Смекни!
smekni.com

Облік основних засобів та їх амортизація (стр. 1 из 13)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський технікум готельного господарства

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни "Бухгалтерський облік"

на тему Облік основних засобів та їх амортизація

Виконав:

Студент 3 курсу БО групи

Моляренко Оксана Олександрівна

Керівник: Гончаренко Анна Іванівна

Київ 2010

Зміст

Вступ

Розділ 1. Основи обліку та аналізу основних засобів

1.1 Значення основних засобів в управлінні підприємством

1.2 Економіко-правовий аналіз та огляд нормативної бази з обліку основних засобів

1.3 Організаційно-економічна характеристика ТОВ Фроніус Україна

Розділ 2. Система обліку і контролю основних засобів та їх амортизація

2.1 Класифікація та оцінка основних засобів

2.2 Документальне оформлення рух основних засобів

2.3 Амортизація основних засобів

2.4 Синтетичний та аналітичний облік основних засобів та їх амортизація

2.5 Відмінність обліку основних засобів в бухгалтерському та податковому обліку

Розділ 3. Система автоматизації обліково-аналітичних робіт в управлінні основих засобів та їх автоматизації

3.1 Огляд програмного забезпечення з обліку основних засобів

3.2 Характеристика комплексу задач та його інформаційне забезпечення з обліку основних засобів

3.3 Вихідні документи та їх використання в управлінні основними засобами

Висновки та пропозиції

Пропозиції

Список використаних джерел

Додатки


Вступ

Одне з чинних місць в управлінні матеріальними ресурсами займає процес відтворення та вдосконалення основних засобів. В даній роботі розглядаються форми відтворення та вдосконалення основних засобів. Розглянути значення амортизації, процеси ремонту, модернізації і заміни основних виробничих засобів в управлінні матеріальними ресурсами.

В даний час усі підприємства незалежно від їхнього виду, форм власності і підпорядкованості ведуть бухгалтерський облік майна і господарських операцій відповідно до чинного законодавства.

Виробничо-господарська діяльність підприємства забезпечується не тільки за рахунок використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, але і за рахунок основних засобів.

Відмінною рисою основних засобів є їхнє багатократне використання в процесі виробництва, зберігання початкового зовнішнього вигляду протягом тривалого періоду. Під впливом виробничого процесу і зовнішнього середовища вони зношуються поступово і переносять свою початкову вартість на витрати виробництва протягом нормативного терміна служби шляхом нарахування зносу (амортизації) по встановлених нормах.

Вартість виробничих потужностей адекватна функціональній (виробничій) корисності предметів протягом усього терміна їхньої експлуатації (тобто періоду, протягом якого майно, що відноситься до основних засобів, здатне виконувати функції, що приносять прибуток його власнику). Основні засоби беруть участь у процесі виробництва тривалий період (протягом багатьох виробничих циклів), зберігаючи початкову форму і властивості, але поступово зношуються і переносять свою вартість на виготовлений продукт.

Найбільша цінність Положення бухгалтерського обліку 7 - надання підприємству право самостійно провадити амортизаційну політику, що дасть змогу визначати термін експлуатації основних засобів і обирати метод нарахування амортизації згідно з власними економічними інтересами.

Згідно з П (с) БО 7, основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік). Вартісні ознаки предметів, що входять до складу основних засобів встановлює саме підприємство.

Засоби праці (необоротні активи) мають велике значення у господарській діяльності підприємства.

Засоби праці, що мають первісну вартість нижчу, ніж встановлена до основних засобів, відносять до інших необоротних матеріальних активів.

Метою курсової роботи є дослідження основ побудови обліку засобів та їх амортизація, детальний розгляд основних засобів: їх загальних характеристик, нарахування амортизації, а також організації бухгалтерського обліку основних засобів на підприємствах.

Об’єкт дослідження: ТОВ “Фроніус Україна"

Предмет дослідження: Облік основних засобів та їх амортизація

Завданням роботи являється оволодіння способами та методами ведення обліку та документації за основними засобами.

Розділ 1. Основи обліку та аналізу основних засобів

1.1 Значення основних засобів в управлінні підприємством

Розвиток продуктивних сил і виробничих відносин у різних соціально-економічних формаціях обумовлює загальну потребу в удосконалюванні функцій управління процесом виробництва.

На виробничому підприємстві ТОВ “Фроніус Україна", важливу роль відіграють основні засоби, які покликані забезпечити безперервний виробничий процес. Ефективність їх використання залежить від правильності їх планування і розподілу, і впливає на фінансові результати діяльності підприємства.

Тому управління ефективністю використання основних засобів виробничого підприємства є одним з головних завдань управління підприємством.

Однією з обов'язкових умов здійснення процесу виробництва є забезпечення його предметами праці (матеріальними ресурсами) - сировиною, матеріалами, комплектуючими виробами тощо, з яких або за допомогою яких здійснюється виробництво продукції. Матеріальні ресурси підприємства складаються з матеріальних оборотних активів (виробничі запаси) та основних засобів

Основні засоби - це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання в процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-правових дій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких становить більше одного року.

Об’єкт основних засобів - це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям для виконання певних самостійних функцій, чи відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначень, що мають для обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, внаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, певну роботу тільки у складі комплексу.

Якщо один об’єкт основних засобів складається із частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об’єкт основних засобів.

Об’єкт основних засобів визнається активом, якщо існує ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання та вартість його може бути достовірно визначена.

Бухгалтерський фінансовий облік основних засобів повинен забезпечити:

контроль за зберіганням основних засобів;

своєчасне, правильне документальне оформлення відображення в обліку надходження основних засобів (фондів), їх внутрішнього переміщення (з цеху в цех, зі складу на склад, з відділу у відділ тощо), ефективного використання, вибуття (ліквідація, реалізація, безкоштовна передача);

своєчасне (щомісячне) відображення в обліку (амортизації) основних засобів;

визначення результатів від ліквідації, а також збитків від списування не повністю амортизованих об’єктів основних засобів;

виявлення зайвих та морально застарілих основних засобів.

Крім цього, бухгалтерський облік основних засобів повинен забезпечити контроль за ефективним використанням виробничих майданчиків, обладнання, машин, транспортних засобів та інших засобів праці.

Характерною особливістю засобів праці є те, що вони не мають тієї загальної взаємозамінованості, яка характерна, наприклад, для потенційної робочої сили. Тому ефективність їх різна по галузях, підприємствах, окремих видах. Ця різниця для кожного конкретного засобу праці залежить від його технічного стану, ступеня фізичного й морального зносу.

Промислові підприємства постійно поповнюються новими засобами праці відповідно до вимог, досягнутого рівня технології виробництва, характеру й обсягу виготовлюваної продукції.

Інформованість про наявність засобів праці та постійний контроль за їх ефективним використанням мають велике значення в управлінні виробничою діяльністю кожного підприємства. Цьому має сприяти добре побудований їх облік.

Методологічні основи формування в бухгалтерському обліку на підприємстві ТОВ “Фроніус Україна" інформацію про основні засоби, розкриття і відображення її у фінансовій звітності (Додаток 1) регламентуються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 Під основними засобами розуміють матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік.

Відмінною рисою основних засобів є їхнє багатократне використання в процесі виробництва, зберігання початкового зовнішнього вигляду протягом тривалого періоду. Під впливом виробничого процесу і зовнішнього середовища вони зношуються поступово і переносять свою початкову вартість на витрати виробництва протягом нормативного терміна служби.