Смекни!
smekni.com

Структура психологічного дослідження (стр. 2 из 2)

У цілому, по даним дослідження порушень у мнестичній сфері не відзначається (за винятком деякого ослаблення оперативної пам'яті). Утруднення в цій сфері можуть визначатися підвищеної виснаженістю психічних і емоційних процесів, а також відсутністю навички систематичної інтелектуальної роботи (зокрема , читання).

Розумова діяльність досліджувалася за допомогою набору патопсихологічних методик ("Класифікація", "Істотні ознаки", "Проста аналогія", "Виключення"), а також стандартизованої методики Векслера.

У дослідженні виявляється сполучення здатності до оперування поняттями конкретного й функціонального (середнього) рівня узагальнення, виділенню істотних ознак предметів і явищ, установленню логічних зв'язків і відносин з утрудненням формулювання (вербалізації) відповідей. Так, наприклад, правильно виділяючи абстрактний критерій узагальнення ("вимірювальні прилади"), випробуваний називає їх: "те, що вимірює". Слід зазначити також нерівномірність рівня узагальнення при виконанні окремих завдань. Так, наприклад, у субтесті "Подібність" випробуваний справляється з нескладними завданнями (пальто й плаття - одяг), а також з деякими складними завданнями (муха й дерево - живаючи природа), тоді як найбільші утруднення викликають завдання середнього ступеня складності.

Аналогічна нерівномірність і парціальність виявляється при виконанні інших розумових проб. Закономірний характер результатів (погіршення якості виконання в міру зростання складності) відзначається лише при дослідженні розуміння переносного значення: прості прислів'я ("Куй залізо ...") трактуються правильно; розуміння складних прислів'їв не доступно.

Проби на "соціальний інтелект" (тямущість, здоровий глузд, засвоєння соціальних норм) виконує на середньому рівні успішності, проявляючи при цьому деякої риси інфантилізму, погану орієнтацію в суспільно-суспільно-значимих питаннях. Результати субтесту "Загальна поінформованість" також відбивають нерівномірність накопиченого запасу культурно-освітньої інформації, що, очевидно, багато в чому обумовлене педагогічними й середовищними факторами. (Наприклад, випробуваний здатний назвати З виду посудин - артерії, вени, капіляри, визначає поняття "етнографія" як науку про раси, і в той же час не знає кількості днів у році, "Єгипет перебуває в Греції").

Просторовий аналіз і синтез (стереомислення), конструктивний праксис не порушені на рівні оперування матеріалом середнього ступеня складності. Виявлення просторових відносин і конструювання найбільш складних моделей недоступно (показники субтестів "Кубики Коса" і "Складання фігур" наближаються до нижньої границі "середньої норми").

Субтести "Відсутні деталі" і "Розташування картин" відбивають достатній ступінь правильності й диференційованості сприйняття предметів і соціальної перцепції.

Загальний рівень інтелекту випробуваного, за даними методики Векслера (ІQ=101), а також по клініко-психологічній оцінці анамнестичних відомостей і патопсихологічного (нестандартизованого) дослідження пізнавальної сфери, відповідає рівню "середньої вікової норми". При цьому структура інтелекту випробуваного відрізняється значною дисгармонійністю, що знайшло відбиття в розбіжності показників "вербального" і "невербального" інтелекту (ІQ верб. = 104, ІQ неверб. = 98), великому інтертестовом й інтратестовом розкиді показників.

Слід зазначити, що при роботі з інтелектуальними завданнями хворої проявляє сприйнятливість до навідних запитань і допомоги психолога (елементам навчального експерименту), що відбиває здатність до навчання, що є провідним критерієм при клініко-психологічній оцінці інтелекту.

Висновок. В експериментально-психологічному дослідженні виявляються помірковано виражені ознаки порушення пізнавальної діяльності загально органічного характеру - підвищена психічна виснаженість і лабільність, утруднення оперативної пам'яті, значна диспропорціональність у розвитку окремих інтелектуальних функцій (з переважним відставанням навичок рахунку й читання), легкість дезорганізації інтелектуальної діяльності під впливом емоційних факторів.

Загальний рівень інтелекту (за даними методики Векслера й клініко-психологічній оцінці) відповідає "середній віковій нормі".

Нерівномірний характер виконання завдань відбиває як відзначені вище порушення загально органічного характеру, так і відсутність навички до систематичної інтелектуальної роботи, пов'язане з педагогічними й середовищним факторами.

За даними клініко-психологічного дослідження, характерологічних девіацій, порушень поводження й соціальної адаптації не відзначається. Має позитивні соціальні установки, утворення, що відповідає рівню інтелекту, і реальні життєві плани. У структурі особистості можна відзначити нерізка перевага рис емоційної лабільності, тривожності, непевності.

Рекомендації

1. Обмеження псих емоціональних навантажень.

2. Психологічна особистісна корекція.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Пашукова Т.И., Допира А.И., Дьяконов Г.В. Практикум по общей психологии для студентов педагогических вузов. – М., 1996. – 208 с.

2. Бурлачук Л.Ф., Морозов С.М. Словарь-справочник по психодиагностике. – М, 1999. – 442 с.

3. Психология личности: словарь-справочник / под ред.Горностай П., Титаренко Т. – К., 2001. – 358 с.

4. Геральд Блюм Психоаналитические теории личности. – М.: "КСП", 1996. – 384 с.

5. 2. Гордон Олпорт Основные положения психологии личности. – М.: "Смысл", 2002. – 236 с.

6. Елисеев О.П. Практикум по психологии личности – СПб., 2003. – 460 с.

7. Иващенко, Ж.-П. Семинега Теории личности в зарубежной психологии Учебное пособие. – Москва: Изд-во МНЭПУ, 2001. – 688 с.