Смекни!
smekni.com

Синтетичний і аналітичний облік доходів витрат і фінансових результатів (стр. 8 из 13)

З метою інформаційного забезпечення аналізу фінансових результатів господарської діяльності до субрахунку 791 "Результат основної діяльності" необхідно виділити окремі аналітичні рахунки (статті) доходів і витрат за видами основної діяльності підприємства.

Аналітичний облік доходів і витрат від операційної (основної) діяльності підприємства до рахунків 70 "Доходи від реалізації", 71 "Інший операційний дохід", 90 "Собівартість реалізації", 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати обігу" і 94 "Інші витрати операційної діяльності" та фінансових результатів від основної діяльності на рахунку 791 "Результат основної діяльності" ведеться за статтями доходів і витрат, економічний зміст яких визначається Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати”.

Синтетичний облік доходів, витрат і фінансових

результатів від фінансових операцій, від іншої звичайної діяльності та надзвичайних подій

Фінансові результати від фінансових операцій, від іншої звичайної діяльності та надзвичайних подій відображаються в синтетичному обліку в кінці звітного року на субрахунках:

792 "Результат фінансових операцій",

793 "Результат іншої звичайної діяльності",

794 "Результат надзвичайних подій".

Протягом року доходи і витрати, пов’язані з вказаними видами неопераційної діяльності обліковуються на рахунках:

72 "Дохід від участі в капіталі",

73 "Інші фінансові доходи",

74 "Інші доходи",

75 "Надзвичайні доходи",

95 "Фінансові витрати",

96 "Втрати від участі в капіталі",

97 "Інші витрати",

99 "Надзвичайні витрати".

Накопичені протягом звітного року на вказаних синтетичних рахунках доходи і витрати в кінці року списуються на відповідні субрахунки фінансових результатів: 792 "Результат фінансових операцій", 793 "Результат іншої звичайної діяльності" і 794 "Результат надзвичайних подій" наступними заключними записами на бухгалтерських рахунках:

1. На відображення в обліку фінансового результату від фінансових операцій:

1.1.На списання кінцевого сальдо доходу від участі в капіталі:

Дт 72 "Дохід від участі в капіталі"

Кт 792 "Результат фінансових операцій"

1.2.На списання кінцевого сальдо інших фінансових доходів:

Дт 73 "Інші фінансові доходи"

Кт 792 "Результат фінансових операцій"

1.3 На списання кінцевого сальдо фінансових витрат:

Дт 792 "Результат фінансових операцій"

Кт 95 "Фінансові витрати"

1.4. На списання кінцевого сальдо втрат від участі в капіталі:

Дт 792 "Результат фінансових операцій"

Кт 96 "Втрати від участі в капіталі"

2. На відображення в обліку фінансового результату від іншої звичайної діяльності:

2.1. На списання кінцевого сальдо інших доходів:

Дт 74 "Інші доходи"

Кт 793 "Результат іншої звичайної діяльності"

2.2. На списання кінцевого сальдо інших витрат:

Дт 793 "Результат іншої звичайної діяльності"

Кт 97 "Інші витрати"

3. На відображення в обліку фінансового результату від надзвичайних подій:

3.1.На списання кінцевого сальдо надзвичайних доходів:

Дт 75 "Надзвичайні доходи"

Кт 794 "Результат надзвичайних подій"

3.2.На списання кінцевого сальдо надзвичайних витрат:

Дт 794 "Результат надзвичайних подій"

Кт 99 “Надзвичайні витрати”

Аналітичний облік доходів і витрат від фінансових операцій, від іншої звичайної діяльності та надзвичайних подій до рахунків 72 “Дохід від участі в капіталі”, 73 “Інші фінансові доходи”, 74 “Інші доходи”, 75 “Надзвичайні доходи”, 95 “Фінансові витрати”, 96 “Втрати від участі в капіталі”, 97 “Інші витрати” і 99 “Надзвичайні витрати” та фінансових результатів від вказаних операцій за звітний рік на субрахунках 792 “Результат фінансових операцій”, 793 “Результат іншої звичайної діяльності” і 794 “Результат надзвичайних подій” ведеться за статтями доходів і витрат, економічний зміст яких визначений Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати”.

