Смекни!
smekni.com

Стаціонарні діагностичні пости (стр. 1 из 3)

ТЕМА

Стаціонарні діагностичні пости


ЗМІСТ

Вступ

1. Спеціалізовані діагностичні пости

2. Універсальні діагностичні пости

3. Розрахунок потреби в діагностичних постах

Перелік використаної літератури


ВСТУП

На сьогоднішній день наша держава без власного виробництва сучасної високопродуктивної, економічно обґрунтованої будівельної техніки не може конкурувати на світовому ринку. Одним із напрямків розвитку будівельної галузі є використання раціональної техніки та прогресивних технологічних процесів. Тому технічне переоснащення машинобудівної галузі економіки повинне забезпечувати виконання сучасних вимог до технологій виробництва. Насамперед це дотримання оптимальних строків та якісного виконання технологічних операцій досягнення високої продуктивності агрегатів та зменшення питомих енергетичних витрат на виконання будівельних робіт за рахунок розширення використання ресурсоощадних технологій виробництва, збалансованих технологічних комплексів машин, альтернативних джерел енергії та зниження технологічного навантаження на довкілля, створення комфортних умов для роботи працівників.

Трактори є основними енергетичними засобами виконання технологічних операцій у різних галузях виробництва. Вони широко використовуються в будівництві, землеробстві, тваринництві. З кожним роком вони стають усе складнішими, а їх парк - різноманітнішим. Водночас удосконалюються методи й засоби їх обслуговування та ремонту. Поряд з випуском простих засобів діагностування збільшується виробництво електронних приладів, розробляються перспективні автоматизовані системи та пристрої.

Діагностика, технічне обслуговування та ремонт систем і механізмів, а також прогнозування ресурсу - найважливіші фактори керування роботою та надійністю.

Сьогодні, зміцнення економіки України залежить від рівня кваліфікації кадрів. Машиніст бульдозера, машиніст екскаватора повинні досконало знати конструкцію трактора, його вузлів, кваліфіковано та своєчасно виконувати регулювальні роботи і технічне обслуговування, вміло виявляти та усувати несправності в процесі експлуатації машин.


1. СПЕЦІАЛІЗОВАНІ ДІАГНОСТИЧНІ ПОСТИ

Спеціалізовані діагностичні пости обслуговують машини на автомобільному, пневмоколісному та гусеничному ходу.

Для діагностування машин на автомобільному ходу, залежно від їх кількості в парку та наявності устаткування, рекомендується декілька типів спеціалізованих постів.

Діагностичний пост для автокранів (рис. 1.1) обладнаний стендом для визначення тягово-гальмівних якостей, підйомником, стендом для перевірки електроустаткування, мотор-тестером або установкою угорської фірми "Елкон" для діагностування двигунів та іншим устаткуванням, розміщеним у спеціальних шафах.

Рис. 1.1. Схема діагностичного поста для автомобільних кранів:

1 - реостат; 2 - пульт керування стенда перевірки тягово-гальмівних якостей;

3 - силова шафа; 4 - балансирна електромашина; 5 - секція стенда з біговими барабанами; 6 - шафа для приладів та інструментів; 7 - гідропідйомник; Н - мотор-тестер; 9 - оглядова канава; 10 - стелаж для деталей.


Рис. 1.2. Схеми дільниць технічного діагностування:

а - двопостова дільниця; б - трипостова дільниця; 1 - повітророздавальна колонка;

2 - підйомник; 3 -стенд для перевірки гальм КИ-4998; 4 - пульт керування стенда

КИ-4998; 5 - шафа для приладів та інструментів; 6- силова шафа; 7 - стелажі для запасних частин; Н - пульт керування стенда КИ-4872; 9 - мотор-тестер; НІ - реостат; 11 - стенд для перевірки переднього моста КИ-4872; 12 - пульт керування стенда

КИ-4856; 13 - стіл оператора; 14 - стенд для перевірки тягових якостей КИ-4856.

Якщо немає тягово-гальмового стенда, то можна обладнати дві двопостові дільниці, змонтувавши тяговий і гальмовий стенди (рис. 1.2, а) або трипостову дільницю, встановивши також стенди для визначення технічного стану передніх мостів (рис. 1.2, б). У цьому разі кожен пост рекомендується спеціалізувати на Д-1 та Д-2 перед ТО-1 і ТО-2. На першому посту встановлюють стенд для діагностування гальм, а також переносне устаткування (газоаналізатор, прилади для перевірки фар, рульового керування та ін.), на другому -тяговий стенд, стенд для перевірки переднього моста, стенд діагностування електроустаткування, а також технічні засоби для перевірки технічного стану основних систем двигуна і трансмісії.

