Смекни!
smekni.com

Комплексна електрифікація виробничих процесів кормоцеху ферми (стр. 5 из 7)

Операції з технічного обслуговування полягають у слідую чому: розбирання апарату, дефектація контроль технічного стану елементів (опір ізоляції, зазор між ножами, глибина входження ножів та інше), встановлення деталей, заміна непрацюючих, складання апарату і перевірка на вмикання, вимикання.

Капітальний ремонт силового обладнання виконується на спеціальних підприємствах.

Технічне обслуговування установок безпосередньо проводиться на місці їх встановлення без демонтажу. Технічне обслуговування проводять працівники енергетичної служби господарства. Дрібні поломки і дефекти усувають під час поточного ремонту без заміни обмотки.

4 ОХОРОНА ПРАЦІ І ПРОТИПОЖЕЖНІ ЗАХОДИ

4.1 Організація роботи на об’єкті по охороні праці

Контроль за дотриманням законодавства про охорону праці проводить інженер з охорони праці. Кожного дня перед розподіленням працівників по роботах проводиться інструктаж по охороні праці, а також перевіряється робоче місце та інструменти.

По ходу роботи інженер з охорони праці має слідкувати за своїми працівниками. Щотижня проводиться перевірка стану охорони праці у всіх цехах, відділеннях, бригадах, їх проводять начальники цехів, дільниць і інженер з охорони праці. Якщо знаходять якісь недоліки, порушення з охорони праці чи техніки безпеки, то це відмічається у журналі, а потім встановлюються строки їх усунення і назначають відповідального. Раз у місяць інженер-електрик, лікар, голова профспілкової організації та інженер з охорони праці перевіряють стан охорони праці, про помічені недоліки роблять записи у журнал контролю. Раз у шість місяців спеціалісти які обслуговують електрообладнання проходять повторний інструктаж з техніки безпеки, при проходженні цього інструктажу кожен працівник розписується у журналі з техніки безпеки. Один раз у три місяці проводиться перевірка електрообладнання і установок, дані про це записують у журнал.

Існують такі види інструктажу:

Вступний інструктаж повинен проводитись під час прийому на роботу, а також з особами які прибули у відрядження, на практику або навчання.

Вступний інструктаж проводиться особами на яких покладені ці обов’язки наказом по об’єкту, із використанням наочних посібників і технічних засобів навчання. Програма вступного інструктажу повинна містити питання, що стосуються особливостей даного об’єкту з погляду охорони праці і пожежної безпеки, і затверджуватись технічним керівником об’єкту.

Первинний інструктаж проводиться під час приймання на роботу, призначення на нову посаду або зміни робочого місця. А також із працівниками інших підприємств і організацій (відрядженими, студентами-практикантами), якщо вони будуть брати безпосередню участь у виробничих процесах.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці, безпосереднім керівником або призначеним ним особою. Програма первинного інструктажу повинна містити питання, які стосуються виробничих особливостей та інструкції з охорони праці і пожежної безпеки для даної посади (роб. місця). Програма первинного інструктажу затверджується технічним керівником об’єкта.

Періодичні (повторні) інструктажі для виконання робіт з підвищеною небезпекою проводяться кожного місяця таким чином, щоб протягом кварталу охопити всі питання первинного інструктажу, а протягом року – усі питання технології виконання робіт і пожежної безпеки. Для інших робіт періодичні інструктажі проводяться не рідше ніж один раз на півріччя, а з пожежної безпеки один раз на рік.

Періодичні інструктажі проводяться безпосереднім керівником у робочих умовах з метою підвищення рівня знань правил і інструкцій, недопущення повторного порушення, що мали місце раніше, охорони праці, пожежної безпеки, виробничої і трудової дисципліни.

Позапланові інструктажі проводяться безпосереднім керівником на робочому місці у таких випадках:

- після набуття чинності нових або перероблених нормативних документів;

- після змін у складі устаткування або у технологічному процесі;

- після порушень працівником правил технічної експлуатації або охорони праці;

- за вимогою посадових осіб органів державного регулювання і нагляду;

- після перерви у роботі понад 30 днів – для робіт із підвищеною небезпекою і понад 60 днів – для інших робіт.

Порядок проведення позапланових інструктажів аналогічний порядку проведення періодичних (повторних) інструктажів.

Цільовий інструктаж проводиться у разі:

- виконання робіт за нарядом або розпорядженням;

- виконання разових робіт, безпосередньо не пов’язаних із посадовими обов’язками або обов’язками за спеціальністю;

- ліквідації аварій. Стихійних лих;

- проведення різноманітних заходів, екскурсій.

Цільовий інструктаж проводить особа, яка відповідає за створення умов для безпечного виконання роботи, заходів.

Інструктаж з пожежної безпеки проводиться при прийомі на роботу особою на яку покладено ці обов’язки.

4.2 Розробка інструкції по ТБ на робочому місці

До розробки інструкції з охорони праці поставлені певні вимоги.

