Смекни!
smekni.com

Центральний банк Російської Федерації (стр. 2 из 4)

Банк Росії розглянув чотири варіанти умов проведення грошово-кредитної політики в 2007году. Перші три варіанти відповідають прогнозам Уряду Російської Федерації. В рамках першого варіанту розвитку російської економіки в 2007году передбачається істотне в порівнянні з 2006годом погіршення цінової кон'юнктури на світових ринках на товари російського експорту і зниження ціни на нафту сорту “Юралс” до 45долларов США за баррель. В цих умовах активне сальдо рахунку поточних операцій платіжного балансу істотно скоротиться. Приріст міжнародних резервних активів буде удвічі менше ніж в 2006году.

Зростання внутрішнього попиту сповільниться. Очікується, що темпи зростання інвестицій в основний капітал будуть менше ніж в 2006году, і складуть 8,8%. Реальні грошові доходи населення, що розташовуються, можуть збільшитися на 8,5%. Темп приросту ВВП може скласти 5,0%.

Як другий варіант розглядається прогноз, встановлений в основу проекту федерального бюджету на 2007год. В рамках цього варіанту передбачається, що ціна на нафту на світовому ринку в 2007году складе біля 61доллара США за баррель. Темпи зростання імпорту товарів і послуг будуть вищими за темпи зростання їх експорту. Позитивне сальдо рахунку поточних операцій платіжного балансу в порівнянні з попереднім роком зменшиться приблизно на четверть.

Стабільна макроекономічна ситуація, ослаблення тягаря зовнішнього державного боргу, високий рівень золотовалютних резервів сприятимуть збереженню сприятливого інвестиційного клімату. Значні об'єми притоки валютної виручки в країну підтримуватимуть умови для зміцнення рубля. Продовжиться накопичення міжнародних резервних активів, приріст яких буде дещо менше ніж в 2006году.

Темп приросту інвестицій в основний капітал може скласти 10,4%. Реальні грошові доходи населення, що розташовуються, можуть зрости на 10,2%. Основним чинником зростання виробництва в 2007году залишиться збільшення споживацького і інвестиційного попиту, проте розширення

внутрішнього попиту відбуватиметься більш низькими темпами, ніж в попередньому році. Темпи економічного зростання можуть сповільнитися до 6,0%.

В рамках третього варіанту передбачається збільшення цін на енергетичні товари. Ціна на російську нафту на світовому ринку в 2007году зросте до 75долларов США за баррель. Зростання експорту товарів і послуг відбуватиметься повільніше, ніж зростання їх імпорту. Проте, активне сальдо торгового балансу і рахунки поточних операцій збільшиться. Очікується, що в цьому випадку приріст валютних резервів буде більш істотними - в 1,2 рази більшим, ніж в 2006году.

Під впливом зовнішніх і внутрішніх умов збережеться високе зростання внутрішнього попиту. Реальні грошові доходи населення, що розташовуються, можуть перевищити рівень попереднього року на 10,8%, інвестиції в основній капітал - на 11,1%. В цих умовах ВВП може зрости на 6,4%.

В рамках четвертого варіанту передбачається більш значний, ніж в попередньому варіанті, зростання цін на енергетичні товари на світовому ринку в 2007году. Ціна на російську нафту збільшиться до 85долларов США за баррель.

Експорт товарів і послуг ростиме швидше за імпорт. Темпи зростання активного сальдо рахунку поточних операцій будуть вищими, ніж в 2006году. Приріст валютних резервів очікується в 1,5раза більше, ніж в попередньому році.

Зростання внутрішнього попиту продовжиться високими темпами. Приріст реальних грошових доходів населення, що розташовуються, може скласти 11,4%, інвестицій в основній капітал - 11,6%. В цих умовах приріст ВВП в 2007году оцінюється на рівні попереднього року (6,6%).

Прогноз платіжного балансу.

Очікується, що в 2007году платіжний баланс буде стійким. Позитивне сальдо рахунку поточних операцій залежно від варіанту змінюватиметься в діапазоні 39,2-134,4млрд. доларів США.

Ситуація на світових товарних ринках сприятиме збереженню профіциту балансу зовнішньої торгівлі.

В рамках першого варіанту на фоні погіршення цінової кон'юнктури на світових ринках енергоносіїв експорт товарів і послуг скоротиться. Це, не дивлячись на уповільнення зростання їх імпорту, зумовить зменшення відповідного позитивного сальдо до 63,7млрд. доларів США. За умов другого варіанту експорт зросте, проте його приріст не компенсує збільшення імпорту. В результаті активне сальдо балансу товарів і послуг в порівнянні з 2006годом також зменшиться, але в меншому обсязі - до 102,4млрд. доларів США. Відповідно до третього і четвертого варіантів під впливом зростання цін на товари російського експорту профіцит балансу торгівлі товарами і послугами збільшиться і складе відповідно 135,4 і 159,2млрд. доларів США (прил.1)

Передбачається, що сальдо фінансового рахунку буде позитивним - 9,4млрд. доларів США. Іноземні зобов'язання органів державного управління скоротяться, а в цілому міжнародна інвестиційна позиція державного сектора покращає на 5,7млрд. доларів США.