7.2. Аналітичний облік доходів, витрат і фінансових результатів господарсько-фінансової діяльності

Загальні положення

Для контролю за доходами, витратами та фінансовими результатами від торговельної діяльності підприємства і аналізу цих результатів, крім узагальнених на синтетичних рахунках 70 "Доходи від реалізації", 90 "Собівартість реалізації", 74 "Інші доходи" та на інших рахунках даних, необхідні деталізовані дані про фінансові результати діяльності підприємства. Такі деталізовані дані можна отримати лише з належно, раціонально організованого аналітичного обліку фінансових результатів.

З переходом на бухгалтерський облік за новими національними положеннями (стандартами ) бухгалтерського обліку, розробленими на основі міжнародних стандартів, аналітичний облік фінансових результатів особливо необхідний для складання Звіту про фінансові результати. Більше того, можна стверджувати, що без належно, раціонально організованого аналітичного обліку фінансових результатів практично не можливе складання об’єктивного Звіту про фінансові результати.

Завдання раціональної організації аналітичного обліку фінансових результатів на кожному підприємстві в тому, щоб відповідно до Положення (стандарту “Звіт про фінансові результати” та статей цього звіту на аналітичних рахунках фінансових результатів протягом року наростаючим підсумком з початку року в розрізі звітних статей накопичувались дані про доходи та витрати підприємства, необхідні як для контролю та аналізу, так і для складання Звіту про фінансові результати. Отже, аналітичний облік фінансових результатів повинен бути організований так, щоб за підсумком кожного звітного періоду із аналітичного обліку фінансових результатів можна було взяти підсумкові дані і перенести їх на відповідну статтю Звіту про фінансові результати.

Підприємства торгівлі, організуючи аналітичний облік доходів на звітний рік, мусять виходити із переліку та економічного змісту статей Звіту про фінансові результати. Враховуючи економічний зміст окремих статей звіту визначають в ньому прибутки або збитки за звітний період.

Виходячи з вище викладених вимог, аналітичний облік фінансових результатів має бути організований на підприємстві з врахуванням специфіки його діяльності, тобто видів операційної (основної) діяльності, іншої та надзвичайної діяльності, і змісту Звіту про фінансові результати. Підприємства, організуючи аналітичний облік доходів на звітний рік, мусять виходити із переліку та економічного змісту статей Звіту про фінансові результати. Враховуючи зміст окремих статей звіту визначають в ньому прибуток або збиток за звітний період.

Економічний зміст окремих статей Звіту про фінансові результати та порядок визначення прибутку або збитку за звітний період від основної (операційної) діяльності, від фінансових операцій, іншої звичайної діяльності та надзвичайних подій установлені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку “Звіт про фінансові результати” (пункти 13 - 37) , крім випадків, коли відповідні положення (стандарти) передбачають винятки з цього правила.

З метою правильного визначення в звіті фінансових результатів та недопущення помилок в економічному змісті окремих аналітичних рахунків і відповідних статей звіту нижче наводимо їх зміст в послідовності рядків Звіту про фінансові результати:

010.У статті "Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)" відображаєть­ся загальний дохід (виручка) від реалізації про­дукції, товарів, робіт або послуг, тобто без вира­хування наданих знижок, повернення проданих товарів та податків з продажу (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).

015. У статті "Податок на додану вартість" відображається сума податку на додану вартість, яка включена до складу доходу (виручки) від ре­алізації продукції (товарів, робіт, послуг).

020. У статті "Акцизний збір" підприємства -платники акцизного збору відображають суму, яка врахована у складі доходу (виручки) від реалі­зації продукції (товарів, робіт, послуг).

025. Підприємства, які сплачують інші збори або податки з обороту, показують їх суму у вільно­му рядку звіту про фінансові результати.

030.У статті "Інші вирахування з доходу" відоб­ражаються надані знижки, повернення товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

035. Чистий дохід (виручка) від реалізації про­дукції (товарів, робіт, послуг) визначається шля­хом вирахування з доходу (виручки) від реалі­зації продукції (товарів, робіт, послуг) відповід­них податків, зборів, знижок тощо.

040. У статті "Собівартість реалізованої про­дукції (товарів, робіт, послуг)" показується ви­робнича собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) або собівартість реалізованих товарів. Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) визначається згідно з Положенням (стан­дартом) бухгалтерського обліку 9 "Запаси".

050(055). Валовий прибуток (збиток) розраховуєть­ся як різниця між чистим доходом від реалі­зації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівар­тістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).