Смекни!
smekni.com

Фінансовый звіт за 2007 рік ВАТ "Райффайзен - банк Аваль" (стр. 1 из 7)

РІЧНИЙ ЗВІТ

Відкритого акціонерного товариства

«Райффайзен Банк Аваль»

2007


ВАТ «Райффайзен Банк Аваль»

Райффайзен Банк Аваль у 2007 році продовжив активну доброчинну та спонсорську діяльність, підтримуючи проекти соціальної значимості та надаючи допомогу людям, які її потребують.

Пріоритетними напрямами доброчинної діяльності банку є надання допомоги благодійним організаціям, які підтримують дитячі та медичні заклади, ветеранським організаціям, установам, що здійснюють догляд за людьми похилого віку, інвалідами. Крім того, банк постійно надає адресну благодійну допомогу закладам охорони здоров’я, навчальним та дошкільним закладам, дитячим будинкам, установам соціального захисту, громадським організаціям, місцевим органам влади тощо.

Райффайзен Банк Аваль докладає також усіх зусиль, аби задовольняти запити про допомогу від окремих людей, у першу чергу – ветеранів Великої Вітчизняної війни, колишніх воїнів-афганців, інвалідів, дітей-сиріт, людей похилого віку.

Найбільшими доброчинними проектами Райффайзен Банку Аваль у 2007 році стало фінансування ремонту Закарпатської обласної дитячої лікарні в м. Мукачевому та закупівлі обладнання для інфекційного відділення цієї лікарні, а також встановлення й облаштування дитячого ігрового майданчика в Івано-Франківську.

Банк приділяє багато уваги соціальному захисту дітейсиріт та інвалідів. У 2007 році він підтримав два проекти, ініційовані Міжнародним благодійним фондом Святої Марії: доброчинний рейд десятками дитячих

будинків і шкіл-інтернатів та заключний благодійний концерт «Великодні дзвони» для дітей-сиріт та інвалідів в Українському домі, а також Всеукраїнський творчий конкурс серед вихованок шкіл-інтернатів «Снігуронька2007». Крім того, банк виступив благодійником акції «Діти України мають майбутнє», ініційованої Міністерством сім’ї, молоді та спорту України.

Райффайзен Банк Аваль дбає і про майбутнє української науки та освіти. У 2007 році він підтримав освітній проект для дітей-сиріт благодійного фонду «Приятелі дітей», оплатив навчання в університеті обдарованих студентівсиріт за ініціативи громадсько-молодіжної організації

«Братерство Сиріт», підтримав програму стажування в Австрії молодих лікарів із України, організовану американсько-австрійським фондом, що знаходиться у м. Зальцбурзі (Австрія) тощо. Крім того, банк продовжував реалізовувати проект підтримки студентів та викладачів Київського національного економічного університету (КНЕУ) та Національного університету «Києво-Могилянська Академія» (НаУКМА) у вигляді стипендії імені Вадима Гетьмана для кращих студентів та щомісячних грантів для викладачів. За результатами конкурсу-олімпіади серед студентів вузів економічної спрямованості у травні 2007 року стипендії від банку отримали три студенти КНЕУ. У листопаді 2007 року були нагороджені грантами троє викладачів та стипендією – студентка факультету економічних наук НаУКМА.

Протягом року банк продовжував опікуватися проблемами здоров’я та соціального захисту своїх співгромадян: неодноразово надавав фінансову допомогу благодійному фонду «Їжа життя» на закупівлю продуктів для добродійної їдальні; підтримав цільові програми захисту малозабезпечених верств населення, що реалізуються Всеукраїнським благодійним фондом «Гарант», та проект придбання обладнання для лікування жінок із онкологічними захворюваннями через благодійний фонд «Здоров’я жінки»; профінансував поїздку учасників ансамблю «Візерунки» – інвалідів зору на конкурс вокалістів до м. Керчі, організований Українським товариством сліпих тощо.

Не забувають у Райффайзен Банку Аваль і про духовне виховання підростаючого покоління: у 2007 році банк надав фінансову допомогу на видання дитячого літературного альманаху «Сонячна Мальвія» та на випуск DVD-дисків із українськими казками і передав їх дитячим будинкам та інтернатам.

Банк також регулярно надає благодійну допомогу медичним, навчальним та дошкільним закладам у вигляді комп’ютерної та офісної техніки. У 2007 році він допоміг технікою сільським середнім школам у Київській та Черкаській областях, Київському національному університету технології та дизайну, Міжрегіональному вищому професійному училищу зв’язку в м. Києві, Київському оптико-механічному технікуму, Київському міському центральному протитуберкульозному диспансеру, спеціалізованому дитячому садку м. Києва, навчально-виховному комплексу «Дзвіночок» у м. Києві, низці сільських і міських рад у Київській області та багатьом іншим.

Активну благодійну діяльність минулого року здійснював не лише Центральний офіс банку, а й обласні дирекції.

