Смекни!
smekni.com

Конституционный Суд Украины (Конституційний Суд України) (стр. 3 из 3)

Конституційне подання — це письмове клопотання до Конституційного Суду України про визнання правового акта (його окремих положень) неконституційним, про визначення конституційності міжнародного договору або про необхідність офіційного тлумачення Конституції України та законів України. Конституційним поданням е також звернення Верховної Ради України про дачу ви­сновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

У конституційному поданні зазначаються:

1) повне найменування органу, посадової особи, які направляють конституційне подання згідно з правом, наданим Конституцією України та цим Законом;

2) відомості про представника за законом або уповно­важеного за дорученням;

3) повне найменування, номер, дата прийняття, дже­рело опублікування (у разі публікації) правового акта, конституційність якого (окремих його положень) оспо­рюється чи який потребує офіційного тлумачення;

4) правове обгрунтування тверджень щодо неконсти­туційності правового акта (його окремих положень) або необхідності в офіційному тлумаченні;

5) дані щодо інших документів і матеріалів, на які по­силаються суб'єкти права на конституційне подання (копії цих документів і матеріалів додаються);

6) перелік документів і матеріалів, що додаються. Конституційне подання, документи та інші матеріали до нього подаються у трьох примірниках.

Суб'єктами права на конституційне подання з питань прийняття рішень Конституційним Судом України у ви­падках, передбачених пунктом 1 статті 13 цього Закону, є Президент України, не менш як сорок п'ять народних депутатів України (підпис депутата не відкликається), Верховний Суд України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Верховна Рада Автономної Рес­публіки Крим.

Суб'єктами права на конституційне подання з питань дачі висновків Конституційним Судом України у ви­падках, передбачених пунктами 2, 3, 4 статті 13 цього Закону, є:

за пунктом 2 — Президент України, Кабінет Міністрів України;

за пунктом 3 — Верховна Рада України;

за пунктом 4— Президент України, не менш як сорок п'ять народних депутатів України (підпис депутата не відкликається), Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Верховний Суд України, Кабінет Міністрів України, інші органи державної влади, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, органи місцевого само­врядування.

Конституційне звернення — це письмове клопотан­ня до Конституційного Суду України про необхідність офіційного тлумачення Конституції України та законів України з метою забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина, а також прав юридичної особи.

У конституційному зверненні зазначаються:

1) прізвище, ім'я, по батькові громадянина України, іноземця чи особи без громадянства, адреса, за якою особа проживає, або повна назва та місцезнаходження юридичної особи;

2) відомості про представника особи за законом або уповноваженого за дорученням;

3) статті (окремі положення) Конституції України або Закону України, тлумачення яких має бути дано Конституційним Судом України;

4) обгрунтування необхідності в офіційному тлума­ченні положень Конституції України або законів України;

5) дані щодо інших документів і матеріалів, на які посилаються суб'єкти права на конституційне звернен­ня (копії цих документів і матеріалів додаються);

6) перелік документів і матеріалів, що додаються. Конституційне звернення, документи та інші мате­ріали до нього подаються у трьох примірниках.

Суб'єктами права на конституційне звернення з пи­тань дачі висновків Конституційним Судом України у

випадку, передбаченому пунктом 4 статті 13 цього Зако­ну, є громадяни України, іноземці, особи без громадянства та юридичні особи.

Конституційне подання або конституційне звернення може бути відкликане за письмовою заявою суб'єкта, який його направив до Конституційного Суду України, в будь-який час до дня розгляду на пленарному засіданні Конституційного Суду України.

Процесуальна ухвала про припинення провадження у справі за конституційним поданням, конституційним зверненням, що відкликається, приймається на засіданні Конституційного Суду України.

