Смекни!
smekni.com

Облік безготівкових розрахунків на прикладі ЗАТ Галахер Україна (стр. 7 из 8)

3.1 Впровадження розрахунків в системі платежів “Клієнт-банк” на ЗАТ "Галахер Україна"

Розвиток міжнародної системи обліку і розрахунків створює необхідність перегляду даної діючої системи господарювання, тобто необхідність переглянути не тільки системи управлінського, фінансового і бухгалтерського обліку, а і систему розрахунків на підприємстві.

Це один з найбільш актуальних питань сьогодення. Від своєчасної і повної оплати товарів, послуг, робіт, залежить не тільки суб’єкт економіки, але й економіки в цілому. У всіх країн організації грошових розрахунків приділяють немало уваги:

- розробляються розрахунково-платіжні системи;

- організовуються роботи грошово-кредитних закладів.

В теперішній час на Україні розроблена нова форма розрахунків, визначаюча нововведення у сфері розрахунків, такі як розрахунки в системі електронних платежів і пластикові картки.

Розробка правильної і найбільш раціональної розрахункової політики повинна проводитись на кожному підприємстві. Це один з етапів на шляху на покращення їх фінансування.

Успішне завершення практично кожної операції залежить від правильності вибору форми розрахунків, способу платежів та ін.

На ЗАТ "Галахер Україна" безготівкові розрахунки здійснюються згідно "Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті ", що затверджена постановою Правління Національного банку України 29.03.2004 за № 377/8976.

В основному використовується форма розрахунку платіжними дорученнями. Способи платежів використовуються різні (стопроцентна оплата, попередня оплата та інші) у відповідності з умовами договору.

В діючій формі розрахунку є деякі недоліки:

- скорочений операційний день банку, установлений НБУ з 8.30 до 17.00 годин, клієнту цього банку не дає можливості одержати своєчасно банківські виписки і інші первинні документи;

- збільшення собівартості за рахунок;

- транспортних витрат для постачання документів у банк та витрат на використання форм платіжних документів;

- використання багато часу на оформлення платіжних документів робітниками бухгалтерії і інші.

Враховуючи недоліки даної системи, для поліпшення бухгалтерських фінансових результатів, пропоную на ЗАТ "Галахер Україна" впровадити в дію електронно-платіжну систему “Банк-клієнт”.

На відміну від минулої системи, електронно-платіжна система “Банк-клієнт” має такі переваги:

- при проведенні розрахунків в системі електронних платежів згідно законодавству України установлено операційний день банку для роботи з клієнтами з 8.30 до 19.00 годин, а самого банку до 22.00 годин. Збільшення операційного дня в банку на 5 годин дасть можливість клієнту в любий час одержати платіжні документи. Бухгалтери за рахунок економії часу зможуть його використати для якісного оформлення звітів та аналізу фінансових показників. Бухгалтер в любий час зможе проконтролювати рух грошових коштів, як по Д-т 311 рахунку (надходження документів від контрагента) так і К-т 311 рахунку (витрат);

- знизиться собівартість за рахунок відсутності транспортних витрат та потреб на господарські витрати (купівля форм, бланків, платіжних документів та ін.).

Використовуючи дану систему при здійсненні безготівкових розрахунків ЗАТ "Галахер Україна", може використати нову систему електронних платежів “Клієнт-банк”, яка забезпечить:

- передачу повідомлень, інформацій між клієнтом і банком у зашифрованому вигляді за допомогою сертифікаційних коштів захисту;

- автоматичне ведення протоколу (і захисту цього протоколу від модифікацій) передачі розрахункових документів між банком і клієнтом як у банк, так і в автоматизований робочий час (далі АРМ) клієнта.

- автоматичне архівування протоколів у кінці дня.

Юридичною основою для входження клієнта в систему електронних платежів “Клієнт-банк” і обробки його електронних документів банком є окремий договір між ним і банком. В договорі обов’язково повинні обумовлені права, обов’язки, відповідальність, а у випадку виникнення спорових питань, їх вирішення.

Програмне забезпечення системи “Клієнт-банк” повинно відповідати вимогам, які пред’являються до технології банківських розрахунків і мати сертифікат (дозвіл) Національного банку України (НБУ).

АРМ клієнта забезпечує автоматичне ведення поточного стану власного рахунку у банку, враховуючи проведені початкові і протилежні платежі. Електронні документи, які представляються клієнтом у банк, повинні відповідати формати платіжних документів системи електронних платежів НБУ з вказівкою електронних цифрових підписів відповідних осіб платника, які згідно засновницькими документам представлено підписи.

