Смекни!
smekni.com

Історія світової банківської системи (стр. 4 из 8)

Тим часом в Європі з'являється додаткова стимул-реакція до укрупнення банківського сектора і до підвищення його стабільності і якості надання фінансових послуг з мінімальних цін.

На початок 1999 р. Європейський союз був вже одним з основних зовнішньоекономічних партнерів російських підприємств. Проте близько 80% зовнішньоторговельних контрактів нашої країни полягало в доларах США. І приблизно лише 10% операцій вітчизняних комерційних банків з іноземними валютами доводилося на валюти європейських країн. З введенням євро ситуація змінилася. Оскільки імпортерами російських енергоресурсів більшою мірою є держави – члени ЕВС, сталася істотна трансформація валюти розрахунків.

Розглянемо банківські системи низки країн, економіка яких знаходиться в різних стадіях розвитку.

2.1 Банківська система Канади

По рівню розвитку економіки Канада входить до числа 7 ведучих промислово розвинених країн світу. Важливе місце в економічному потенціалі країни займає сектор фінансових послуг, який за результатами обстеження, розглянутого Усесвітнім економічним форумом в 1998 р., займав 6‑е місце серед 53 держав по рівню конкурентоспроможності і 1‑е місце в світі по показнику стабільності.

Фінансовий сектор Канади вельми диверсифікований. У число його основних учасників включаються: місцеві і іноземні банки, кредитні установи і кооперативні каси, страхові компанії, страхові агенти і брокери, трастові компанії, взаємні фонди, дилери по коштовних паперах, пенсійні менеджери і консультанти по інвестиціях, спеціалізовані фінансові компанії.

По оцінках Асоціації канадських банків (АКБ), Канада має в своєму розпорядженні одну з найефективніших і надійніших банківських систем в світі. Вона включає 54 кредитових установи із загальним об'ємом активів 1,3 трлн. дол., 8211 банківських філій. У банківському секторі зайнято 221000 чоловік.

Перша кредитна установа була відкрита в Канаді в 1817 р. Проте формування банківської системи відноситься до 1933 р., коли Комісія Макміллана провела першу перевірку діяльності сектора фінансових послуг, який у той час складався з 10 банків. Слід зазначити, що з тих пір банківська система Канади не зазнала особливих змін в кількісному відношенні, оскільки і сьогодні в країні зареєстровано 11 канадських банків. В той же час в результаті значного зростання банківського капіталу, появи нових продуктів і різноманітності пропонованих послуг в цій системі сталися істотні зрушення. До середини XX ст. банківський бізнес був обмежений залученням грошових вкладів населення і наданням позик корпоративним клієнтам. Проте поступово сфера банківських послуг розширювалася, відкриваючи дорогу новим напрямам діяльності.

Закон про банківську діяльність 1967 р. вирішив іпотечне кредитування і видачу позик на придбання товарів широкого вжитку. Диверсифікація пропонованих послуг отримала подальший розвиток в 1987 і 1992 рр., коли до фінансового законодавства Канади були внесені доповнення, що дозволяють банкам займатися операціями з коштовними паперами і трастовою діяльністю. Проте, не дивлячись на розширення можливостей для ведення операційної діяльності, основою банківського бізнесу залишається залучення вкладів і надання кредитів.

Відповідно до закону про банківську діяльність на території Канади розрізняють двох типів банків: банки категорії I (Schedule I banks) і банки категорії II (Schedule II banks).

У категорію I включені лише місцеві банки, акціонерами яких є широке коло осіб; при цьому в одних руках не може знаходитися більше 10% акцій банку. За станом на червень 1999 р. в цю категорію входили 8 банків: Bank of Montreal, The Bank of Nova Scotia, Canadian Imperial Bank of Commerce, Canadian Western Bank, Laurentian Bank of Canada, National Bank of Canada, Royal Bank of Canada, The Toronto-Dominion Bank.

У категорію II включені всі іноземні банки і ті місцеві кредитні установи, акціонерами яких є обмежене коло осіб; при цьому один акціонер може володіти більш ніж 10% акцій. За станом на червень 1999 р. в цю категорію входили 3 місцевих і 43 дочірніх іноземних банка, таких, що отримали канадську банківську ліцензію. На схемі 1.1. представлена банківська система Канади.

Рисунок 1. Банківська система Канади


Банківська система Канади вважається однією з самих конкурентоздатних в світі. Згідно даним Усесвітнього економічного форуму, серед процентних ставок фінансових установ Канади (своєрідний індикатор конкурентоспроможності) – найнижчий серед промислово розвинених країн світу. Цей показник складає для Канади менше 2%, тоді як для США, наступних безпосередньо за Канадою, він знаходиться на рівні близько 4%.

