Смекни!
smekni.com

Центральний банк Російської Федерації (стр. 1 из 4)

ЗМІСТ

ВСТУП

1. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ ДІЯЛЬНОСТІ ЦБ РФ

2. ПРИНЦИПИ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ ЦБ НА СЕРЕДНЬОСТРОКОВУ ПЕРСПЕКТИВУ

3. ОСНОВНІ НАПРЯМИ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ ЦБ РФ НА 2007РІК

4. ПОЛІТИКА ВАЛЮТНОГО КУРСУ

5. ІНСТРУМЕНТИ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ І ЇХ ВИКОРИСТОВУВАННЯ

ВИСНОВОК


Вступ

Ефективне функціонування банківської системи - необхідна умова розвитку ринкових відносин в Росії, що об'єктивно визначає ключову роль Центрального банку в регулюванні банківської діяльності. Пошук дієвих форм і методів грошово-кредитного регулювання економіки припускає вивчення і узагальнення накопиченого в цій області досвіду. Грошово-кредитна політика є однією з складових економічної політики і дозволяє поєднувати макроекономічна дія з швидким коректуванням регулюючих заходів, надаючи їм оперативну і гнучку підтримку. У зв'язку з цим великий інтерес викликають різні аспекти діяльності Центрального банку, що є основним провідником офіційної грошово-кредитної політики.

Центральне місце в контрольній роботі займає розгляд основних напрямів грошово-кредитної політики на 2007год, а також основних ринкових інструментів грошово-кредитного регулювання: зміна офіційної облікової ставки, застосування мінімальних резервних вимог, операції на відкритому ринку, а також деякі методи адміністративної дії.


1. Організаційно-правові основи діяльності ЦБ РФ

Правове положення Центрального банку (Банка Росії) зафіксовано в Конституції РФ, Федеральному Законі "Про Центральний банк РФ (Банці Росії) " від 10.07.2002 р. № 86 - ФЗ в редакції від 12.06.2006г. і інших федеральних законах.

Згідно ст.2 ФЗ "Про ЦБ РФ" Банк Росії:

здійснює свої витрати за рахунок власних доходів;

не реєструється в податкових органах;

є юридичною особою.

Згідно ст.3 ФЗ "Про ЦБ РФ" основною метою діяльності ЦБ є:

захист і забезпечення стійкості рубля (ця функція є основною, як вказано в статті 75 Конституції РФ);

розвиток і зміцнення банківської системи РФ;

забезпечення ефективного і безперебійного функціонування системи розрахунків.

Отримання прибутку не є метою діяльності ЦБ.

Згідно ст.4 ФЗ "Про ЦБ РФ" ЦБ виконує наступні функції:

розробляє і проводить єдину державну грошово-кредитну політику;

монопольно здійснює емісію готівки і організовує їх обіг (що вказано в статті 75 Конституції РФ);

є кредитором останньої інстанції для кредитних організацій, організовує систему рефінансування;

встановлює правила здійснення розрахунків в РФ і проведення банківських операцій, бухгалтерського обліку і звітності для банківської системи;

здійснює державну реєстрацію кредитних організацій, видає і відкликає ліцензії кредитних організацій і організацій, що займаються їх аудитом;

здійснює нагляд за діяльністю кредитних організацій;

реєструє емісію цінних паперів кредитними організаціями відповідно до федеральних законів;

здійснює валютне регулювання, організовує і здійснює валютний контроль;

бере участь в розробці прогнозу платіжного балансу РФ і організовує його складання;

здійснює інші функції відповідно до федеральних законів.

Банк Росії підзвітний Державній Думі.

Згідно гл.5 ФЗ "Про ЦБ РФ" Банк Росії не пізніше за 15 травень представляє Державній Думі річний звіт, який згодом публікується. Також банк Росії щомісячно публікує свій баланс, дані про грошовий обіг, включаючи динаміку і структуру грошової маси, узагальнені дані про свої операції. ЦБ перераховує до федерального бюджету 50% фактично отриманого балансового прибутку за підсумками року після затвердження річного звіту Радою директорів. Прибуток, що залишився, прямує в резерви і фундації різного призначення. ЦБ і його установи звільняються від сплати всіх податків, зборів, мит і інших платежів на території РФ.

Згідно гл.7 ФЗ "Про ЦБ РФ" Банк Росії здійснює грошово-кредитну політику за допомогою наступних інструментів:

процентні ставки по операціях Банку Росії (процентні ставки ЦБ є мінімальними ставками, по яких він здійснює свої операції);

нормативи обов'язкових резервів, депонованих в ЦБ;

операції на відкритому ринку (під ними розуміються купівля-продаж казначейських векселів, державних облігацій і інших державних цінних паперів, короткострокові операції з цінними паперами із здійсненням пізніше за зворотну операцію);

рефінансування банків (тобто кредитування Банком Росії банків, у тому числі облік і переоблік векселів);

валютне регулювання (тобто купівля-продаж Банком Росії іноземної валюти для дії на курс рубля і на сумарний попит і пропозицію грошей);

встановлення орієнтирів зростання грошової маси;

прямі кількісні обмеження (встановлення лімітів на рефінансування банків, проведення кредитними організаціями окремих банківських операцій).

