Смекни!
smekni.com

Загальне ознайомлення з структурою управлінням напрямком діяльност (стр. 8 из 14)

У кінці місяця обороти по кожному рахунку з м/о 5 і м/о2 переносяться до книги Журнал-головна (див. дод.Б.1).

Крім утримань із заробітної плати до фондів соціального страхування Центр зайнятості проводить нарахування на суму фактичних витрат на оплату праці працівників, які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб. Ставки страхових внесків наведено у табл.7.4

Таблиця 7.4

Ставки обов’язкових нарахувань на ФОП працівників Ірпінського МЦЗ у 2009 р.

Показник Об’єкт оподаткування Ставка внесків, %
Пенсійний фонд Фактичні видатки на оплату праці найманих працівників, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб 33,2 4 – з інвалідів
Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 1,4
Фонд соціального страхування на випадок безробіття 1,6
Фонд соціального страхування від нещасних випадків 0,56

Регістром синтетичного обліку нарахувань на фонд оплати праці працівників Ірпінського МЦЗ є меморіальний ордер №5 «Зведення розрахункових відомостей із заробітної плати та стипендії» (див. дод. Е.5) [14].

Кореспонденція рахунків при нарахуванні внесків до фондів соціального страхування та Пенсійного фонду:

Нараховано внески 33,2% до Пенсійного фонду, КЕКВ 1120:

Дт 801 «Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи»

Кт 651 «Розрахунки з пенсійного забезпечення» 11630,22 грн. (м/о 5);

Нараховано внески 4% до Пенсійного фонду, КЕКВ 1120:

Дт 801 «Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи»

Кт 651 «Розрахунки з пенсійного забезпечення» 68,22 грн. (м/о 5);

Нараховано внески до Фонду з ТВП, КЕКВ 1120:

Дт 801 «Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи»

Кт 652 «Розрахунки із соціального страхування» 500,42 грн. (м/о 5);

Нараховано внески до Фонду на випадок безробіття, КЕКВ 1120:

Дт 801 «Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи»

Кт 653 «Розрахунки із страхування на випадок безробіття» 571,91 грн. (м/о 5);

Нараховано внески до Фонду від нещасних випадків, КЕКВ 1120:

Дт 801 «Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи»

Кт 654 «Розрахунки з інших видів страхування» 200,17 грн. (м/о 5).

У кінці кожного кварталу не пізніше дати, вказаної у повідомленні про взяття на облік страхувальника, а саме до 20 числа місяця наступного за звітним періодом, Ірпінський МЦЗ подає Звіт про нарахування та використання коштів до фонду з тимчасової втрати працездатності (дод.З.8), до фонду соціального страхування на випадок безробіття - Розрахункову відомість про нарахування та перерахування страхових внесків (дод.З.9) та Розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів – до фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (дод.З.10) [16, 23, 27].

У формах звітності до фондів соціального страхування сума виплат, на які нараховуються страхові внески вказується наростаючим підсумком за кожен місяць у відповідному кварталі.

До Пенсійного фонду щомісячно подається Розрахунок суми на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (дод.З.11.) [26].

У звіті про нарахування та використання коштів до фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та розрахунковій відомості про нарахування та перерахування страхових внесків до фонду соціального страхування на випадок безробіття, крім сум нарахованих внесків, вказуються також суми утриманих та перерахованих внесків застрахованих осіб [16, 23].

У разі несвоєчасної сплати або неповної сплати внесків до фондів соціального страхування, неподання розрахункових відомостей, за порушення порядку витрачання страхових коштів передбачено адміністративну відповідальність [22].

Щоквартально Ірпінський МЦЗ подає до податкової інспекції Податковий розрахунок форми 1-ДФ (дод.З.12) [2].

Також Ірпінський МЦЗ на основі даних аналітичного та синтетичного обліку розрахунків з оплати праці заповнює статистичну звітність, а саме Звіт з праці за формою 1- ПВ (дод.З.13), у якому зазначають фонд оплати праці всіх працівників, середньооблікову кількість штатних працівників,та Звіт про використання робочого часу за формою 3-ПВ (дод.З.14).

Процес обліку нарахування заробітної плати, проведення нарахувань та утримань до фондів соціального страхування та Пенсійного фонду, утримання податку з доходів фізичних осіб є автоматизованим і ведеться у бухгалтерській програмі, спеціально розробленій для державної служби зайнятості. Ведення обліку у програмі «Бухгалтерія» значно полегшило роботу бухгалтера, так як потребує лише ведення аналітичного обліку і заповнення деяких регістрів синтетичного обліку. Обороти з меморіального ордеру №5 автоматично переносяться до книги Журнал-головна.

