Смекни!
smekni.com

Особливості швейного підприємства та напрями автоматизації підготовчо розкрійного виробництва (стр. 2 из 3)

Всі робочі і допоміжні лекала повинні мати клеймо відділу технічного контролю якості (ОТК) або відділу управління якістю (ОУК).

Технічні вимоги до розкладки лекал передбачають правильне розташування лекал на тканині з урахуванням подовжнього напряму ниток основи і розміщення лекал по довжині розкладки. [2, с 15]

Устаткування підготовчого цеху представлено в таблиці 1

Таблиця1

Вид роботи в цеху Вид устаткування
Приймання і розпаковування тканини Електронавантажувачі ЕП – 103, ЕП – 601. Візок передавальний ТШП - 82
Транспортування нерозбракованої тканини Електронавантажувач ЕП – 4046, ЕП - 0801
Зберігання розпакованої тканини Трьох-, чотирьохшарові стелажі, піддони
Кількісне і якісне приймання тканини Двохплощинні механізовані столи. Столи КРМ – 1, БПМ - 2
Зберігання розбракованих тканин ЕлеваториЛюлечний елеватор типу ЕМС - 1
Розрахунок шматків тканини Машини міні- і мікро-ЕОМ типу 14, 20 шафа для документації
Підсортировка тканин в цех розкрою Електронавантажувач типу ПВ – 0,5
Транспортування тканин в цех розкрою Люлечний елеватор, візок типу ПВ – 0,5

2. Основні технологічні операції і устаткування цеху розкрою швейного виробництва

Задачею проектування цеху розкрою є розрахунок робітників і устаткування, що забезпечує виконання його основних функцій (мал. 3)

Існуюча технологія і організація робіт в цеху розкрою передбачають обробку тканин для подачі її в пошивочний цех. Ритмічність подачі крою в швейні цехи залежить від ступеня механізації і автоматизації технологічних процесів. Упровадження механізації і автоматизації з елементами робототехніки утруднено через різні способи настилання, малої довжини настилів, низької якості текстильних матеріалів. Рівень механізації праці в цеху розкрою складає, як правило, 8—16 % і відстає від рівня механізації швейних цехів.

Задачу механізації і автоматизації розкрою виробів можна вирішити, упровадивши нові способи розкрою матеріалів (наприклад, мікроплазмовий струмінь, лазер, автоматичні системи різання, засновані на принципово новому; підході до проектування устаткування). Розповсюдження автоматичних систем з програмним управлінням для розкрою матеріалів значно підвищить рівень механізації, дозволить скоротити використовування робочої сили

Обсяг робіт цеху розкрою на окремих операціях визначається по-різному: для настилання тканин – добовою потребою тканини в погонних метрах; на операціях нумерації і пришивання талонів - кількістю виробів, які розкроюватиметеся в день; при вирізуванні деталей з настилів і комплектуванні крою – кількістю пачок деталей виробів, що підлягають розкрою в день. Відповідно чисельність робітників розраховується виходячи з обсягу робіт цеху розкрою і норм часу або вироблення по кожному виду виробу, окремо по групах тканин верху, підкладки і прикладу. Дані про випуск виробів містяться у виробничій програмі підприємств: добова потреба в тканинах — в матеріальному кошторисі; відомості про потрібну кількість пачок — в карті розкрою.

Мал. 3 Основні види робіт цеху розкрою

Системний підхід до організації технологічного процесу в цеху розкрою дозволяє понизити втрати через простої робітників і устаткування, забезпечити ритмічність виробництва. Організаційно-технічні схеми виробництва розкрою відрізняються різними способами настилання. Об'ємними операціями в цеху розкрою є настилання тканини і розтин. Спосіб настилання вибирають залежно від функціонуючого в цеху устаткування, виробничої площі, якості текстильних матеріалів, розрахунку шматків.

В даний час для автоматизованого розкрою доцільно використовувати машини з програмним управлінням за допомогою променя лазера. Так, машина «Промінь» застосовується для газолазерного багатошарового розкрою тканин, а також текстильних матеріалів із змістом синтетичного волокна, штучного хутра і замші в один шар. Поява автоматизованого газолазерного устаткування розкрою дозволила підвищити можливості не тільки настільного способу розкрою але і здійснити безнастільний розкрій окремих видів матеріалів. Організаційно-технічні схеми виробництва розкрою відрізняються різними способами настилання. При виборі варіанту схеми враховують кінцеві результати роботи цеху розкрою: скорочення тривалості виробничого циклу, зниження собівартості одиниці крою і ін. На вибір впливають асортимент тканин, їх физико-механічні властивості, устаткування, вживане для розкладки, зарисовки лекал, вирізування деталей крою, розтину настилів, настилання, площа цеху, найбільш доцільно застосовувати безостатковий розрахунок шматків, який залежить від їх довжини, кількості текстильних дефектів, а також настилів в одному розрахунку.

