Смекни!
smekni.com

Загальне ознайомлення з структурою управлінням напрямком діяльност (стр. 11 из 14)

Об’єктом планування щодо власних доходів установи є термін надходження доходів за видами. На підставі зазначених показників визначається сума доходів на наступний рік за кожним джерелом надходжень з урахуванням конкретних умов роботи установи.

Розрахункові показники щодо доходів планового періоду мають формуватися на підставі аналізу фактичного виконання дохідної частини кошторису стосовно доходів спеціального фонду за останній звітний період, з урахуванням очікуваного виконання за період, що передує плановому. Порядок розрахунків надання платних послуг визначається специфікою діяльності установ і передусім підпорядкований вимогам їх функціонування в межах встановленого фінансового поля, яке має певні обмеження.

Важливим є також вибір форми передоплати — одноразова оплата чи авансові платежі в межах загального обсягу коштів до оплати. Одноразова оплата характерна для короткочасних за періодом надання послуг, багаторазова — для тривалих послуг [28].

Аналітичний облік доходів спеціального фонду ведеться у встановлених формах, характеристику яких подано у таблиці 10.3 [1].


Таблиця 10.3.

Характеристика аналітичного обліку доходів спеціального фонду

Форма аналітичного обліку Характеристика форми
Картка аналітичного обліку отриманих асигнувань Використовується для аналітичного обліку отриманих асигнувань. Картка ведеться в розрізі кодів економічної класифікації видатків окремо за кожним кодом програмної класифікації видатків. При отриманні від вищестоящої установи доходів зі спеціального фонду бюджету, картки ведуться окремо за загальним і спеціальним фондами бюджету. Картка відкривається на рік.
Картка аналітичного обліку асигнувань, перерахованих підвідомчим установам Використовується в бюджетних установах та централізованих бухгалтеріях для аналітичного обліку асигнувань, перерахованих розпорядникам коштів нижчого рівня. Ведеться в розрізі кодів економічної класифікації видатків. Книга відкривається на рік у розрізі підвідомчих установ. За кожним кодом програмної класифікації видатків заводиться окрема книга.
Книга обліку асигнувань, та прийнятих зобов’язань Призначена для реєстрації угод, укладених бюджетними установами у будь-якій формі, і контролю за відповідністю прийнятих зобов’язань бюджетним асигнуванням. Книга відкривається на рік на підставі затвердженого кошторису доходів і видатків установи в розрізі кодів економічної класифікації видатків, для кожного коду програмної класифікації видатків відводяться окремі сторінки. Протягом року кошторисні призначення можуть корегуватися з урахуванням змін, що вносяться у порядку, встановленому чинним законодавством України

Синтетичний облік доходів спеціального фонду ведеться на субрахунках до рахунку 71 «Доходи спеціального фонду».

Регістрами синтетичного обліку нарахування доходів спеціального фонду є меморіальний ордер № 14 «Накопичувальна відомість нарахування доходів спеціального фонду бюджетних установ», в якому реєструють всі операції, пов’язані з отриманням доходів як плата за послуги, кошти від господарської діяльності, за оренду майна, за продаж майна, кошти для виконання окремих доручень, покриття дефіциту бюджету тощо.

Облік розрахунків з батьками ведуть у меморіальному ордері № 15 «Зведення відомостей за розрахунками з батьками на утримання дітей», в якому реєструють надходження коштів від батьків на утримання дітей у дитячих закладах та за інші послуги, крім шкіл-інтернатів [14].

У кінці кожного місяця обороти з меморіальних ордерів переносяться до книги «Журнал-головна».

Типова кореспонденція рахунків з обліку доходів спеціального фонду:

Надходження плати за послуги від виробничої діяльності:

Дт 364 «Розрахунки з іншими дебіторами»

Кт 711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги» (м/о 14);

Оприбутковано гуманітарну допомогу медикаментами:

Дт 233 «Медикаменти і перев’язувальні засоби»

Кт 712 «Доходи за іншими джерелами власних надходжень» (м/о 14);

Отримано асигнування із спеціального фонду (крім власних надходжень):

Дт 326 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду»

Кт 713 «Доходи за іншими надходженнями спеціального фонду» (м/о 14);

Нараховано плату за утримання дітей в дитячому садку:

Дт 674 «Розрахунки за спеціальними видами платежів»

Кт 714 «Кошти батьків за надані послуги» (м/о 15).

