Смекни!
smekni.com

Комплексна електрифікація виробничих процесів кормоцеху ферми (стр. 1 из 7)

ВСТУП

Однією із базових галузей народного господарства є енергетика. Електрифікація всіх галузей народного господарства має широке і всебічне використання електричної енергії в промисловості і транспорті, сільськогосподарському виробництві і є однією з основних умов стійкого розвитку сільського господарства. Нинішній етап розвитку електрифікації сільського господарства характеризується переходом до комплексної електрифікації.

Комплексна електрифікація – це вища економічно-ефективна і раціональна стадія електрифікації виробничих процесів. Вона передбачає поєднання прогресивної машинної технології виробництва, автоматизованої системи електрифікованих машин, раціональної організації праці і виробництва.

У системі агропромислового комплексу електрифіковано велику кількість установок водопостачання і зрошення, високопродуктивних агрегатів для сушіння і сортування зерна, потокових ліній цехів і заводів приготування кормів, великих птахофабрик, комплексів промислового типу з відгодівлі великої рогатої худоби, підприємства з переробки сільськогосподарської продукції.

За останні роки парк електрообладнання в агропромисловому комплексі значно поповнився, став більш досконалим за енергетичними характеристиками. У господарствах щороку споживається більш ніж 10% усієї виробленої в країні електроенергії, а за сумарною потужністю, кількістю і номенклатурою використовуваного електрообладнання сільського господарства України займає одне з провідних місць серед галузей народного господарства.

Не дивлячись на деякі позитивні результати, досягнутий рівень електрифікації сільського господарства і обсяг електроспоживання не відповідає можливостям щодо повного забезпечення населення країни необхідною сільськогосподарською продукцією.

Електрооснащеність праці в сільськогосподарському виробництві в шість разів менша ніж у промисловості. Споживання у побуті електроенергії в селі майже у три рази нижче, ніж у місті.

Для вирішення названих проблем необхідно підняти на якісно новий ступінь базу сільської енергетики, технічно переоснастити, прискорити виробництво нового електрообладнання, а також внести дійові заходи щодо підвищення надійності електропостачання, збільшення обсягів електромонтажного будівництва, зміцнення виробничої бази енергетичної служби на селі і зокрема кадрами.

Метою дипломного проекту є комплексна електрифікація виробничих процесів кормоцеху ферми ВРХ з вибором електрообладнання і засобів автоматизації лінії приготування грубих кормів.

1. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

1.1 Виробничо-господарська характеристика господарства за останні три роки

Господарство АКПП „Ладижинський” знаходиться у місті Ладижин Вінницької області по вулиці Слобода. Центральна частина господарства знаходиться на відстані 2 км від центру старої частини міста. за 120 км до обласного центру Вінниця та 4 км від залізничної колії ст.. Ладижин. Господарство має вигідне економічне розташування. Підприємство складається з одного відділення, в якому знаходяться: молочно-товарна ферма, свиноферма, телятники, склади для зберігання сільськогосподарської продукції, тракторний стан і кормовий двір.

Господарство АКПП „Ладижинський” розташоване у лісостеповій зоні, грунти переважно чорноземи, суглинисті і супіщані. Перші заморозки припадають на початок осені, а останні на середину травня. Вітри переважно північно-західні, середньорічна температура становить +50С. в загальному грунтово-кліматичні умови характерні для зони не стійкої вологості, лісостепу України.

Живлення електрообладнання господарства двостороннє повітряними лініями ЛЕП 10 кВ (основне і резервне).

Виробничі напрямки господарства – виробництво зернових і бурякових культур, молока, м’яса. Основні галузі: молочне і м’ясне тваринництво.

Розвиток галузі тваринництва господарства приведений у таблиці 1.1

Таблиця 1.1 Розвиток галузі тваринництва.

Види тварин Поголів’яГол. Продуктивність 1 голови на рік
1. Кількість ВРХ всьогомолочне стадона відгодівлі2. Свиноматкисвині на відгодівлі 64917647328410 3350

З таблиці 1.1 можна зробити висновки що господарство спеціалізується на вирощуванні тварин на відгодівлю. Поголів’я корів становить 176 голів кожна з яких дає 3350 літрів молока за рік.

Таблиця 1.2 Основні економічні показники.

Показники 2002 2003 План на 2004
1. Валова продукція, тис. грн..В спів ставних цінах. У тому числіВ рослинництві, тис. грн..В тваринництві, тис. грн.. 30102110880 30202120900 29202103817
2. Кількість с. г. працівників зайнятих в с. г. виробництві. Чол.. 390 405 386
3. Затрати праці всьогоТис. грн. 620 628 610
4. Вироблено В.П. на одного працівникаГрн.. 1560 1550 1580
5. Вироблено В.П. на 1 люд/год.Грн.. 4,38 4,17 4,56
6. Всього затрат на виробництвоТис. грн. 3895 3985 3864
7. Прибуток господарстваТис. грн. 200 195 210
8. Рентабельність% 2,78 0,218 7,95

Аналізуючи данні таблиці 1.2 видно, що в 2004 році рівень рентабельності господарства збільшився на 7,95 % при зменшені затрат на виробництво на 67 тис. грн.

