Смекни!
smekni.com

Конструкція правильної машини (стр. 1 из 3)

Міністерство освіти і науки України

Запорізька державна інженерна академія

Кафедра металургійного обладнання

Звіт

Практики на АТ "Запоріжсталь"

Запоріжжя ЗДІА 2010


Зміст

Вступ

1. Характеристика основних виробів цеху

2. Технологічний процес отримання основних виробів цеху

3. Основне та додаткове обладнання цеху

4. Перелік основних ремонтних робіт, які здійснюються механічною службою під час використання обладнання

5. Аналіз обладнання, що завдано індивідуальним завданням, його устрій та принцип дії

Основні висновки по практиці

Бібліографічний список


Вступ

За останні роки обсяг виробництва металу на Україні знизився: чавуну> 11 млн. тн, стали 14 млн. тн, прокату на 9 млн. тн.

Виробничі потужності України складають по чавуну 52, по сталі 54 і прокату 41,5 млн. тн. Україна посідає 4 місце за цим показником після США, Росії та Японії, випереджаючи Німеччину, Італію, Францію.

Чорна металургія України має 12 металургійних комбінатів, 7 трубних, 10 метизних, 3 феросплавних підприємства, 17 заводів по виробництву вогнетривів, 26 підприємств з видобутку і переробки руди, нерудних ресурсів, 5 підприємств по виготовленню та ремонту металургійного обладнання, 23 підприємства зі збору та переробки вторинних матеріалів.

В експлуатації знаходиться:

11 аглофабрик, 55 доменних печей, 15 кисневих конверторів, 76 мартенових печей, 21 електросталеплавильний піч, 85 прокатних станів.

Металургія України не залежить від Заходу, і лише певною мірою від Росії. Частка чорної металургії України в обсягах виробництва СНД складає залізна руда - 50%, кокс - 44%, сталь - 36%, прокат - 35%.

За кількістю видобутої залізної руди Україна займає 5 місце в мі-ре після Китаю, Бразилії, Росії та Австралії, 15% залізної руди експортуються. Частка України в світовому виробництві марганцевої руди складає 31,9%. В даний час чорна металургія України значно відстає від Росії і провідних зарубіжних країн. Високий витрата енергії вище в 1,4, ... 1,5 рази, ніж на сучасних зарубіжних. Це пов'язано з використанням застарілого і зношеного обладнання.

Україна має 85 прокатних станів, багато з яких морально застаріли або фізично зношені, які вимагають докорінної реконструкції.

Завдання, які стоять перед прокатним виробництвом:

1. Дотримання стандартів технічно розвинених країн і євронормам, розробити і впровадити системи забезпечення якості продукції на стадіях її виготовлення.

2. Зниження вартості прокату. Виготовлення прокату відрізняється підвищеною витратою матеріальних, паливно-енергетичних, трудових та інших ресурсів.

3. План витрати сталі на 1 тонну прокату становить 1300 кг, в Росії - 1250 кг, США - 1198 кг, Японії -1044 кг.

4. Енергоємність складає 30 - 40% від собівартості і на 30% більше, ніж у країнах з розвиненою економікою.

Трудові витрати поки що теж високі:

в 1,3 .... 2,3 рази вище.

Переоснащення на ресурсозберігаючі технології, які дозволили різко знизити матеріалоємність, енерго і паливомістких.

Це можна досягти за рахунок впровадження МНЛЗ - 8%. А впровадження МБЛЗ, на яких можна було б відливати слябової заготовки h = 20 ... 50 мм для широкополосних станів гарячої прокатки, смугові заготовки 2 ... 5 мм для станів холодної прокатки. Капіталовкладення скорочуються в 6 разів, а енерговитрати в 3 рази.

Розширення сортаменту сортового прокату на Україні. Проводять - 1539, у Росії - 3868, у тому числі 730 гарячепресованих, які на Україні зовсім не виробляють, в США h> 4000.

Збільшення швидкості прокатки і заправки, маси рулону, підвищення надійності і довговічності швидкозношуваних деталей і технологічного інструмента.


1. Характеристика основних виробів цеху

У цехах холодного прокату (ЦХП-1 і ЦХП-3) на 7-ми прокатних станах проводиться холоднокатаний лист, смуги та стрічки товщиною від 0,2 до 5 мм, шириною від 10 до 2000 мм і довжиною листа до 4000 мм, а також рулони масою до 14 тонн.

У цих цілях також виробляються:

- Шліфовані і поліровані пластини з нержавіючої сталі,

- Тонколистова сталь з поліонілхлоридним покриттям,

- Консервна жерсть гарячого лудження.

На трьох профілів, агрегатах комбінату виробляється більше 500 сортових (куточок, швелери і т.д.) і спеціальних фасонних профілів з вуглецевої, низьколегованої і нержавіючої сталі товщиною стінки від 1 до 7 мм і шириною розгортки профілю до 1450 мм.

Крім того, на комбінаті є:

- Комплекс ремонтних цехів на чолі управління головного механіка. У підпорядкуванні УГМ знаходяться ремонтні цехи спеціалізуються за видами ремонту обладнання - ЦРМО-1, ЦРМО-2, ЦРМО-3, ЦРМО-4, ЦРПО, механічний цех і ливарний цех.