Дія стимулів до здійснення інвестицій у внутрішню економіку виразиться в збереженні значних об'ємів надходження іноземного капіталу в приватний сектор, чиста притока якого в 2007году оцінюється в 15млрд. доларів США.

Пропозиція іноземної валюти на внутрішньому валютному ринку в 2007году як і раніше перевищуватиме попит на неї, що створить умови для подальшого накопичення валютних резервів. Їх приріст залежно від варіанту складе 48,3-143,4млрд. доларів США.

Кількісні орієнтири грошово-кредитної політики і грошова програма.

Відповідно до основних параметрів прогнозу соціально-економічного розвитку Російської Федерації на 2007год і на період до 2009года, розробленого Урядом Російської Федерації, і проектами федерального закону “Про федеральний бюджет на 2007год" і перспективного фінансового плану Російської Федерації на 2007-2009годы Урядом Російської Федерації і Банком Росії визначена задача понизити інфляцію в 2007году до 6,5-8% з розрахунку грудень до грудня. Вказаній меті по загальному рівню інфляції на споживацькому ринку відповідає рівень базової інфляції 5,5-7%.

Очікувані зниження інфляції, зростання економіки, підвищення схильності населення до заощадження при збереженні процесу дедоларизації зумовили оцінку приросту попиту на гроші по агрегату М2 в 2007году в інтервалі 19-29%. В умовах реалізації першого варіанту соціально-економічного розвитку Російської Федерації, що передбачає зниження в порівнянні з оцінками поточного року темпів зростання ВВП і помірну динаміку дедоларизації заощаджень, приріст попиту на гроші буде близький до нижньої межі інтервалу. При реалізації другого, третього або четвертого варіантів більш високі темпи зростання ВВП і активний процес дедоларизації зажадають більший об'єм національної валюти в економіці і приріст попиту на гроші може наблизитися до верхньої межі інтервалу.

Для забезпечення контролю за відповідністю грошово-кредитних показників цільовому рівню інфляції Банк Росії щорічно складає грошову програму, яка на майбутній рік представлена в чотирьох варіантах.

Показники грошової бази в програмі визначені виходячи з динаміки попиту на гроші. Залежно від сценарних варіантів темп приросту грошової бази у вузькому визначенні за 2007год може скласти 16-24%.

Приріст чистих міжнародних резервів (ЧМР) органів грошово-кредитного регулювання наступного року як і раніше буде основним джерелом збільшення грошової пропозиції. Проте у всіх варіантах програми

прогнозоване збільшення ЧМР перевищуватиме приріст грошової бази, допустимий виходячи з цільового орієнтиру по інфляції. Тому в 2007году передбачається подальше зниження чистих внутрішніх активів (ЧВА) органів грошово-кредитного регулювання, яке необхідне забезпечити за рахунок операцій Банку Росії і бюджетних механізмів стерилізації. При цьому акумуляція засобів в Стабілізаційній фундації повинна зберегти ключову роль в абсорбції надлишку грошової пропозиції і формуванні динаміки чистого кредиту розширеному уряду.

Відповідно до розрахунків по першому варіанту грошової програми приріст ЧМР буде майже в 2раза менше ніж в 2006году, і складе 1,4трлн. рублів (по фіксованому курсу долара США до рубля на 1.01.2006). Виходячи з передбаченого зростання грошової бази, органам грошово-кредитного регулювання буде потрібно забезпечити зменшення чистих внутрішніх активів на 0,9трлн. рублів. Проте з урахуванням прогнозованого зниження чистого кредиту розширеному уряду (приблизно на 0,8трлн. рублів) і динаміки інших чистих некласифікованих активів може виникнути потреба в збільшенні чистого кредиту банкам, яке оцінюється на рівні 26млрд. рублів.

По другому варіанту грошової програми приріст ЧМР буде близький до приросту цього показника, очікуваного в 2006году, і може скласти 2,5трлн. рублів (по фіксованому курсу долара США до рубля на 1.01.2006). Оскільки в рамках даного сценарію збільшення грошової бази не перевищує 0,6трлн. рублів, необхідне зниження об'єму ЧВА складає біля 1,9трлн. рублів. З урахуванням приросту Стабілізаційної фундації, відповідної показникам проекту федерального бюджету на 2007год, а також прогнозованої динаміки залишків засобів консолідованих бюджетів суб'єктів Російської Федерації і державних позабюджетних фундацій на рахунках в Банку Росії передбачається, що чистий кредит розширеному уряду знизиться в 2007году на 1,7трлн. рублів. В цих умовах Банку Росії буде потрібно забезпечити

абсорбцію надмірної грошової пропозиції шляхом зниження чистого кредиту банкам на 28млрд. рублів.

В рамках третього і четвертого варіантів грошової програми, в яких приріст ЧМР може досягти 3,4-4,1трлн. рублів, передбачено більш значне зниження чистих внутрішніх активів (на 2,8-3,4трлн. рублів). Більш високі показники економічного зростання і ціни на нафту зумовлюють більш істотне, ніж по другому варіанту, збільшення Стабілізаційної фундації і загальне зниження чистого кредиту розширеному уряду на 2,3-2,8трлн. рублів. Скорочення чистого кредиту банкам при реалізації вказаних сценаріїв може скласти 100-148млрд. рублів.