Банківська частина системи “Клієнт-банк” забезпечує перевірку приведених електронних підписів на кожному електронному розрахунковому документу клієнта і по платіжному файлу в цілому.

При використанні системи “Клієнт-банк” здійснюється звірка (квитовка) файлів початкових платежів між банком і АРМ клієнта, підготовка виписки по платіжним операціям клієнта у банку на протязі операційного дня і звірка цієї інформації з інформацією АРМ клієнта в кінці дня.

Після одержання від банку виписки з рахунку клієнт складає “Реєстр розрахункових документів відправлених у банк по каналам зв’язку і прийнятий до оплати”.

Такий же реєстр по кожному клієнту складається у банку після роздруку балансу операційного дня. Реєстр електронних платежів з повним переліком реквізитів розрахункових документів підшивається банків в документи дня як первинні документи, надходженні від клієнту у банк для оплати.

Реєстр повинен обов’язково утримати зведення про дату і час представлення розрахункових документів власника рахунку до використання.

3.2 Розрахунок економічного ефекту від впровадження електронної системи “Клієнт-банк”

У даному розділі роботи обґрунтуємо доцільність впровадження пропозиції щодо використання системи “Клієнт-банк” на досліджуваному підприємстві. Отож, проведемо відповідні розрахунки:

І. Витрати на транспорт для постачання документів до банку:

1.1. до впровадження – вартість квитка на тролейбус – 1 грн. (100 коп). в один кінець.

Вартість квитка за рік складає

Вкв = 1 грн.

2
264 = 528 грн.,

де 528 – річний бюджет робочого часу в 2005 році.

1.2. Вартість бланків, форм платіжних документів розраховується по формулі:

Вб = В1

п,

де В1 – вартість одного бланку платіжного документу;

П - кількість платіжних документів за рік

Вб = 0-30коп.

3000 = 900 грн.

ІІ. Після впровадження в електронної системи “Клієнт-банк”.

2.1. Вартість електронної системи за рік 560 грн. (дані згідно договору між ЗАТ "Галахер Україна" та банком).

ІІІ. Визначаємо ефект від впровадження електронної системи “Клієнт-банк” на ЗАТ "Галахер Україна":

Sор = S1 – S2 ,

Де S1 - затрати до впровадження системи;

S2 – затрати після впровадження системи

Sор = 1428 грн. - 560 грн. = 868 грн.

Визначаємо термін окупності електронної системи “Клієнт-банк”

,

де К1 – капітальні вкладення до впровадження системи;

К2 – капітальні вкладення після впровадження системи;

S1, S2 - затрати до і після впровадження системи

К0 = 560 : 868 = 0,64 року.

Окупність складає 0,64

365 : 30 = 7,5 місяців.

Висновки

Розвиток господарських зв’язків в умовах ринку значно розширює кількість користувачів обліковою і звітною інформацією. Ними є не тільки працівники управління, безпосередньо пов'язані з підприємництвом, але і зовнішні користувачі інформації, що мають прямої фінансовий інтерес: банки — при ухваленні рішення про надання кредитів; постачальники — при укладанні договорів на постачання товарно-матеріальних цінностей; інвестори, засновники, акціонери, яких цікавить рентабельність вкладеного капіталу і можливість одержання прибутків (дивідендів). Кошти необхідні для забезпечення єдності виробництва й обігу, опосередковують зміну форм руху авансованого капіталу з грошової в товарну, і з товарної в грошову. Готівка в касі фірми (підприємства) утворюється з надходжень готівковими грошовими коштами за надані послуги, продані товари або з інших законних джерел і наявних коштів отриманих у банку на заробітну плату соціального характеру й інші потреби, у встановлених законом випадках.

У даній роботі було проведено практичне дослідження операцій ЗАТ "Галахер Україна" на рахунках в банку, на основі проведеного аналізу можемо зробити висновок, що найбільш ліквідна частина майна організації — кошти, які представляють її робочий капітал. Від його розміру і чіткої постановки бухгалтерського обліку залежить фінансова стійкість фірми, її платоспроможність. Завданнями обліку коштів є:

1) повна і своєчасна реєстрація операцій, пов’язаних із рухом робочого капіталу в касі і на рахунках у банках;

2) контроль за наявністю коштів, їхньою цілістю і цільовим використанням;

3) повне, своєчасне і правильне відображення в облікових регістрах поточних операцій по надходженню і вибуттю даного капіталу;

4) контроль за дотриманням розрахунково-платіжної і кошторисної дисципліни;

5) контроль за своєчасністю повернення в банк сум, не використаних по призначенню відповідно до виділених лімітів і кошторисів;