Смекни!
smekni.com

Трудовое право Украины (стр. 2 из 2)

Особливi гарантii встановленi працiвникам, якi втратили роботу у зв”язку iз змiнами в органiзацii виробництва i працi. Допомога по безробiттю таким громадянам призначаеться у розмiрi 75% середньоi заробiтноi плати за останнiм мiсцем роботи протягом наступних трьох мiсяцiв i 50% протягом наступних шести мiсяцiв, але не бiльше середньоi заробiтноi плати, що склалася в народному господарствi вiдповiдноi областi, i не нижче встановленоi законодавством мiнiмальноi заробiтноi плати.

Якщо працiвник поступив на нову роботу за умови професiйного перенавчання з вiдривом вiд виробництва, за ним зберiгаеться на новому мiсцi роботи середня заробiтна плата за попереднiм мiсцем роботи на весь перiод перенавчання. Громадянам, якi втратили роботу i заробiток, зареестрованим у державнiй службi зайнятостi, в перiод професiйноi пiдготовки i перепiдготовки виплачуеться стипендiя у розмiрi 75% , а тим, хто не мае дiтей або iнших утриманцiв, - 50% iх середньоi заробiтноi плати за останнiм мiсцем роботи, але не бiльше середньоi заробiтноi плати, що склалася в народному господарствi вiдповiдноi областi i не нижче мiнiмальноi заробiтноi плати.

Членам сiм”i, якi перебувають на утриманнi безробiтного, а також громадянам, якi втратили право на допомогу по безробiттю у зв”язку iз закiнченням строку ii виплати, подаеться матерiальна та iнша допомога, включаючи дотацii на користування житлом, комунальними послугами, громадським транспортом, у розмiрi 50% мiнiмальноi заробiтноi плати у розрахунку на кожного з них за рахунок коштiв державного фонду сприяння зайнятостi населення.

Виплата допомоги по безробiттю припиняеться при працевлаштуваннi безробiтного; при проходженнi професiйноi пiдготовки, перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацii за направленням державноi служби зайнятостi; в разi закiнчення строку виплати допомоги по безробiттю; одержання допомоги по безробiттю обманним шляхом; засудження безробiтного; призначення пенсii вiдповiдно до законодавства Украiни (можливий достроковий вихiд на пенсiю за пiвтора роки).

Законом Украiни “Про зайнятiсть населення” передбачено ряд випадкiв, коли виплата допомоги по безробiттю може бути припинена на строк до трьох мiсяцiв. Це можливо при вiдмовi безробiтного вiд двох пропозицiй пiдходящоi роботи; при прихованнi вiд державноi служби зайнятостi вiдомостей про працевлаштування на тимчасову работу в перiод одержання допомоги по безробiттю; при порушеннi безробiтним умов його реестрацii та перереестрацii як безробiтного; при вiдсутностi безробiтного бiльше одного мiсяця за мiсцем проживання без погодження з державною службою зайнятостi; при вiдмовi вiд роботи за спецiальнiстю, набутою пiсля перенавчання за направленням служби зайнятостi; при припиненнi навчання у навчальних закладах пiдвищення квалiфiкацii та перепiдготовки кадрiв без поважних причин. Перiод, на який припиняеться виплата допомоги по безробiттю, зараховуеться в загальний перiод виплати допомоги по безробiттю.

Система органiзацiйно-правових заходiв, що проводиться державними органами зайнятостi населення, надае суттеву допомогу громадянам у пiдшуканнi iм роботи i тимчасовому матерiальному забезпеченнi в перiод, поки така робота пiдшуковуеться.

Лiтература:

1. В.I. Прокопенко, Трудове право, К., Вентурi, 1996.

2. Нормативнi акти Украiни про працю (Кодекс законiв про працю), К., МАУП, 1998.

3. Нормативнi акти Украiни про працю (Збiрник законодавчих актiв), К., МАУП, 1998.

Особистий пiдпис студента: ________________