Утримання корів на молочно-товарній фермі на 200 голів стійлове, прив’язне. Стійла розміщуються у 4 ряди, утворюючи 2 кормових проходи. В одному ряду розміщується 50 корів.

1.2. Характеристика електротехнічної служби

Електрообладнання молочно-тваринницької ферми живиться від КТП № 117 потужністю 250 кВА, повітряною лінією 0,4 кВ, проводом марки А25.

Проектом передбачається встановлення на фермі слідуючого електрообладнання та установок: електронагрівник, скребкові гноєтранспортери, доїльні установки, припливно-витяжна вентиляція, освітлювальні установки. Перелік електрообладнання та їх марки приведені в таблиці 1.3 перелік електрообладнання.

Таблиця 1.3 Перелік електрообладнання.

Назва обладнання Кількість, шт Марка
Доїльна установкаГноєтранспортерВентиляційна установкаЕлектроводонагрівник 2211 АДМ-8А-2ТСН-160УТ-Ф-12УАП-400/0,9-М1

У своєму підпорядкуванні господарство має 38 електродвигунів, загальна потужність яких 148.6 кВт.

Відповідальність за організацію технічної служби та правильність експлуатації веде керівник господарства, на балансі якого перебувають ці електродвигуни. Відповідальність за їх справність, а також за правильний ремонт і технічне обслуговування несе головний енергетик, а також електромонтери, що виконують обслуговування електрообладнання.

1.3 Аналіз техніко-економічних показників об’єкту

За рік господарство споживає 168 тис. кВт/год. електроенергії.

Обсяг робіт на підприємстві складає 250 у.о. тому тут застосовується комплексна форма обслуговування.

Склад електротехнічної служби кваліфікований інженер електрик має Ⅴ групу допуску, електромонтери 4 розряду та Ⅳ групи допуску.

Трансформаторна підстанція а також лінії електропередач 0,4 кВ, які пролягають по господарству та населеному пункту, підлягають обслуговуванню електротехнічною службою господарства.

Всі операції з технічного обслуговування і поточного ремонту здійснюється на договорній основі. Підприємства, що приймали електрообладнання на комплексне обслуговування, організовують на базі ЕТС (електротехнічної служби) господарства експлуатаційну ділянку.

1.4 Технологія виробничих процесів

Всі технологічні процеси на фермах ВРХ механізовані і електрифіковані. Роздача грубих кормів відбувається транспортним причепним кормораздатчиком КТУ-10А, а завантаження кормів в кормораздатчик – за допомогою завантажувача ПСК-5. Роздача концентрованих кормів здійснюється вручну. Напування тварин водою відбувається за допомогою автопоїлок ПА-1А. Доїння корів здійснюється два рази у день за допомогою установок АДМ-8А-2 у стійлах у доїльні відра, звідки молоко зливається у резервуар-охолоджувач, який знаходиться у молокоприймальному приміщенні.

Видалення гною із стійлового приміщення здійснюється скребковим транспортером ТСН-160 (передбачається встановити два гноєтранспортери), які складаються з горизонтальних і похилих транспортерів.

Для створення мікроклімату в приміщенні ферми монтується механічна припливно-витяжна вентиляція, з підігрівом повітря взимку.

Технологія утримання тварин передбачає використання солом’яної підстилки на протязі року.

Якість корму в значній мірі залежить від технології і якості переробки, приготування один з основних факторів, які визначають продуктивність тварин.

Корма для тварин на тваринницьких фермах готують в кормоцехах та кормокухнях. Кормоприготувальні машини поставляються в комплекті з електродвигунами і апаратурою керування. Потужність кормоприготувальних машин залежить від ступеню подрібнення і механічних властивостей матеріалу що переробляється, гостроти ножів і продуктивності машин. У зв’язку з важкими умовами пуску під навантаженням з можливим забиванням і заклинюванням обертових частин кормоприготувальні машини запускають без навантаження.

У кормоцеху знаходиться агрегат АПК-10А. До складу агрегату входять: потокові лінії приготування грубих кормів, концентрованих і коренебульбоплодів. Також агрегат пристосований для миття коренебульбоплодів.

На рамі агрегата встановлена шнекова мийка і подрібнювач-змішувач. Подача шнека регулюється ступінчасто (12 ступенів) зміною вінців зірок на його приводі.

На барабані подрібнювача-змішувача розміщені ножі для подріблення стеблистих кормів, молотки для подрібнення коренебульбоплодів. У корпусі подрібнювача вмонтовано дві деки на яких закріплюються або проти різальні чавунні колодки або по 12 протирізальних ножів. Ступінь подріблення грубих кормів регулюється кількістю ножів, а також зазорами між ними.