Інструкції повинні відповідати чинному законодавству, державним галузевим і міжгалузевим актам з охорони праці, правилам, нормам та інше. Кожній інструкції присвоюється назва і скорочене позначення. У назві інструкції стисло вказується для якої професії або виду робіт вона призначена. До інструкції мають підлягати загальні положення щодо охорони праці та організація і технічні вимоги безпеки.

Інструкція з охорони праці повинна мати такі розділи:

1. Загальні положення.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

3. Вимоги безпеки під час роботи.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

АКПП „Ладижинський”


ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ №

ПРИ РОБОТІ У КОРМОЦЕХУ

Затверджено

Прізвище керівника ____________________

АКПП „Ладижинський”

07.04.04_____________________

_________ ____________________

підпис п. і. б.

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ №

1 Загальні положення

1.1 Дана інструкція призначена для обслуговуючого персоналу кормоцеху та електрощитового приміщення.

1.2 Не відкривати, не вмикати і не торкатися руками або предметами електрообладнання, якщо їх обслуговування не входить у прямі обов’язки.

1.3 Не загромаджувати підходи до електроустановок, пускачів і рубильників.

1.4 Електричні провода повинні бути захищені від механічних пошкоджень, від дотику з стальними канатами, гарячими поверхнями.

1.5 Не виконувати розпорядження якщо вони протиріч ять техніці безпеки і їх виконання може призвести до нещасного випадку.

2 Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1 Приступити до роботи електромонтеру слід тільки після інструктажу і перевірці знань по техніці безпеки, а також присвоєння кваліфікаційної групи по електробезпеці.

2.2 Впевнитися у справності вмикаючих і вимикаючих пристроїв, сигналізації і блокування.

2.3 Виставити огорожу і вивішати забороняючи і попереджуючи плакати.

3 Вимоги безпеки під час роботи

3.1 Заміну плавких запобіжників слід виконувати при зняті напруги.

3.2 У випадку коли відключення цехового обладнання проводилося по усній заяві цехового персоналу для проведення робіт, подальше включення може бути на вимогу особи, яка дала заявку на відключення, або особи яка заміняє, або уповноваженого. Перед пуском обладнання оперативний персонал зобов’язаний його оглянути, впевнитися у готовності до прийому напруги і попередити працюючих на ньому про включення.

3.3 При виявлені замикання на землю забороняється наближатися до місця замикання на відстань меншу 4-5 м у закритих і меншу 8-10 м у відкритих розподільчих пристроях.

3.4 Не вмикати рубильники і кнопки пускачів сторонніми предметами.

3.5 Не визначати температуру нагріву електричних машин і трансформатора дотиком руки.

4 Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

4.1 При уражені електричним струмом, перш за все необхідно звільнити потерпілого від електричного струму відімкнувши електроустановку від джерела живлення, а при неможливості вимикання відтягнути його від струмоведучих частин за одяг або застосувати ізоляційні матеріали.

4.2 Необхідно вміти подати першу медичну допомогу при опіках.

4.3 Помітивши загорання необхідно негайно сповістити пожежну частину, старшого по зміні і приступити до гасіння засобами які є у наявності. Електрообладнання відмикають без розпорядження, але з подальшим ознайомленням чергового інженера або диспетчера.

5 Вимоги безпеки по закінченню роботи

5.1 Привести у порядок робоче місце, зібрати інструмент.

5.2 Забрати одяг, захисні засоби і пристрої в спеціально відведені для них місця.

5.3 Відключити технологічне обладнання.

5.4 При передачі зміни повідомити черговому майстру чи адміністрації про всі помічені несправності і зробити відповідний запис у журналі.

_______________________ _________ ________________________

(Посада керівника підрозділу) (Підпис) (П.І.Б.)

УЗГОДЖЕНО

Керівник служби охорони праці _________ ________________________

(Підпис) (П.І.Б.)

Голова профспілки _________ ________________________

(Підпис) (П.І.Б.)

Головний енергетик _________ ________________________

(Підпис) (П.І.Б.)

4.3 Протипожежні заходи

При будівництві і експлуатації тваринницьких приміщень необхідно не тільки не допускати пожежі, а при виникненні швидко їх обмежити і негайно загасити. Питання попередження виникнення пожежі можна вирішити правильним вибором конструкції і обладнання тваринницьких ферм за їх вогнестійкістю і загоранням; створенням у приміщеннях необхідної кількості евакуаційних шляхів і виходів (двері у приміщенні повинні відкриватися назовні) і забезпеченням об’єктів тваринництва необхідними засобами пожежегасіння.

У кожному господарстві адміністрація повинна розробляти спеціальні організаційні заходи для забезпечення пожежної безпеки тваринницьких ферм. Відповідальність за проведення організаційних заходів покладається на керівника господарства. Він зобов’язаний організувати роботу ПСО (пожежно сторожової охорони) встановити на відповідних об’єктах суворий протипожежний режим, періодично перевіряти стан пожежної безпеки об’єктів, механічний стан протипожежних засобів гасіння.