Смекни!
smekni.com

Облік аналіз і аудит валових доходів і валових витрат (стр. 10 из 17)

Як правило, зміни в «Конфігураторі» вносить досвідчений користувач, що уявляє собі роботу конфігурації в цілому.

У програмі «1С:Бухгалтерія» основним поняттям бухгалтерського обліку є рахунок. Рахунок являє собою об'єкт угруповання інформації про майно і зобов'язання організації. Кожен рахунок акумулює інформацію про конкретний вид майна чи зобов'язань.

Сукупність рахунків називається планом рахунків, і в цій якості план рахунків «1С:Бухгалтерії» найбільш близький до «бухгалтерського» поняттю плану рахунків. Однак у програмі «1С:Бухгалтерія» план рахунків — більше, ніж просто список рахунків. Фактично настроювання плану рахунків у програмі визначають структуру обліку в компанії.

При цьому звертають увагу на те, чи «підходить» план рахунків у програмі тому набору рахунків, що використовується в компанії.

На сьогоднішній день найбільш сучасним, могутнім і в той же час гнучким інструментом ведення комп'ютерного бухгалтерського обліку є версія «1С:Підприємство 7.7».

Природно, щоб максимально використовувати можливості цієї програми, фахівцю необхідно розуміти модель бухгалтерського обліку, реалізованого програмою, знати методи і засоби реалізації комп'ютерного обліку, уміти застосовувати їх на практиці. Податки становлять основну частину державних доходів.

Абсолютна сума податкових надходжень в Україні постійно зростає. І цим пояснюється те, що податковому обліку зараз приділяється не меньше уваги, ніж іншим видам обліку: фінансовому, управлінському тощо. Предметом податкового обліку є формування бази оподаткування діяльності підприємств податками на прибуток.

Не сприйняття податкового обліку певною частиною фахівців зумовлено інерційністю минулої практики, коли функції податкового обліку повною мірою виконував бухгалтерський облік ще до його поділу [88].

Тепер же сфера фінансового обліку чітко окреслена відповідними положеннями (стандартами), які, проте, не охоплюють предмета податкового обліку, що й зумовлює цілий ряд відмінностей, зокрема, у застосуванні елементів методу бухгалтерського обліку (табл. 2.5)

Якщо метою фінансового обліку є комплексна оцінка реального фінансового стану підприємства і його методологія регулюється виключно Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, то мета податкового обліку локальніша – визначення бази для фіскальних платежів.

Податковий облік в Україні базується на Законі України „Про оподаткування прибутку підприємств” від 22.05.97 №283/97-ВР, зі змінами і доповненнями (далі – Закон про прибуток), а також інструктивними матеріалами податкової адміністрації України [61].

Таблиця 2.5.

Об’єкти фінансового і податкового обліку

Фінансовий облік Податковий облік
Виробничі та невиробничі основні засоби Основні фонди, пов’язані з виробництвом і реалізацією продукції
Власні та придбані предмети праці виробничого і невиробничого призначення Придбані виробничі запаси
Засоби сфери обігу (кошти, дебіторська заборгованість)
Витрати виробництва Валові витрати
Власні роботи та послуги та виконані іншими підприємствами Роботи та послуги виробничого призначення, виконані іншими підприємствами
Доходи (виручка) від реалізації продукції (робот, послуг), інші доходи Валові доходи
Фінансові результати Оподатковуваний прибуток

Головна проблема податкового обліку – визначення першої події. Податковий облік ведеться по відвантаженню і по сплаті, що відображається на стані розрахунків з контрагентами.

Відповідно валові прибуток/витрати можна визначити по зміні сальдо розрахунків з контрагентом після реєстрації господарської операції. Автоматичне ведення податкового обліку можливе лише при реєстрації господарських операцій за допомогою документів, тому що алгоритми для визначення першої події входять до складу їх програмних модулів [73].

У плані рахунків є декілька позабалансових рахунків, передбачених для ведення податкового обліку. Це рахунки з літерними кодами і знаходяться вони наприкінці списку.За більшістю рахунків ведеться аналітичний облік з використанням видів субконто, що підключені і до балансових рахунків також.

В страховій компанії «Гарант – АВТО» для автоматизації обліку валових доходів і валових витрат використовується програма „1С:Бухгалтерський облік для України 7.7”.

Для заповнення «Декларації про доходи (прибуток) страховика» необхідно вести облік валових доходів, валових витрат і амортизації.