Устаткування цеху розкрою: машина ЕЗДМ-4 для розкрою настилу синтетичних матеріалів, машина ЕЗМ-3 з вертикальним ножем призначена для розкрою настилу матеріалу висотою до 100мм, машина ОМ-3 для уточнення зрізів деталей виробів товщиною до 12 мм Машина ОМ-3 має дисковий ніж, що обертається, 0, 80 мм; маса машини 3,8 кг. Самою досконалою є стрічкова стаціонарна чотиришківна машина розкрою РЛ-6, що випускається Орловським машинобудівним заводом. Машина РЛ-6 призначена для викроювання деталей з частин настилу висотою до 250 мм [3, с.224]

3. Основні технологічні операції і устаткування експериментальногоцеху швейного виробництва

В експериментальному цеху виконуються підготовчі операції до запуску нових моделей. В експериментальному цеху розв'язуються питання перевірки і уточнення конструкції моделі, конструювання і моделювання; виготовляються зразки нових моделей, досвідчені партії цих моделей, лекала; нормується витрата матеріалів, опробується нове устаткування Технологічний перелік основних видів робіт показаний на мал. 4 експериментальні цехи починається з обгрунтовування його потужності, яка визначається кількістю моделей, що готуються до масового виробництва. При проектуванні головного підприємства виробничого швейного об'єднання в експериментальному цеху можна планувати розробку нових моделей (20—40 %).


Мал..4 Види робіт, виконувані в експериментальному цеху.

В експериментальному цеху розв'язуються питання перевірки і уточнення конструкції моделі, конструювання і моделювання; виготовляються зразки нових моделей, опробуються партії цих моделей, лекала; нормується витрата матеріалів, опробується нове устаткування. Лекала виготовляють з картону. Щоб вони не зносилися, краї обкантовують металевою стрічкою.

Вирізування лекал з картону є однією з трудомістких робіт. Для механізації цієї роботи застосовується спеціальне устаткування.

Таблиця 2 Устаткування експериментального цеху

Операція Устаткування Габаритні розміри м Завод-виготовітель
Розробкамоделей Столи длямодельєрів 1,5X1,2
конструкції конструкторов 1,5X1,0
Виготовленнялекал Машины ВЛО-1, ВЛФ-1 1,2X0,61,2X0,6 Полтавськиймеханічнийзавод
трафаретов Перфоратор А09-ВИР
Стіл для пробивки трафаретів 1,6X0,9
Експериментальних розкладок экспериментальних розкладок 5.2Х 1,4
Вимірювання площі лекал Машина ІЛ-1
3,8Х 1,ЗХ
Виготовленнязразків Столи для розкрою 3,0X1,6
Універсальна машина 8515 1,2X0,6 «Текстима»
Спеціальна машина МО-816 1,2X0,6 «Джук-ки»
Те ж 803 1,2X0,6 ПМЗ
» 335 1,2X0,6 «Мінерва»
» 3116-А 1,2X0,6
Утюжільная установка «Наомото» 1,6X0,8
лекал і розкладок, вимірювання площі лекал Система САПР розкладка (повна механізація робіт лекальників, розкладальників, розвідників)
20

[1, с.99]

При розплановуванні виробничих і допоміжних приміщень в експериментальному цеху необхідно забезпечити виконання вимог для створення нормальних умов роботи. Для групи творчих працівників слід виділити окреме приміщення, робочі столи розмістити у віконних отворів. Додатково до розрахункової площі експериментального цеху слід передбачити демонстраційний зал площею 60-80 м2 і приміщення для зберігання зразків виробів розміром 40-60 м2. Найзручнішими для зберігання зразків виробів є одно- і двохповерхові механізовані кронштейни. Експериментальний цех слід розміщувати відповідно до вантажопотоку на підприємстві. При розстановці устаткування слід враховувати специфічні особливості. Групу технологів – лаборантів розміщують у визначеному місці, забезпечуючи кожного універсальним устаткуванням. Спеціальні машини, столи для утюжільних робіт беруть в такому ж співвідношенні, як і в швейних потоках. Устаткування розміщують або біля столів, або уздовж транспортера. За умови, що в експериментальному цеху передбачено пошиття досвідченої партії і на ньому зайнято не більше 15-20 чоловік, його територіально можливо розмістити в цеху. Якщо до групи входить понад 20 чоловік, пошиття досвідченої партії виносять за межі цеху. В цьому випадку група досвідченого пошиття проводить обробку конструкції, методів і режимів обробки, може шити невеликі замовлення моделей. Для розрахунків робочої сили, устаткування і площі можна використовувати ЕОМ. [4, с. 158]