Синтетичний облік видатків спеціального фонду ведуть на субрахунках до рахунку 81 «Видатки спеціального фонду». Всі видатки, проведені за рахунок спеціального фонду є фактичними [12].

Для аналітичного обліку фактичних видатків використовують картку аналітичного обліку фактичних видатків, яка ведеться щомісячно в розрізі кодів економічної класифікації видатків. Записи до катки здійснюються на підставі даних меморіальних ордерів [1].

Порядок заповнення регістрів синтетичного та аналітичного обліку зображено на рисунку 10.3.



Рис.10.3. Схема облікового процесу фактичних видатків

Кореспонденція рахунків з обліку фактичних видатків є такою:

Списано витрати на відрядження згідно із затвердженим звітом:

Дт 811 «Видатки за коштами, отриманими як плата за послуги»

Кт 362 «Розрахунки із підзвітними особами» (м/о 8);

Безоплатно отримано комп’ютер:

Дт 104 «Машини та обладнання»

Кт 712 «Доходи за іншими джерелами власних надходжень» (м/о 14);

Дт 812 «Видатки за іншими джерелами власних надходжень»

Кт 401 «Фонд у необоротних активах за їх видами» (м/о 9);

Списані згідно з актом витрачені товарно-матеріальні цінності:

Дт 813 «Видатки за іншими надходженнями спеціального фонду»

Кт 234 «Господарські матеріали та канцелярське приладдя» (м/о 13).

Результати діяльності з надходження і використання коштів спеціального фонду, отриманих за джерелами власних надходжень відображається у квартальних звітах: 4-1 «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами», 4-2 «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ», 4-3 «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду» [2].

Отже, Ірпінський МЦЗ фінансується із загального фонду Державного бюджету і коштів, отриманих за джерелами власних надходжень не одержує. Тому інформація про облік доходів спеціального фонду та порядок їх використання висвітлена теоретично і не підкріплена практичним матеріалом.


11. Порядок проведення інвентаризації та відображення її результатів в обліку

11.1. Порядок проведення інвентаризації у структурних підрозділах Ірпінського міського центру зайнятості

Для здійснення покладених завдань Ірпінський міський центр зайнятості використовує різні матеріальні цінності та нематеріальні активи. У процесі використання необоротні активи зношуються, нематеріальні активи, до яких у Центрі зайнятості належать комп’ютерні програми, застарівають, а запаси стають втрачають свою якість, псуються або не використовуються при здійсненні господарської діяльності.

Тому для встановлення реального фізичного стану і оцінки необоротних активів, виявлення стану розрахунків з дебіторами і кредиторами, перевірки дотримання правил зберігання і використання ТМЦ на певну дату проводять інвентаризацію [4].

Залежно від завдань, які необхідно виконати, інвентаризацію класифікують за такими видами, які наведено у таблиці 11.1.1.

Таблиця 11.1.1

Класифікація інвентаризацій в Ірпінському МЦЗ

За часом проведення Періодичні Проводяться за рішенням директора постійною інвентаризаційною комісією
Разові Проводяться перед складанням річної фінансової звітності
За обсягом звірки Повні Охоплюють все майно та стан зобов’язань
Часткові Охоплюють окремі види майна
З ступенем охоплення Суцільні Перевіряється наявність абсолютно всіх цінностей
Вибіркові Перевіряється наявність окремих груп цінностей
За характером проведення Раптові Проводиться за рішенням директора, контролюючих органів
Планові Місце і час проведення визначається заздалегідь

Як правило, у Центрі зайнятості проводяться планові вибіркові інвентаризації на початку листопада, тобто перед складанням річної фінансової звітності.

Для проведення інвентаризаційної роботи наказом директора Ірпінського МЦЗ (дод.Н.1) створюється постійно діюча інвентаризаційна комісія, до складу якої входять начальник відділу активної підтримки безробітних Чорна Н.Л. – голова комісії та члени комісії: заступник начальника відділу взаємодії з роботодавцями Чаплигіна В.С. та головний спеціаліст Гринчак І.І.(дод.Н.2).

У 2008 р. інвентаризація в Ірпінському МЦЗ була проведена перед складанням річної фінансової звітності і в зв’язку зі зміною матеріально-відповідальної особи.