст гри: учитель складає у ранець предмети, назви яких відомі учням іноземною мовою. Учні по черзі запитують учителя: Is there a … in the bag ? (Чи є … у ранці?). Якщо такий предмет є у ранці, вчитель дістає його, а учню, що вгадав, зараховується очко, і гра триває. Перемагає той, хто набрав найбільшу кількість очок.

Хто останній?

Мета гри: тренування у вживанні структури І саn see… in the picture. Активізація раніше вивченої лексики.

Обладнання: сюжетна картина.

Зміст гри: учитель демонструє учням сюжетну картину і запитує їх:

- What can you see in the picture? (Що ви бачите на картинці?)

Учні по черзі будують повідомлення:

-І can see a … in the picture. (Я бачу … на картинці.)

Учневі, який останній придумав речення, зараховується очко. Потім учитель змінює картину, і гра продовжується далі. Перемагає учасник гри, який набере найбільшу кількість очок.

Прийменники

Мета гри: тренування у використанні прийменників місця.

Обладнання: іграшка.

Зміст гри: учень виходить із класу, у цей час ведучий (із числа гравців) ховає іграшку. Через деякий час учня запрошують до класу. Він повинен знайти схований предмет, ставлячи ведучому загальні запитання й використовуючи прийменники місця Ведучий дає відповідь у залежності від ситуації (так чи ні). Якщо за чотири спроби йому вдається знайти предмет, він стає ведучим, а гра продовжується.

2. Ігри, що забезпечують комунікативну діяльність

Формування та вдосконалення умінь і навичок аудіювання

Це про мене

Мета гри: формування та удосконалення умінь аудіювання.

Зміст гри: учитель іноземною мовою описує зовнішність одного з учнів класу. Учасник гри, який здогадався, що йдеться саме про нього, піднімає руку і говорить: It is about me (Це про мене). Далі цей учень описує іншого учасника гри, і гра триває далі.

Слова

Мета гри: формування та удосконалення навичок розпізнавання під час аудіювання вивченої раніше лексики.

Обладнання: картки з іншомовними словами на іноземній мові.

Зміст гри: учитель до гри готує картки з написаними на них іноземною мовою 10-15 словами. Кількість карток визначається кількістю учнів у класі. Потім він у повільному темпі й у довільній послідовності починає читати список слів. Учасники гри повинні позначити у своїх картках лише ті слова, які озвучив учитель. Перемагає той, хто швидше, .і якісніше виконає завдання.

Предмети

Мета гри: удосконалення умінь аудіювання.

Зміст гри: учитель іноземною мовою розповідає про певні предмети, які є у класі, не називаючи їх: It is on my desk. It is in his pencil-box. Учні повинні здогадатися, про який предмет ідеться. Перемагає учень, який вгадає найбільшу кількість предметів.

Формування та вдосконалення умінь і навичок говоріння

Як його звуть?

Мета гри: практика у вживанні структур His/Her name is... в усному (монологічному) мовленні.

Зміст гри: учні стають у коло. Ведучий (із числа учнів класу) знаходиться у центрі. Він указує на одного з учасників гри, який повинен швидко назвати ім'я свого сусіда зліва і справа, використовуючи структуру His/Her name is.... Гравець, який припуститься помилки, стає ведучим, і гра триває далі.