Смекни!
smekni.com

Облік та контроль операцій з векселями в системі управління фінансо (стр. 4 из 5)

3. В дисертації доведено ефективність запровадження трьохрівневої організаційно-інформаційної моделі обліку, аналізу та контролю вексельних операцій з метою створення інтегрованої інформаційної системи, яка забезпечить взаємозв`язок обліку, аналізу і контролю в умовах електронної обробки економічної інформації та позитивно вплине на якість та обґрунтованість контрольних дій, спрямованих на підвищення ефективності вексельних операцій. У запропонованій моделі узагальнюються та оптимізуються задачі організації та методики обліку, аналізу та контролю вексельних операцій.

4. Обґрунтовано порядок відображення в обліку процентного доходу за векселями в портфелі до погашення в частині коригування сум сформованих резервів на фактор часу (добуток резерву та ефективної ставки відсотка). Це уможливлює врахування економічної сутності процесів, які відбуваються з кожним елементом вартості цінного папера, а також забезпечує розкриття достовірної інформацію щодо обсягів створених резервів за вексельними операціями у фінансовій звітності банківських установ.

5. На основі дослідження сучасних напрямків вирішення проблеми відображення в обліку ринкових факторів, що формують елементи грошових потоків вексельного обігу, розроблено методику обліку вексельних операцій в умовах невизначеності, яка базується на концептуальних положеннях оцінки векселів за справедливою вартістю. Дана методика дозволить підвищити ефективність управління розподіленими у часі грошовими потоками вексельного обігу та створити умови зниження фінансових ризиків за вексельними операціями.

6. З метою виключення випадків завищення обсягів резервування за вексельними операціями, а також зважаючи на порядок визначення справедливої вартості векселя, запропоновано вдосконалену методику розрахунку суми резерву за вексельною операцією, величина якого визначається з урахуванням фінансового стану зобов`язаної за векселем особи, незалежно від зміни ринкової норми дохідності за векселем.

Для підвищення точності оцінки об’єктів обліку при застосуванні методу ефективної ставки відсотка для амортизації дисконту та премії за вексельними операціями, запропоновано вдосконалену методику розрахунку амортизації. З її використанням підвищується точність розрахунку місячної норми амортизації при погашенні векселів у будь-який день місяця.

Враховуючи необхідність створення механізму реальної застави, запропоновано методику оцінки векселів, отриманих під забезпечення наданої позики на основі дисконтування майбутніх грошових потоків за векселем, що виключає можливість завищення оціночної вартості векселя.

Визначено методичні засади організації облікового процесу та його змісту в умовах застосування сучасних інформаційних технологій в системі управління операцій банків з векселями; розроблено систематизований перелік і зміст облікових номенклатур первинного та поточного обліку вексельних операцій; запропоновано внутрішній план рахунків обліку вексельних операцій; обґрунтовано принципи кодування векселів відповідно до номенклатури поточного обліку і внутрішнього плану рахунків; розроблено систему взаємопов’язаних облікових регістрів, що забезпечує підвищення рівня контрольованості вексельних операцій.

У розробленій моделі контролю вексельних операцій доведено необхідність поділу контрольного процесу відповідно до часових форм контролю. Йдеться про попередній, поточний та заключний етапи контролю. Акцент зроблено на попередній контроль вексельних операцій, оскільки саме на цьому етапі приймаються рішення про доцільність і необхідність їх здійснення. Пропозиції щодо організації і методики внутрішнього контролю вексельних операцій включають алгоритми оцінки ризику вексельних операцій; визначення платоспроможності векселедавців за векселями, які видано на значні для векселедержателя (комерційного банка) суми. Критерії оцінки платоспроможності потенційних платників за векселями розроблені на основі дослідження фінансової звітності векселедавців та інших зобов’язаних за векселями осіб і диференційовані за галузями їх діяльності.


СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Амеліна О.В. Контроль операцій банку з врахування векселів //Вісник Хмельницького національного університету. – 2005. - №2, частина 2. – С. 114-117.

2. Амеліна О.В. Принципи визнання та обліку операцій банку з векселями //Актуальні Проблеми Економіки. – 2006. - №11(65). – С.174-181.

3. Амеліна О.В. Процедури контролю операцій банків з векселями // Вісник Київського національного торговельно-економічного університету – 2006. - №5. – С.40-47.

4. Амеліна О.В. Організація управлінського обліку операцій банків з векселями // Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. – 2006. - №4 (36), частина 3. – С. 17-23.