Підставами для відмови у відкритті провадження у справі в Конституційному Суді України є:

1) відсутність встановленого Конституцією України, цим Законом права на конституційне подання, консти­туційне звернення;

2) невідповідність конституційного подання, консти­туційного звернення вимогам, передбаченим Конституці­єю України, цим Законом;

3) непідвідомчість Конституційному Суду України питань, порушених у конституційному поданні, консти­туційному зверненні.

ПРОВАДЖЕННЯ В СПРАВАХ У КОНСТИТУЦІЙНОМУ СУДІ УКРАЇНИ

Відкриття провадження у справі у Конституційному Суді України за конституційним поданням чи конститу­ційним зверненням ухвалюється Колегією суддів Конституційного Суду України або Конституційним Судом України на його засіданні.

Справа, за якою відкрито конституційне провадження, розглядається Конституційним Судом України на пленар­ному засіданні у порядку та в строк, установлені цим За­коном.

Дата розгляду справи Конституційним Судом України визначається Головою Конституційного Суду України.

У складі Конституційного Суду України утворюються колегії суддів для розгляду питань щодо відкриття про­вадження у справах за конституційними поданнями та колегії суддів для розгляду питань щодо відкриття про­вадження у справах за конституційними зверненнями.

Рішення про утворення колегій суддів Конституцій­ного Суду України, затвердження складу та призначення секретарів колегій судців приймається на засіданні Конституційного Суду України протягом першого міся­ця кожного календарного року.

Секретар Колегії суддів призначається із числа суддів, які входять до складу Колегії, та очолює її.

Колегія суддів Конституційного Суду України у спра­вах за конституційними поданнями більшістю голосів суддів, які входять до її складу, приймає процесуальну ухвалу про відкриття провадження у справі в Конститу­ційному Суді України або про відмову у такому провад­женні.

У разі прийняття Колегією суддів Конституційного Суду України процесуальної ухвали про відкриття про­вадження у справі в Конституційному Суді України ця справа вноситься Головою Конституційного Суду України на розгляд пленарного засідання Конституційного Суду України.

У разі прийняття Колегією суддів процесуальної ухва­ли про відмову у відкритті провадження в справі секретар Колегії суддів направляє матеріали Голові Конституційного Суду України для розгляду справи на засіданні Конституційного Суду України.

Колегія суддів Конституційного Суду України у справах за конституційними зверненнями приймає про­цесуальну ухвалу про відкриття провадження у справі в Конституційному Суді України або про відмову у такому провадженні в порядку, встановленому статтею 48 цього Закону.

Конституційний Суд України на своїх засіданнях розглядає питання щодо відкриття провадження у справі в Конституційному Суді України у разі прийняття Коле­гією суддів Конституційного Суду України процесуальної ухвали про відмову у відкритті такого провадження.

У разі прийняття на засіданні Конституційного Суду України процесуальної ухвали про відкриття проваджен­ня у справі в Конституційному Суді України ця справа вноситься Головою Конституційного Суду України на розгляд пленарного засідання Конституційного Суду України.

Прийнята Конституційним Судом України на його засіданні процесуальна ухвала про відмову у відкритті провадження у справі в Конституційному Суді України є остаточною.

На засіданнях Конституційного Суду України розгля­даються всі питання, що потребують вирішення Консти­туційним Судом України, крім тих, що вирішуються на його пленарних засіданнях, відповідно до цього Закону.

Засідання Конституційного Суду України є повноваж­ним, якщо на ньому присутні не менше одинадцяти суд­дів Конституційного Суду України.

Рішення Конституційного Суду України на його засі­даннях приймається, якщо за це рішення проголосувало більше половини суддів Конституційного Суду України, які брали участь у засіданні.


ЛIТЕРАТУРА

1. Закон України про Конституційний Суд України ( за станом на 1 березня 2000 р.)

2. ”Вiдомостi Верховної Ради України ” Ужгород 2000 р.

3. Кривенко «Верховная Рада Украины», Киев «Ин Юре» 1997 г.

4. Погорилко «Основы конституционного строя Украины», Киев «Ин Юре» 1997