Банк Росії представляє проект основних напрямів єдиної державної грошово-кредитної політики на майбутній рік в Держдуму, а вона ухвалює рішення із цього приводу.

Розглянемо основні напрями грошово-кредитної політики ЦБ РФ на 2007год.

2. Принципи грошово-кредитної політики ЦБ на середньострокову перспективу

Єдина державна грошово-кредитна політика направлена на досягнення стабільності рівня цін і створення умов для довгострокового економічного зростання і підвищення рівня життя населення. Основними її задачами на сучасному етапі розвитку російської економіки є неухильне зниження інфляції і забезпечення стійкості національної валюти.

Відповідно до середньострокової стратегії соціально-економічного розвитку країни Уряд Російської Федерації і Банк Росії в області грошово-кредитної політики встановлюють мету по зниженню інфляції на трьохлітній період. Оскільки грошово-кредитна політика робить вплив на інфляцію з тимчасовими лагами, що виходять за межі календарного року,

найефективніше її проведення досягається в умовах середньострокового горизонту визначення мети, коли Банк Росії може застосовувати антиінфляційні заходи, грунтуючись на оцінках майбутніх змін в динаміці фундаментальних макроекономічних чинників.

Уряд Російської Федерації і Банк Росії поставили задачу понизити інфляцію до 4-5,5% в 2009году. При цьому на 2007год визначена мета понизити інфляцію до 6,5-8% з розрахунку грудень до грудня.

Банк Росії продовжить застосування режиму керованого плаваючого валютного курсу. В рамках цього режиму відповідно до антиінфляційної спрямованості політики Банк Росії не перешкоджатиме підвищенню курсу рубля, обумовленому дією середньострокових і довгострокових економічних чинників. Проте темп його зміцнення або ослаблення в короткостроковому періоді буде при необхідності обмежуватися для підтримки конкурентоспроможності вітчизняного виробництва, зменшення невизначеності на внутрішньому фінансовому ринку.

В даний час вплив процентних ставок по операціях Банку Росії на рівень процентних ставок в економіці є обмеженим. Вартість грошей в економіці формується в умовах високого рівня ліквідності, що складається унаслідок великих об'ємів валютної виручки експортерів і активних валютних інтервенцій Банку Росії. Підвищення ставок по інструментах стерилізацій Банку Росії обмежується в цілях недопущення значної різниці між цими ставками і процентними ставками на міжнародних фінансових ринках, здатної викликати приплив спекулятивного капіталу в країну. Проте Банк Росії активізуватиме процентну політику у міру скорочення залежності грошової пропозиції від стану внутрішнього валютного ринку.

В рамках системи управління ліквідністю банківського сектора розширятиметься доступ кредитних організацій до інструментів рефінансування Банку Росії. Подальша інтеграція і ефективне функціонування внутрішнього грошового ринку, операції на якому будуть

доступні для широкого круга учасників, зниження витрат транзакцій і рівня ринкових ризиків, розвиток ринкової інфраструктури сприятимуть ефективному перерозподілу грошових коштів і оптимізації структури процентних ставок.

Банк Росії бачить своєю перспективною задачею перехід до режиму інфляційного таргетування. Поступово в проведенні грошово-кредитної політики розширяється застосування елементів цього режиму, найважливішими з яких є пріоритет мети по зниженню інфляції над іншою метою, середньостроковий характер встановлення мети, обмеження присутності Банку Росії на внутрішньому валютному ринку, підвищення ролі процентної політики.

*“Основні напрями єдиної державної грошово-кредитної політики на 2007год" підготовлені відповідно до статьей45 Федерального закону “Про Центральний банк Російської Федерації (Банці Росії) ”.

Схвалено Радою директорів Банку Росії 30 жовтня 2006 року.

3. Основні напрями грошово-кредитної політики ЦБ РФ на 2007рік

Варіанти макроекономічного прогнозу.

За прогнозами міжнародних фінансових організацій (МВФ, Всесвітнього банку), в 2007году в світі продовжиться економічний підйом. Темпи зростання виробництва товарів і послуг і світової торгівлі в порівнянні з попереднім роком можуть знизитися, але залишаться на високому рівні, що сприятиме збереженню попиту на продукцію російського експорту.

За оцінками МВФ і ОЕСР, в 2007году процентні ставки на світових ринках можуть підвищуватися. Так, за прогнозом МВФ, ставки LIBOR по депозитах в доларах США і в євро буде вищим, ніж в 2006году. Очікується, що значної зміни співвідношення процентних ставок, що склалося, в Росії і за рубежем не відбудеться, і збережуться умови для припливу іноземного капіталу в країну.

В 2006году спостерігається рекорд високий рівень цін на нафту на світовому ринку. Ведучі міжнародні організації (Всесвітній банк, Агентство енергетичної інформації США) прогнозують в 2007году деяке зниження цих цін. В той же час не виключається подальше зростання цін на нафту.