У типовій конфігурації для цього використовуються позабалансові рахунки (рис. 2.1), у якості третього розрізу аналітичного обліку на рахунках валових доходів і валових витрат використовується довідник «Валовые доходы/расходы», кожен елемент якого відповідає одному рядку «Декларації про доходи (прибуток)страховика». Інші рахунки використовуються для обліку амортизації основних фондів і нематеріальних активів, а також балансової вартості валюти в податковому обліку [88].

Рис. 2.1 Накопичення облікової інформації

Протягом звітного періоду в інформаційній базі компанії при проведенні документів реєструються господарські операції.

Частина цих документів (прибуткові документи, видаткові документи, документи повернень, банківська виписка, документи щодо оформлення переоцінки) формують обороти за рахунками валових доходів і валових витрат.

При заповненні їхніх екранних форм ви бачите аналітичні статті у вигляді рядків Декларації про доходи (прибуток) страховика, які при необхідності можете редагувати [63].

Суми валових доходів і витрат визначаються з урахуванням «першої» події. При автоматичному складанні звітності інформація, що міститься в інформаційній базі, буде інтерпретуватися вбудованими алгоритмами. Таким чином, якість заповнення звітів залежить від дотримання користувачами визначених правил ведення комп'ютерного обліку.

Скористаємося засобами програми «1С:Бухгалтерія для України», щоб перевірити дотримання цих правил.

Адже той, хто вважає, що ніколи не помиляється - ніколи не буває правим. Режим Проведение документов (меню Операции/Проведение документов) дозволяє автоматично виконати перепроведення документів і відновити їхню правильну послідовність до зазначеного моменту (рис. 2.2). Для кожної послідовності документів програма автоматично підтримує «межу послідовності».

Це поняття визначає останній документ, уведений без порушень хронології (порушенням можна вважати введення документа «заднім числом» чи із скасуванням проведення, коректуваннями після проведення тощо).


Рис. 2.2. Перевірка аналітичних даних

Складання будь-якої звітності починають з перевірки - чи всі документи, що відносяться до даного періоду, внесені в облікову систему. Такий контроль виконують тільки адміністративними заходами.

Однією з найбільш розповсюджених помилок при накопиченні інформації є невідповідність рахункам аналітичних статей.

На рахунку ВР виявляються «дохідні» субконто, а на рахунку ВД - «витратні», у результаті чого операції не відображаються в Декларації.

Таку помилку складно знайти. Щоб виключити подібні помилки сформуємо стандартний звіт «Оборотно-сальдовая ведомость по счету» (меню Отчеты/Оборотно-сальдовая ведомость по счету) за рахунками ВД і ВР.

Фрагмент такого звіту, що ми одержуємо також і при деталізації Декларації, представлено на рис. 2.3.


Рис. 2.3. Відновлення хронологічної послідовності документів

При перегляді видно, що на рахунку ВД у якості субконто повинні бути рядки за алфавітом менші Ж (далі починаються вже статті валових витрат). Якщо це не так, із звіту шляхом деталізації потрібно дійти до конкретного документа, що сформував проведення, і виправити значення. Так само перевіряється звіт з рахунку ВР.

Типовою помилкою є наявність статті «А1.1.Продажа товаров, работ, услуг» за рахунком ВР (за замовчуванням це значення підставляється в документ «Договор»).

Реєструючи договір на придбання, користувачі забувають змінювати значення, і при введенні на основании значення копіюється в прибуткові документи.).

1С:Бухгалтерія для України використовує алгоритм автоматичного визначення «першої» події і формування проведень за рахунками ВД і ВР. При цьому аналізуються поточні (на момент проведення кожного конкретного документа) підсумки і визначаються суми «першої» чи «другої» події. Але за великої кількості документів забезпечити їхнє введення в хронологічному порядку неможливо. Крім того при виправленні і перепроведенні документів «заднім числом» такий порядок теж порушується. З моменту порушення порядку проведення за валовими доходами і витратами будуть невірними. Для того, щоб такі помилки виключити, потрібно відновити хронологічну послідовність документів [84].

Програма містить внутрішні засоби контролю правильності проведення документів, алгоритми роботи яких використовують дані поточних підсумків. Для цього введено поняття Последовательности документов. У типовій конфігурації використовуються дві такі послідовності: «Первое событие» і «Партии ТМЦ». Список документів, включених до послідовності, визначено в конфігураторі. Зокрема, там можна побачити, які документи при проведенні аналізують «першу» подію.

Перед складанням звітності з прибутку необхідно виконати перепроведення документів послідовності «Первое событие». Після цього будуть правильно визначені суми ВД і ВР періоду.