- Залізничний і автомобільний транспорт

- Лабораторії, обчислювальний центр, інженерний корпус.

- Цех підготовки виробництва.

- Управління капітального будівництва.

- Цех випуску товарів народного споживання.

Основною продукцією комбінату є листовий прокат - гарячекатаний і холоднокатаний товщиною від 0,5 до 6,0 мм з вуглецевих, низьколегованих, легованих і нержавіючих марок сталі, що використовуються в автомобільній промисловості, машинобудуванні, електронної, хімічної та інших галузей, а також для виробництва товарів народного споживання. Окрім вищезгаданої продукції МК випускає виливниці, піддони, граншлак і щебінь, широкий асортимент виробів з дерева, металу і бетону. МК "Запоріжсталь" співпрацює більш ніж з п'ятьма тисячами споживниками ближнього і далекого зарубіжжя. Комбінат пов'язують міцні ділові від-носіння з багатьма країнами Європи, Азії, Близького Сходу. Комбінат переглядає на експорт: передільний чавун, гарячекатаний і холоднокатаний лист і рулони. Відвантаження експортної продукції здійснюється залізничним, річним і морським транспортом через Запорізький річковий порт і морські порти Азовського і Чорного морів.

Комбінат імпортує сучасне обладнання, технології та заінтересований в отриманні іноземних інвестицій для проведення реконструкції машин і агрегатів основних цехів підприємства.

2. Технологічний процес отримання основних виробів цеху

Нержавіюча сталь.

1.Закалка аркушів в гартівному агрегаті.

2.Травління в лузі та кислоті.

3.Холодная прокатка на стані 2800.

4.Повторная гарт для пом'якшення сталі з подальшим травленням (операції з п.3 та 4 повторюють у залежності від кінцевої товщини листа).

5.Дрессування листів на стані 2800.

6.Остаточна обрізка крайок аркушів.

Легована сталь.

1.Правленіння.

2.Попередній відпал.

3.Холодна прокатка листів на стані 2800.

4.Світлий відпал.

5.Дресування на стані 2800.

6.Обрізка кромок листів на агрегаті різання.


3. Основне та додаткове обладнання цеху

На комбінаті "Запоріжсталь" знаходиться спеціалізований цех ЦХП-3 для виробництва широких листів з нержавіючих і легованих сталей.

У цеху встановлено комплекс технологічного обладнання для прокатки і обробки необхідного сортаменту аркушів (рис.1 див. додаток) .

До складу комплексу ЦХП-3 входять: машини для періодичного травлення 1, піч-ванна для лужного травлення 2, агрегат для гартування листів з нержавіючої сталі 3, стан 2800 холодної прокатки 4, агрегат різання 5, ковпакові газові пічі для світлого відпалу 6 , агрегат для зачистки листів та зняття фасок на кромках листів 7, правильно-розтяжна машина 8, мастильний підвал 9, кран вантажопідйомністю 125 т 10 і машинний зал 11.

Рис.1. Схема положення обладнання ЦХП-3.

4. Перелік основних ремонтних робіт, які здійснюються механічною службою під час використання обладнання

У процесі експлуатації правильної машини тертьові поверхні поступово зношуються, знос деталей відбувається нерівномірно швидко і повільно зношуються деталі, причому перші визначають час роботи правильної машини до її зупинки на ремонт. Періодичність залежить від багатьох факторів: від правильного догляду і нагляду, від правильної експлуатації та своєчасного проведення ревізій та ремонтів машини.

Догляд за обладнанням складається з точного дотримання встановленого режиму змащення всіх вузлів тертя, застосування мастильних матеріалів над-лежать сортів, систематичної очищення правильної машини, перевірки всіх кріплень, особливо в тих місцях, де можна чекати ослаблення з'єднання. Для цього працівник на правильній машині повинен ретельно дотримуватися правил технічної експлуатації та знати конструкцію. При огляді, ревізії і ремонті (зіштовхувала ) правильної машини слюсарями - ремонтниками, в цих операціях повинен особисто брати участь робітник, який обслуговує правильну машину.

Технічний стан правильної машини повинен перевіряти:

помічник начальника цеху по устаткуванню - не рідше одного разу на місяць,

механік цеху - не рідше двох разів на місяць,

майстра з ремонту - не рідше одного разу на тиждень,

бригадири - щодня при здачі та приймання зміни.

Результати перевірки заносять в агрегатний журнал із зазначенням виявлених дефектів і несправностей.

Вивчення правильної машини дозволяє встановити слабкі місця, розробити заходи для підвищення зносостійкості окремих деталей і забезпечення рівномірного зносу всіх однорідних деталей. Вивчення правильної машини дозволяє удосконалити узли і деталі і в цілому підвищувати виробництво.

Догляд і нагляд за правильною машиною при експлуатації.

Приймання зміни.

При прийманні:

а) оглядаються редуктори, зубчасті передачі, підшипники, муфти згідно з правилами експлуатації типових деталей;

б) перевіряється стан шпиндельного пристрої;

в) оглядається натискні пристрій;

г) провіряється правильність установки роликів (правильних і опорних), від-ний в чи зазор між правильними роликами товщині листів, що підлягають виправленню, перевірити щупом зазор між робітниками і опорними роликами і якщо необхідно, піджати опорні ролики;