5. Амеліна О.В. Методика розрахунку амортизації дисконту та премії для боргових цінних паперів//Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. – 2006. - №10, частина 2. – С.8-13.

6. Амеліна О.В. Методика розрахунку справедливої вартості векселів // Актуальні Проблеми Економіки. – 2007. № 8 (74). – С.184-193.

7. Амеліна О.В. Вдосконалення методики оцінювання ризику вексельних операцій // Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка». – 2007. - №576. – С.9-15.

8. Амеліна О.В. Облікова класифікація векселів // Науковий випуск Ужгородського університету. Серія «Економіка». Спецвипуск 22, частина II – 2007. – С. 278-281.

У інших виданнях:

9. Амеліна О.В. Оперативний контроль вексельних операцій комерційного банку // Концепція розвитку бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту в умовах міжнародної інтеграції: Тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції 20-22 квітня 2005р. – К.: КНТЕУ, 2005. – С.192-194.

10. Амеліна О.В. Актуальні питання оподаткування операцій банків з векселями // Збірник тез доповідей третьої міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених «Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті». – Тернопіль: ТДЕУ, 2006р., частина 2. – С.28-30.

11. Амеліна О.В. Особливості обліку операцій банку з векселями // Реконструкція розвитку фінансового ринку в Україні: філософія, стратегія, тактика: Тези доповідей всеукраїнської науково-практичної конференції студентів і молодих вчених 20-22 березня 2007р. – К.: КНТЕУ, 2007. – С.128-129.


АНОТАЦІЯ

Амеліна О.В. Облік та контроль вексельних операцій в системі управління фінансовими ресурсами комерційних банків. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.09 Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2008.

Дисертацію присвячено дослідженню теоретичних і методологічних аспектів удосконалення бухгалтерського обліку та контролю операцій банків з векселями відповідно до вимог реформування бухгалтерського обліку.

В дисертаційній роботі визначено місце та роль вексельних операцій в системі управління фінансовими ресурсами комерційних банків. Удосконалено класифікацію векселів відповідно до інформаційних потреб оцінки, обліку і контролю. Визначено критерії та напрямки моделювання обліку, аналізу та контролю вексельних операцій в умовах застосування електронної системи обробки економічної інформації. Удосконалено методику амортизації дисконту (премії) за вексельними операціями та обґрунтовано порядок визначення справедливої вартості векселів. Розроблено комплексну методику внутрішнього контролю вексельних операцій в умовах автоматизації контрольних процедур та запропоновано методику попередньої оцінки платоспроможності зобов’язаних за векселем осіб та визначення на цьому ґрунті ризикованості вексельних операцій.

Ключові слова: бухгалтерський облік, контроль, вексельні операції, ефективність, критерії оцінки, фінансовий ризик.


АННОТАЦИЯ

Амелина О.В. Учет и контроль вексельных операций в системе управления финансовыми ресурсами коммерческого банка.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.09 – бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Киевский национальный торгово-экономический университет, Киев, 2008.

Диссертация посвящена исследованию теоретических и методологических аспектов совершенствования бухгалтерского учета и контроля операций банков с векселями в соответствии с требованиями реформирования бухгалтерского учета.

В диссертационной работе определено место и роль вексельных операций в системе управления финансовыми ресурсами коммерческих банков; проведен анализ экономико-правовых аспектов развития вексельного обращения в Украине; определены основные теоретико-методические проблемы учета и контроля операций банков с векселями.

Теоретические исследования в области учета и контроля вексельного обращения можно оценить как создающие концептуальные основы решения поставленных вопросов в условиях реформирования бухгалтерского учета Украины. В то же время, отсутствует системный подход к организации и методике учета и контроля операций банков с векселями на основе использования современных информационных технологий.

Исследования экономической сущности вексельных операций их места и роли в банковской деятельности позволили разработать классификацию данных операций, а также обосновать приоритетные виды операций банков с векселями, развитие которых наиболее влияют на финансовые результаты деятельности банка, и на этой основе нуждаются в особом внимании при разработке методологии учета и контроля вексельного обращения.

С целью создания интегрированной информационной системы, которая обеспечит взаимосвязь учета, анализа и контроля, в условиях электронной обработки экономической информации а также положительно влияет на качество и обоснованность контрольных действий, направленных на повышение эффективности вексельных операций, предложена трехуровневая организационно- информационная модель учета, анализа и контроля вексельных операций. Предложенная модель позволит обобщить и оптимизировать решение задач организации и методики учета и контроля вексельных операций.