Рис. 1.3. Схема тупикового поста діагностування автокранів:

1 - стенд для діагностування кранової частини; 2 - пульт керування гальмового стенда; 3 - гальмовий стенд; 4 -верстак; 5 - гідропідйомник; 6 - шафа з діагностичними приладами; 7 - мотор-тестер КИ-4897; 8 - стелаж для деталей; 9 - оглядові канави;

10 - стенд для діагностування здвоєних насосів за коефіцієнтом подачі; 11 - шафа з приладами для діагностування гідроприводу; 12 - вентиляційна установка;

13 - пересувний компресор СО-7А; 14 - газовий аналізатор; 15 - ящик для відходів.

У разі незначного парку машин технічне обслуговування та діагностування здійснюють за спеціальною схемою на одних і тих самих постах; при великій кількості машин організовують одну або дві потокові лінії. Кількість постів залежить від потрібної кількості діагностичних стендів. Зокрема, для ТО-1 поточна лінія може складатися з чотирьох постів. Перший пост призначений для перевірки, регулювання та закріплення складальних одиниць електроустаткування й системи живлення і оснащується переносним і пересувним діагностичним устаткуванням. На другому посту виконують роботи з обслуговування шин переднього моста та рульового керування. Крім переносного устаткування, пост обладнують підйомником переднього моста і діагностичним стендом для перевірки сходження передніх коліс. На третьому посту встановлюють стенд для діагностування гальм, на якому перевіряють гальмову систему автомобільного шасі. На четвертому посту виконують змащувальні та заправні роботи.

Щоб уникнути вимушених простоїв машин, устаткування на постах потокової лінії потрібно розміщувати так, щоб забезпечувалась однакова тривалість перебування машин на кожному посту.

Для діагностування невеликої кількості машин рекомендується тупиковий пост (рис. 1.3). На ньому визначають потужніші й економічні параметри машин при різних навантаженнях і частоті обертання колінчастого вала двигуна, а також діагностують технічний стан гальмової системи за всіма параметрами. Крім того, пост можна оснащувати необхідним пересувним і переносним устаткуванням для загального й поглибленого діагностування усіх систем і механізмів.

Якщо організація має велику кількість однотипних машин (наприклад, автокранів), то рекомендується використовувати наскрізний пост діагностування, запропонований НДІАТ (рис. 1.4), або одну-дві потокові лінії.


Рис. 1.4. Схема наскрізного поста діагностування автокранів:

1 - стенд для діагностування кранової частини; 2 - пульт керування гальмовим стендом; 3 - газовий аналізатор; 4 - гальмовий стенд; 5 - реостат; 6 - верстак;

7 - гідропідйомник; 8 - шафа з діагностичними приладами та інструментами;

9 - мотор-тестер; 10 - стелаж для деталей; 11 - оглядова канава; 12 -стенд для діагностування здвоєних насосів; 13 - компресор; 14 - вентиляційна установка.

На наскрізному посту для перевірки тягово-гальмівних характеристик використовують стенд КИ-8901, призначений для комплексної перевірки таких параметрів: гальмівних зусиль на кожному колесі; тривалості спрацювання гальмового приводу; одночасності спрацювання гальм; бічних зусиль у контакті керованих коліс із барабанами; сумарного зазору у шворневих з'єднаннях і підшипниках маточин керованих коліс; тягових зусиль і потужності на ведучих колесах.


Рис. 1.5. Пост для діагностування машин на пневмоколісному ходу:

1 - візок для перевезення агрегатів; 2 - стелаж для деталей; 3 - пересувна компресорно-вакуумна установка; 4- шафа з діагностичними приладами; 5 - слюсарний верстак; 6 - стенд для діагностування гідронасосів і гідродвигунів;7 - комплект оснащення майстра-наладника; 8 - діагностована машина; 9 - пристрій для зливання оливи; 10 - кран-балка; 11 - мотор-тестер; 12 - ящик для відходів; 13 - пересувний пристрій для знімання та встановлення коліс; 14 - пересувна установка для промивання системи змащування; 15 - установки для змащування та заправляння машин; 16 - ємкість для зберігання оливи.


Рис. 1.6. Тупиковий пост для діагностування машин на гусеничному ходу:

1-стенд для діагностування складальних одиниць гідроприводу; 2 - пересувна компресорно-вакуумна установка КИ-4942; 3 - візок для перевезення агрегатів ОПТ-7353; 4 - пересувний мотор-тестер КИ-4897; 5 - стелаж для деталей; 6 - пересувна лампа ОРГ-9929; 7 - верстак; 8 - комплект оснастки майстра-наладника ОРГ-4999; 9 - діагностичний комплект КИ-5308А; 10 - шафа для приладів; 11 - кран-укосина; 12 - пульт керування діагностуванням механічної частини машин; 13 - солідолонагнітач; 14 - установка для промивання системи змащування; 15 - ящик для відходів.

Стенд КИ-8901 обслуговують два оператори. Його продуктивність - до 10 машин за зміну, приводова потужність - 63 кВт, маса -6 т. Для встановлення стенда потрібне приміщення площею 57 м2, а при обслуговуванні автокранів великої вантажопідйомності - 108 м2 (18x6 м2).