Смекни!
smekni.com

Конституционный Суд Украины (Конституційний Суд України) (стр. 1 из 3)

Министерство образования и науки Украины

Херсонский государственный технический университет

Реферат на тему :

«Конституційний Суд України»

Выполнил: Писарогло Д.И.

Ст. гр. 1ЭМП1

Проверил:

Херсон

2002


План

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ…………………………………………………………………...3

2. СУДДІ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ……………………………5

3. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУДДІВ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ...7

4. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ……...8

5. ЗВЕРНЕННЯ ДО КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ………………………9

6. ПРОВАДЖЕННЯ В СПРАВАХ У КОНСТИТУЦІЙНОМУ СУДІ УКРАЇНИ…..…11

7. Лiтература………………………………………………...…………………………13


ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Статус Конституційного Суду України

Конституційний Суд України — єдиний орган консти­туційної юрисдикції в Україні.

Конституційний Суд України є юридичною особою, має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.(Стаття 1.)

Завданням Конституційного Суду України є гаранту­вання верховенства Конституції України як Основного Закону держави на всій території України.

Організація, повноваження та порядок діяльності Кон­ституційного Суду України визначаються Конституцією України та цим Законом.

Конституційний Суд України приймає акти, що рег­ламентують організацію його внутрішньої роботи у від­повідності з цим Законом.(Стаття 3)

Діяльність Конституційного Суду України ґрунтується на принципах верховенства права, незалежності, колегі­альності, рівноправності суддів, гласності, повного і все-бічного розгляду справ та обгрунтованості прийнятих ним рішень.

Конституційний Суд України складається з вісімнад­цяти судців Конституційного Суду України.

Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по шість судців Конститу­ційного Суду України.

Президент України проводить консультації з Прем'єр-міністром України та Міністром юстиції України щодо кандидатур на посади суддів Конституційного Суду України.

Призначеною на посаду судді Конституційного Суду України вважається особа, про призначення якої видано Указ Президента України, скріплений підписами Пре­м'єр-міністра України та Міністра юстиції України.

У разі припинення повноважень судці Конституцій­ного Суду України, який призначався Президентом України, Президент України у місячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

Верховна Рада України призначає суддів Конститу­ційного Суду України таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Пропозиції щодо кандидатур на посади суддів Консти­туційного Суду України вносить Голова Верховної Ради України, а також може вносити не менш як 1/4 народ­них депутатів України від конституційного складу Вер­ховної Ради України; при цьому депутат має право поставити підпис під пропозицією про висунення лише однієї кандидатури, і ці підписи депутатів не відкликають­ся. Відповідний Комітет Верховної Ради України подає Верховній Раді свої висновки щодо кожної кандидатури на посаду судді Конституційного Суду України, внесеної у встановленому порядку.

Призначеними на посади суддів Конституційного Су­ду України вважаються кандидати, які набрали найбіль­шу кількість голосів депутатів, але більше половини го­лосів депутатів від конституційного складу Верховної Ради України. Якщо кілька кандидатів набрати однакову кількість голосів і після їх призначення було б переви­щено необхідне для призначення число суддів, щодо цих кандидатів проводиться повторне голосування.

У разі припинення повноважень судці Конституцій­ного Суду України, який призначався Верховною Радою України, Верховна Рада України у місячний строк при­значає іншу особу на цю посаду.

За результатами голосування Головою Верховної Ради України підписуються постанови Верховної Ради України про призначення суддів Конституційного Суду України.

З'їзд суддів України за пропозицією делегатів з'їзду відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх де­легатів з'їзду визначає кандидатури на посади суддів Конституційного Суду України для включення з бюлете­ні для таємного голосування.

Призначеним на посаду судці Конституційного Суду України вважається кандидат, який у результаті таємного голосування одержав більшість голосів від числа обраних делегатів з'їзду суддів України.

Якщо голосування проводиться щодо кандидатур, число яких перевищує квоту для призначення на поса­ди судців Конституційного Суду України, призначеними вважаються кандидати, які за умов, визначених у частині другій цієї статті, набрати більше голосів, ніж інші кан­дидати на ці посади.

