Смекни!
smekni.com

Методика проведення аудиторської перевірки (стр. 4 из 4)

Отже аудиторський ризик не виявлення помилок є досить низьким, що свідчить про достовірний і правдивий аудиторський висновок.

Оскільки, при обрахунках в бухгалтерії, деякі числа заокруглюються в більше чи меншу сторону, то існує таке поняття, як рівень допустимої помилки (рівень суттєвості).

Відхилення вважають несуттєвим, якщо вони не впливають на рішення користувачів звітності, що будуть прийматися по ній. Рішення щодо рівня суттєвості приймається аудитором самостійно на основі професійного судження індивідуально для кожного клієнта аудиту.

8. Консультація для клієнта

Чи є основним засобом тротуарна плитка у дворі магазину? Будівля магазину перебуває на балансі підприємства.

Згідно П(С)БО 7 «Основні засоби», основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) який більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Спочатку, потрібно ознайомитися з нормативно-правовими аспектами проведення операцій, рішеннями і дозволами власника на придбання та укладання тротуарної плитки у дворі магазину, організацією бухгалтерського та податкового обліку основних засобів. Джерелами інформації для отримання таких відомостей є установчі документи, рішення власників, наказ про облікову політику магазину.

Потім, потрібно підтвердити правильність віднесення тротуарної плитки до основних засобів так як це впливає на правильність її відображення у відповідних статтях звітності. Увагу потрібно звернути на умови визнання об’єктів активами підприємства – отримання в майбутньому економічної вигоди від використання об’єкта, його достовірна оцінка. Перевіряється вартість тротуарної плитки, що підлягає обліку у складі основних засобів, та порівнюється з вартістю основних засобів передбаченою наказом про облікову політику.

Наступним етапом перевіряємо достовірність визнання строку корисної експлуатації тротуарної плитки. Перевіряється наявність в наказі про облікову політику магазину інформації про строк корисної експлуатації основних засобів, при цьому строк експлуатації має бути більшим за один рік.

Встановивши, що ніяких відхилень нормативно-правових аспектів щодо купівлі та укладання тротуарної плитки нема, що її вартість не менша вартість основних засобів, яка передбачена в наказі про облікову політику, та визначивши, що строк корисного використання більше одного року, тротуарну плитку у дворі магазину можна віднести до основних засобів.