Смекни!
smekni.com

Загальнодидактичні традиції створення навчальної літератури (стр. 3 из 3)

Всі вищезгадані вимоги до книги для читання не можна сприймати як обмежені тільки певним типом підручника. Тип навчальної літератури "книжка для читання" як дидактичне явище історично виник першим, а оскільки його загальноосвітнє значення обумовило зосередження в ньому відомостей з різних галузей знань, система педагогічних вимог, розроблених стосовно книжок для читання, поступово ставали чинними і для навчальних книжок з інших навчальних курсів і предметів.

навчальний література книга читання


Висновки

Таким чином, в другій половині ХІХ - -на початку ХХ століття в процесі розробки вітчизняними педагогами-автодидактами теорії навчальної книжки були закладені основи таких загальнодидактичних питань, як завдання і спрямованість, структура, вимоги до основних структурних компонентів навчальної книжки, дидактико-методичні вимоги до підручника у початковій школі. Це суттєво вплинуло на подальший розвиток теорії шкільної навчальної книжки в цілому.Разом з тим вивчення тенденцій формування навчальної книжки як дидактичного феномену у різні періоди вітчизняної дидактики дозволяють правильно визначити стратегію сучасного підручникотворення і використати досвід минулих років в сучасних умовах реформування початкової школи.

Список використаної літератури

1. Вихрущ В.О. Дидактична думка в Україні (друга половина ХІХ – початок ХХ століття): проблеми розвитку теорії/ За ред. Л.П.Вовк. – Тернопіль: Підручники & посібники, 2000. – 433 с.

2. Журнал Министерства Народного Просвещения. – 1912. – Сер.ХХХVШШ. - №2. – Отд.3. – С.206-224.

3. Лубенец Т.Ф. Обучение русскому чтению по "Букварю" // Церковно-приходская школа. – 1857. – Кн.4. – С.25-27.

4. Лубенец Т. О наглядном преподавании (Оттиск из "Циркуляра по Киевскому учебному округу". – 1911. - №3-4). – К.: тип. тов-ва Кушнарева и Ко, 1911. – С.27-43.

5. Миропольский С.И. К вопросу о книге для чтения в нашей народной школе (по поводу книги для чтения барона Н.А. Корфа "Наш друг". СПб, 1871) // Журнал Министерства Народного Просвещения. – 1871. – Ч.CLIX. – Отд.3. – С.46-94

6. Миропольский С.И. Книга для чтения в народной школе // Журнал Министерства Народного Просвещения. – 1872. – Ч.CLIX. – Отд.3. – С.22-94.

7. Олесницкий М. Полный курс педагогики (руководство для женских институтов и гимназий, для высших курсов и для всех занимающихся воспитанием и обучением детей). - Вып.ІІ. Теория обучения. – К.: тип. Г.Т. Корчак-Новицкого, 1887. – 280с.

8. Русова С. Українські дитячі книжки // Світло. – 1913. - №4. – С.43-47.

9. Семенов Д.Д. Избранные педагогические сочинения / Под ред. Н.А. Константинова. – М.: изд. АПН РСФСР, 1953. – 399с.