У разі припинення повноважень судці Конституцій­ного Суду України, який призначався з'їздом суддів України, з'їзд суддів України у тримісячний строк при­значає іншу особу на цю посаду.

Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

2) відповідності Конституції України чинних міжна­родних договорів України або тих міжнародних догово­рів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість;

3) додержання конституційної процедури розслідуван­ня і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту в межах, визначених стаття­ми 111 та 151 Конституції України;

4) офіційного тлумачення Конституції та законів України.

До повноважень Конституційного Суду України не належать питання щодо законності актів органів держав­ної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, а також інші питання, віднесені до компетенції судів загальної юрисдикції.

Підставами для прийняття Конституційним Судом України рішення щодо неконституційності правових ак­тів повністю чи в їх окремих частинах є:

невідповідність Конституції України;

порушення встановленої Конституцією України про­цедури їх розгляду, ухвалення або набрання ними чин­ності;

перевищення конституційних повноважень при їх прийнятті.

СУДДІ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

Суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг сорока років, має вищу юридичну освіту, стаж практич­ної, наукової або педагогічної роботи за фахом не менше десяти років, володіє державною мовою і проживає в Україні протягом останніх двадцяти років.

Судді Конституційного Суду України не можуть на­лежати до політичних партій та профспілок, мати пред­ставницький мандат, брати участь у будь-якій політичній діяльності, обіймати будь-які інші оплачувані посади, ви­конувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викла­дацької та творчої.

Суддя Конституційного Суду України вступає на по­саду з дня складення ним присяги судді Конституційного Суду України.

Суддя Конституційного Суду України при вступі на посаду складає присягу такого змісту: "Урочисто прися­гаю чесно і сумлінно виконувати високі обов'язки судді Конституційного Суду України, забезпечувати верховен­ство Конституції України, захищати конституційний лад держави, конституційні права та свободи людини і гро­мадянина".

Суддя Конституційного Суду України складає присягу на засіданні Верховної Ради України, яке проводиться за участю Президента України, Прем'єр-міністра України, Голови Верховного Суду України, не пізніш як через мі­сяць після призначення суддею Конституційного Суду України.

Статус судді Конституційного Суду України визнача­ється Конституцією України, цим Законом та законами України про статус суддів.

Повноваження судді Конституційного Суду України та його конституційні права і свободи не можуть бути обмежені при введенні воєнного чи надзвичайного ста­ну в Україні або в окремих її місцевостях.

Суддя Конституційного Суду України здійснює попе­редню підготовку питань для їх розгляду Колегією суддів Конституційного Суду України, Конституційним Судом України, бере участь у розгляді справ.

Суддя Конституційного Суду України має право ви­требувати від Верховної Ради України, Президента України, Прем'єр-міністра України, Генерального про­курора України, суддів, органів державної влади, орга­нів влади Автономної Республіки Крим, органів місце­вого самоврядування, посадових осіб, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, політичних партій та інших об'єднань громадян, окремих громадян необхідні документи, матеріали та іншу інформацію з питань, що готуються до розгляду Колегією суддів Кон­ституційного Суду України, Конституційним Судом України.

Ухилення від дачі пояснень або відмова від надання документів, матеріалів, інформації судді Конституцій­ного Суду України тягне за собою відповідальність винних осіб згідно з законом.

Суддя Конституційного Суду України має право пуб­лічно висловлювати свою думку з питань, що стосуються провадження у Конституційному Суді України лише що­до тих справ, у яких Конституційним Судом України прийнято рішення чи дано висновок.

Голова Конституційного Суду України обирається на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України зі складу суддів Конституційного Суду України лише на один трирічний строк таємним голо­суванням шляхом подання бюлетенів з будь-яким чис­лом кандидатур, запропонованих суддями Конституцій­ного Суду України. У бюлетені може бути залишено не більше однієї кандидатури. Головою Конституційного Суду України вважається обраний кандидат, за якого проголосувало більше поло­вини конституційного складу суддів Конституційного Суду України.