Отже, облік розрахунків з оплати праці в Ірпінському МЦЗ починається із затвердження штатного розпису Київським ОЦЗ, згідно застосовується штатно-окладна форма оплати праці. Працівники Ірпінського МЦЗ є державними службовцями, тому заробітна плата нараховується відповідно до рангу, стажу роботи і за високі досягнення у праці. Із заробітної плати проводяться утримання та нарахування на фонд оплати праці до Пенсійного фонду, фондів соціального страхування, утримання податку з доходів фізичних осіб та членських внесків до профспілки. У кінці звітного періоду до органів статистики, податкової служби та фондів соціального страхування і Пенсійного фонду головний бухгалтер подає розрахунки та звіти встановленої форми.


8. Облік основних засобів та інших необоротних активів

Якісне надання соціальних послуг Ірпінським міським центром зайнятості незайнятому населенню та роботодавцям можливе лише за наявності засобів праці, які становлять самостійний об’єкт бухгалтерського обліку і називаються необоротними активами [28].

Необоротні активи Ірпінського МЦЗ – це матеріальні та нематеріальні ресурси, які належать установі та забезпечують її функціонування, і строк корисної експлуатації яких, як очікується, становить більше одного року.

Необоротні активи класифікують на основні засоби, інші необоротні матеріальні активи і нематеріальні необоротні активи [1].

До складу основних засобів в Ірпінському МЦЗ належать: будівля Центру, комп'ютерна техніка, автомобіль, господарський інвентар, диски та відеокасети тощо.

Також необоротні активи Ірпінського МЦЗ можна класифікувати за такими ознаками як зображено на рисунку 8.1.


Матеріальні необоротні активи обліковують на субрахунках рахунку 10 «Основні засоби». В Ірпінському МЦЗ є в наявності такі основні засоби, які обліковуються на субрахунках 101 «Земельні ділянки», 103 «Будинки та споруди», 104 «Машини та обладнання», 105 «Транспортні засоби», 106 «Інструменти, прилади та інвентар».

У Центрі зайнятості є інші необоротні матеріальні активи, до яких належать спеціальні види літератури і облік яких ведуть на субрахунку 112 «Бібліотечні фонди», а також малоцінні необоротні предмети, термін експлуатації яких перевищує один рік і облік яких ведеться на субрахунку 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

Всі нематеріальні активи, які є в Центрі зайнятості, обліковуються на субрахунку 121 «Авторські та суміжні з ними права» [12].

Оскільки Ірпінський МЦЗ входить до структури Київського обласного центру зайнятості, то всі основні засоби надходять безоплатно від вищестоящої установи.

У 2008 р. касові видатки на придбання обладнання і предметів довгострокового користування склали 145,2 тис. грн. (див.дод.Д.3).

При безоплатному постачанні необоротних активів за операціями внутрішнього переміщення Київський ОЦЗ оформлює дані операції видатковою накладною, в якій, крім інших реквізитів, зазначають назву основного засобу, ціну та суму зносу (дод.К.1).

Організація інвентарного обліку полягає у розробці системи кодування інвентарних номерів. Кожному інвентарному об'єктові, яким важається закінчений конструктивний пристрій, присвоюється інвентарний номер, який має вісім знаків. Перші три знаки — це номер субрахунка, четвертий — номер підгрупи, решта чотири — порядковий номер предмета у групі [13].

Інвентарний номер в Ірпінському МЦЗ фіксується на відповідному інвентарному об’єкті фарбою. Книги також є об’єктами інвентарного обліку, тому інвентарний номер проставляється на першій і сімнадцятій сторінках [28].

За місцем зберігання всі необоротні активи перебувають на відповідальному зберіганні в матеріально- відповідальних осіб, з якими укладають договір про повну матеріальну відповідальність терміном на один рік (дод.К.2).

На кожний інвентарний об'єкт у Центрі зайнятості заводиться інвентарна картка форми ОЗ-6. Всі інвентарні картки ведуться в електронному варіанті у бухгалтерській програмі (дод.К.3).

Під час експлуатації необоротні активи фізично зношуються та морально застарівають. Ступінь фізичного спрацювання основних засобів відбиває комплексний показник - знос необоротних активів, що являє собою поступове зниження первісної вартості інвентарних об’єктів обліку. Нарахування зносу з дійснюється щорічно в останній день грудня у відомості нарахування зносу на основні засоби (дод.К.4) [1].

Розмір зносу в Центрі зайнятості виражається у відсотках до первісної вартості основних засобів і називається нормою зносу. Для нарахування зносу необоротні активи в Центрі зайнятості розподіляються на три групи як показано у таблиці 8.1 [1]