Смекни!
smekni.com

Казка як ефективний засіб виховання і навчання дітей різного віку (стр. 5 из 6)

г) казки на уроках музики. Казки можна також використовувати на уроках музики, адже особливі емоції під час вивчення казки викликає саме музика. Вона здатна відтворити те, що непосильно мові, розкрити найглибші, найтонші дитячі почуття, настрої, переживання, дає змогу повернутися в минуле. Музика мимоволі відтворює почуття і емоції. Вона може збентежити, заспокоїти, примусити радіти і сумувати; і, як завжди, спонукає до переживань та думок. Можна навпаки, використовувати музику на інших уроках, пов’язуючи з казкою. Наприклад, попросити учнів дібрати музику для різних казок, або різних частин казки. Для цього вчителю потрібні записи музики та програвач.

Т. І. Гризоглазова, як і В. О. Сухомлинський, зауважує, що музика в казці виконує внутрішню функцію: за допомогою інтонації, динаміки, темпу передає почуття, які стимулюють психологічні процеси сприйняття. Використовуючи музичну казку як засіб виховання, вона розробила організаційно-методичну систему, що складається з трьох рівнів: емоцій но-чуттєвого; емоцій но-пізнавального; емоційно-діяльнісного. Систему рекомендовано використовувати для збагачення емоційного досвіду школярів, для кращого засвоєння матеріалу та підвищення мотивації учнів.

д) Дидактична гра. Майже на будь-якому уроці може використовуватися дидактична гра. Її можна сміливо пов’язувати з казкою. Це і дитячий театр, командні ігри на швидкість думки, на краще знання казок чи окремої казки по програмі, на кращу складену учнями казку тощо. Педагогічні можливості гри дуже широкі. Гра не тільки готує дитину до навчання і праці, а разом з ними сама є навчанням і працею. С.А.Шмаков дуже образно говорить про значення гри, називаючи її "восьмим" чудом світу: " Про знамениту піраміду Хеопса знають всі… А гра? Гра – одне з найцікавіших явищ культури… Гра, як тінь, народилася разом з людиною, стала її супутником, вірним товаришем. Вона заслуговує більшої людської уваги, значно більше, ніж віддають їй люди сьогодні, за ті колосальні навчальні та виховні резерви, за великі педагогічні можливості, що в ній закладено".

Дидактичні ігри, з одного боку, сприяють формуванню уваги, спостережливості, розвитку пам'яті, мислення, самостійності та ініціативності. З іншого, розв'язують чітке дидактичне завдання: сприяють засвоєнню нового матеріалу чи повторенню та закріпленню вивченого, формуванню навчальних умінь і навичок. Гра стимулює пізнавальну активність учнів, викликаючи в них позитивні емоції у процесі навчальної діяльності, сприяє розвитку асоціативного мислення та фантазії.

е) Казки на уроках образотворчого мистецтва. Я би хотіла звернути вашу увагу на використання казок на уроках образотворчого мистецтва. За допомогою іллюстрацій до казок можна більше заглибитись у зміст тексту, легше сприймається його сутність та деталі. Але наше завдання – навчити дітей мислити творчо.

Отже, у 4-5 класі на уроках ОБМ діти повинні малювати складні за композицією малюнки, пейзажі тощо. Казка дуже підходить для цього. Насамперед треба організувати співпрацю вчителів образотворчого мистецтва і, наприклад, української літератури (світової літератури, або навіть англійської мови). Це дозволить вчителям плідно попрацювати над темою, а увага школярів не буде розвіюватись. Я хочу навести приклади роботи за казкою на уроці, доречі ці завдання можна використовувати і у домашній роботі.

По-перше, під час роботи над казкой вчитель звертає особливу увагу на частину казки, яка, на його погляд, є значимою. Вчитель малюнку може запропонувати дітям намалювати іллюстрацію до уривку. Тим самим діти покажуть як вони зрозуміли та як вони "побачили" цю частину казки. Здібності до малювання в усіх різні, але сутність казки вони повинні передати. Таким чином, учні отримують дві оцінки з предметів.

По-друге, вчитель літератури може попросити учнів самим вибрати найбільш значушу частину казки і на уроці ОБМ відтворити її у малюнку. Потім школяр повинен пояснити чому саме він обрав саме цей уривок, і чому він так чи інакше зобразив його.

По-третє, можна провести творчий конкурс серед дітей "що було далі". Попросити дітей намалювати картину після прочитання казки і зобразити в ній майбутнє головних героїв. Можна вигадати чимало цікавих завдань пов’язаних з казкою для уроків образотворчого мистецтва. Головне – це прагнення вчителів дати дітям необхідні знання, розширити та збагатити їх уяву, та готовність до співпраці заради цієї мети.