За оцінкою МВФ, канадська банківська система є найбільш концентрованою в порівнянні з аналогічними системами промислово розвинених держав світу: активи 5 найбільших банків Канади складають 86% загального об'єму активів банківської індустрії країни. За даними Департаменту фінансів Канади, 6 найбільших банків Канади припадає на частку понад 70% всіх депозитів і приблизно 90% всіх банківських активів, тоді як активи 5 останніх канадських банків складають всього 2% загального об'єму активів.

Регулювання банківської діяльності є прерогативою федерального уряду і визначається Законом про банківську діяльність, який оновлюється раз в п'ять років. В той же час, з врахуванням диверсифікованого характеру банківських послуг, окремі напрями банківської діяльності (такі як трастові послуги, дилинг коштовних паперів і деякі інші), здійснювані через дочірні структури, підлягають регулюванню на рівні провінцій.

У Канаді питаннями регулювання і нагляду за всіма фінансовими установами займається Служба керівника фінансовими установами (OSFI), яка має статус федерального агентства. Одне із завдань OSFI полягає в тому, аби захистити вкладників від непередбачених втрат в разі ускладнення фінансового положення кредитної установи. З цією метою, зокрема, створена Канадська корпорація страхування вкладів (CDICJ). CDICJ страхує вклади клієнтів кредитних установ, які є членами Корпорації. Страховані засоби включають ощадні і чекові рахунки, термінові вклади, перевідні векселі і дорожні чеки, а також тревел-чеки, видані установами, що входять в CDICJ. Корпорація покриває вклади в розмірі до 60000 дол. на одне обличчя в одному банку. Фонди CDICJ утворюються за рахунок страхових внесків, що поступають від членів Корпорації. У 1997 р. банки перерахували Корпорації у вигляді внесків грошові кошти на суму 435 млн. дол. У квітні 1999 р. CDICJ ввела нову систему виплати страхових внесків, засновану на оцінці різних рисок. Згідно новій системі розмір внеску диференціюється по чотирьох рівнях залежно від рисок, встановлених Корпорацією страхування вкладів.

Стійкість банківської індустрії Канади особливо виявилася під час міжнародної фінансової кризи на початку 1980‑х рр. і в період обвалу ринку нерухомості в Канаді на початку 1990‑х рр., які канадська система пережила без особливих проблем.

У 1996 р. до банківського законодавства Канади були внесені деякі зміни, направлені на подальше зміцнення надійності і стійкості фінансових установ. Вказані зміни передбачають, зокрема, створення механізму для контролю системних рисок в крупних клірингових і розрахункових системах, а також втручання в справи проблемних банків на ранній стадії виникнення проблем. При цьому під системним ризиком розуміється «ефект доміно», при якому неспроможність одного фінансового інституту або платіжної системи може привести до неспроможності інших інститутів і систем в результаті зв'язку, що існує між ними.

Уряд Канади приймає активні заходи по захисту інтересів клієнтів у фінансовому секторі. В рамках цих заходів створюється Агентство фінансових споживачів, яке повинне займатися питаннями інформування споживачів про їх права в секторі фінансових послуг і стежити за виконання федеральних законів по захисту прав споживачів. Крім того, створюється незалежний орган – Служба уповноваженого по фінансових питаннях (CFSO) для розгляду скарг приватних осіб і підприємств малого бізнесу відносно неправомірних дій фінансових установ.

На думку уряду, канадські банки повинні увійти до складу CFSO, інші ж фінансові установи можуть взяти участь в її роботі на добровільних засадах.

У 1996 р. за рішенням канадського уряду був створений спеціальний орган – Робоча група по питаннях розвитку сектора фінансових послуг Канади. В рамках запропонованих Робочою групою структурних перетворень банківсько-фінансового сектора планується замінити існуючу класифікацію банків (категорії I і II) на триступінчату систему, засновану на розмірі акціонерного капіталу. Нова структура банківського сектора повинна набрати наступного вигляду:

— крупні банки з акціонерним капіталом понад 5 млрд. дол., акціонерами яких можуть бути особи, що володіють не більше 20% голосуючих акцій будь-якого класу або не більше 30% не голосуючих акцій будь-якого класу;

— середні банки з акціонерним капіталом від 1 до 5 млрд. дол. і обмеженим числом акціонерів (у руках одного акціонера може знаходитися 35% і більш голосуючих акцій);

— малі банки з акціонерним капіталом менше 1 млрд. дол. (які-небудь обмеження на володіння акціями малих банків відсутні).

З метою стимулювання процесу створення нових кредитних установ Робоча група запропонувала внести зміни в систему реєстрації фінансових підприємств і в порядок надання банківській ліцензії. Передбачається також встановити для нових фінансових підприємств 10-річні податкові «канікули», що дають право на звільнення від сплати федерального податку на капітал протягом вказаного періоду часу.

Хотілося б привести наступний факт, підтверджуючий високий міжнародний авторитет банківської системи Канади: Американський секретаріат по банківських технологіях, до складу якого входять 125 найбільших банків США, використовує банківську систему Канади як модель при розробці проекту модернізації американської банківської інфраструктури.