Для прикладу: Одеська обласна дирекція надала фінансову підтримку дитячому будинку №9 м. Одеси, організувавши новорічне свято для його вихованців; Миколаївська ОД банку заснувала премію для талановитих дітей середньої школи №22 м. Миколаєва; Луганська ОД надала допомогу Центру ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження». Львівська ОД продовжувала підтримувати Національний театр імені Марії Заньковецької та взяла участь у благодійному «Аукціоні надії», кошти від якого спрямували на придбання спеціального обладнання для лікування немовлят. Івано-Франківська ОД надала фінансування на облаштування кількох дитячих майданчиків; Донецька ОД надала благодійну допомогу Дитячому Фонду України на закупівлю одягу та взуття для дітей-сиріт; Полтавська обласна дирекція продовжувала підтримувати Полтавський художній музей; Херсонська ОД – Херсонську школу-інтернат ім. Т. Шевченка тощо.

Протягом звітного року Райффайзен Банк Аваль також брав участь у цікавих спонсорських проектах. Пріоритетними напрямами спонсорської діяльності банку є довгострокові проекти, які сприяють розвиткові української культури, мистецтва, освіти, науки, спорту.

Серед спонсорських проектів, підтриманих банком у 2007 році, – концертний тур містами України «Обличчя нової опери», організований «Мистецькою фундацією Володимира Гришка», Міжнародний фольклорний фестиваль «Країна мрій», ініційований відомим українським музикантом і співаком Олегом Скрипкою, спільний концерт німецької групи Schiller та українського державного оркестру «РадіоБенд Олександра Фокіна», IV Міжнародний фестиваль культури та мистецтва «Соляна симфонія» у м. Соледарі Донецької області тощо. Крім того, Райффайзен Банк Аваль і надалі продовжує підтримувати Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, залишаючись його титульним спонсором.

На 2008 рік банком запланована участь у декількох великих спонсорських проектах та низці благодійних і меценатських проектів. Серед визначених цінностей банку є така: «Ми піклуємося про потреби людей». Це й стане лейтмотивом його доброчинної та спонсорської діяльності на наступні роки.

Протягом 2007 року Райффайзен Банк Аваль продовжував брати активну участь у роботі авторитетних професійних об’єднань, асоціацій, організацій, діяльність яких спрямована на розвиток банківського ринку України, поліпшення інвестиційного клімату, вдосконалення законодавчої бази, створення належної інфраструктури на ринку фінансових та банківських послуг, обмін досвідом, захист прав кредиторів, розширення доступу до ринку фінансових послуг для всіх категорій клієнтів, розвиток міжнародного партнерства тощо.

Перелік організацій, членом яких на цей час є Райффайзен Банк Аваль, включає:

— Асоціацію українських банків (АУБ);

— Український кредитно-банківський союз (УКБС);

— Асоціацію «Перша Фондова Торгівельна Система» (ПФТС);

— ЗАТ «Українська Міжбанківська Валютна біржа» (УМВБ);

— ЗАТ «Українська Фондова Біржа» (УФБ);

— Національний депозитарій України (НДУ);

— ВАТ «Міжрегіональний фондовий союз» (МФС);

— Українську національну іпотечну асоціацію (УНІА);

— Асоціацію банків-членів платіжних систем (ЕМА);

— Перше всеукраїнське бюро кредитних історій;

— Асоціацію розвитку менеджменту в Центральній та Східній Європі;

— Європейську Бізнес Асоціацію;

— Американську Торговельну Палату.

У 2007 році голову Правління Райффайзен Банку Аваль Володимира Лавренчука було обрано членом правління Європейської Бізнес Асоціації, яка є провідною організацією міжнародного бізнесу в Україні та об'єднує 650 європейських, українських і міжнародних компаній. В.Лавренчук є також членом Спостережної ради Першого всеукраїнського бюро кредитних історій і членом Ради АУБ.

Згідно з вимогами законодавства України, банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який було засновано в 1998 році з метою захисту інтересів вкладників.

Банк співпрацює з багатьма іноземними банками та є активним учасником кредитних програм, що фінансуються міжнародними фінансовими організаціями, зокрема Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК).

2007 рік був роком подальшого потужного економічного зростання та прискореного розвитку фінансового посередництва в Україні. Економіка України продовжувала демонструвати значний потенціал, досягнувши зростання ВВП у 2007 р. на рівні 7,6% порівняно з 7,3% у 2006 році. Динамічний розвиток економіки значною мірою підігрівався зростаючим споживчим попитом та інвестиційною активністю. Завдяки зростанню доходів населення та подальшому активному нарощуванню обсягів кредитування, рівень споживання населення у 2007 році зріс на 17,1%. Номінальні доходи населення у 2007 році зросли на 30,6%, у той час як реальні доходи збільшилися на 12,8%. Кредитному буму сприяли покращення умов зовнішньої торгівлі, збільшення імпорту та сталий притік іноземних інвестицій, якому не завадило навіть політичне протистояння в середині року.

У звітному році в Україні також зафіксовано рекордні надходження іноземного капіталу.