2.5 Експерементальне дослідження – використання казок для розвитку школярів

Наприкінці роботи я хочу привести один цікавий експеримент, що був виконаний вчителями у Зашковицькій ЗОШ І ступеня Городоцького району Львівської області і був спрямований на перевірку ефективності використання матеріалу народних казок для розвитку школярів.

Дослідження носило теоретико-експериментальний характер і проводилося у два етапи.

На першому етапі (2006–2007 навчальний рік) була визначена сфера дослідження і проблема, вивчалася педагогічна і методична література з даного питання, досвід роботи вчителів початкових класів, формувалася гіпотеза і завдання дослідження. На другому етапі (2007–2008 навчальний рік) розроблялися шляхи реалізації гіпотези на основі впровадження і використання матеріалів експериментального дослідження, проводився експеримент з метою перевірки гіпотези, продовжувалося вивчення наукової літератури з даного питання, узагальнення даних експерименту.

"Визначивши особливості опрацювання народної казки, ми визначили систему вправ, безпосередньою метою яких є формування умінь: визначати специфічні особливості казки; орієнтуватись в структурі казки; відрізняти народну казку від авторської; виразно читати казку з дотриманням інтонаційних вимог; визначати тему та ідею казки, розмежовувати дані поняття на практичному рівні; словесно намалювати казку і поділити її на логічно завершені частини. Для цього відбувалася конкретизація кожної групи вмінь на конкретні практичні завдання при опрацюванні кожного казкового твору." Вчителі, які проводили дослідження порівняли показники встигаємості учнів з контрольного класу з показниками звичайного класу, до якого не були застосовані експерементальні вправи, до того ж, до уваги бралися не тільки предмети літератури, а встигаємость вцілому.

Запропонована система вправ і завдань виявилася ефективним засобом розвитку знань, умінь і навичок читати народні казки, а також засобом розвитку особистості молодшого школяра в цілому. Вона сприяла удосконаленню учбової діяльності учнів, підвищенню інтересу до навчання, активізації мовлення, мислення, пам’яті, уяви, створила можливості для формування світоглядної сфери школярів.


Висновки

Результати опрацювання певної літератури та інших джерел інформації з питання "казки як засіб виховання та навчання дітей" дозволяють мені зробити певні висновки.

1. Казка – це епічний твір народної словесності, в якому відображені різночасові вірування, погляди та уявлення народу у формі структурованої, хронологічно послідовної сюжетної оповіді, яка має чітку композиційну будову, яскраво виражену колізію, в основі якої лежить протиборство між добром і злом, що завершується перемогою добра. Казка є найбільш древнім жанром фольклору, що набув естетичної, частково дидактичної і повчальної функції та сталої форми, що до цього часу залишалась незмінною.

Казки, підпорядковані загальним закономірностям творів народного епосу, містять етнічні характеристики. Видатні педагоги довели, що в естетичному та етичному вихованні дітей надзвичайно велику роль відіграє національний фактор, суть якого полягає у врахуванні умов життя, історії, культури, звичаїв, побуту, світогляду того народу, тієї нації, де народилася дитина і які знайшли своє відображення в народних казках. В казках відобразилися світогляд народу, його морально-етичні та естетичні принципи, педагогічний геній, багатовіковий досвід виховання підростаючих поколінь.

2. У початкових класах народна казка справляє значний вплив на особистість дитини. Казки доречно використовувати і у 4-5 класах шкіл, тому що казковий епос має велике значення у формування особистості школяра і в його подальшому розвитку, а також служить джерелом його залучення до національно-культурних традицій українського народу.

Казка – найпопулярніший в молодшому шкільному віці вид літературної творчості, що розкриває безмежний світ людської уяви, полонить серця дітей і дорослих. У казках відображений світогляд народу, його морально-етичні та естетичні принципи, педагогічний геній та досвід виховання підростаючих поколінь. Саме тому вони потребують аналітичного підходу і наукового обґрунтування як з точки зору жанрово-фольклорних, так і видових особливостей, а також у плані вивчення їх педагогічної цінності та практичного використання казкового матеріалу для навчання і виховання учнів початкових класів.

3. У ході роботи над курсовою я з’ясувала, що питанням виховання та навчання дітей за допомогою казки займалися безліч відомих педагогів, письменників та навіть психологів. Вони довели, що казка допомагає розвивати дітей, вчить їх бути добрими, чуйними не силоміць, а через висновки самої дитини. До того ж, казки служать моделями правильної поведінки для дітей, своєрідно готують їх до можливих складнощів життя. За допомогою казки психологи допомагають дітям вирішити особисті проблеми у спілкуванні з друзями, родичами, знайти вихід із складних ситуацій. І наприкінці хочеться сказати що казка – джерело повчальних розваг для дітей і нескінченна тема для творчості, на що треба обов’язково звернути увагу вчителів.