Смекни!
smekni.com

Стиль саморегуляції довільної активності лижника-гонщика в спорті вищих досягнень (стр. 1 из 2)

Стиль саморегуляції довільної активності лижника-гонщика в спорті вищих досягнень : РЕФЕРАТ

Фізкультура і спорт

СТИЛЬ Саморегуляція ДОВІЛЬНІЙ АКТИВНОСТІ Лижник-гонщик у спорті вищих ДОСЯГНЕНЬ

Специфічними сторонами психічної активності є "свідомість" і "дію" [4], а активність спортсмена як індивіда, особистості і індивідуальності здійснюється у формі дії, тобто різних видів активності і регулюється свідомістю у формі процесів саморегуляції різних видів активності. Розмежування двох сторін психічної активності щодо відповідності але, один припускає іншу і не існує без неї. Узагальнена схема взаємодії людини з світом у разі конкретного суб'єкта може бути представлена наступним чином: суб'єкт-індивідуальний стиль саморегуляції активності-індивідуальний стиль (реалізація) активності-вимоги дійсності. Виходячи з цього, індивідуальний стиль визначається як індивідуально-типове своєрідність саморегуляції і реалізації довільної активності людини [2].

Більшість сучасних досліджень у спорті присвячено вивченню саме індивідуального стилю реалізації, а не регуляції активності, компонентами якої в залежності від її виду є індивідуальні прийоми, способи, форми поведінки, спілкування, пізнання, практичних дій спортсмена. Стильові прояви регуляторних процесів довільної активності спортсмена до цих пір не стали предметом систематичного дослідження в спортивній діяльності, хоча їх регуляторний значення підкреслюється багатьма фахівцями.

З урахуванням викладеного однією з цілей психолого-педагогічних досліджень у спорті вищих досягнень повинен бути аналіз закономірностей оптимізації діяльності й конкретних дій. Кардинальний шлях до цього лежить через удосконалення компонентів саморегуляції дій, оптимізацію психологічної структури спортивної техніки і тактики, формування соціально адекватних мотивів і соціально значущих для спортивної діяльності рис особистості [1].

Дослідження діяльності спортсменів вищої кваліфікації дають унікальні можливості для виявлення феномену індивідуального стилю саморегуляції в його найбільш розвинених формах, так як особливу значимість в успішній підготовці спортсменів набувають склалися у них стильові особливості, індивідуальні регуляторні можливості програмувати цілі та засоби спеціальної і загальної підготовки, свідомий але підкорятися прийнятим планам і коригувати їх залежно від результатів різних етапів підготовки. Успішність виступи лижників-гонщиків, як і представників інших видів спорту, у відповідальних змаганнях залежить від вміння програмувати цілі та засоби спеціальної підготовки, свідомо підпорядковувати поведінку і спосіб життя прийнятим планам. Висока значимість індивідуальної розвиненості цих процесів і в загальному процесі підготовки, і в спеціальної діяльності, постійна спрямованість лижників на їх вдосконалення створюють передумови більш повного і точного усвідомлення і самооцінки особливостей саморегуляції спортсменів.

З метою вивчення стилю саморегуляції довільної активності в 1996 - 1998 рр.. проведено комплексне дослідження лижників-гонщиків, членів збірної команди РФ (7 осіб, які мають спортивну кваліфікує цію МСМК, м. Тюмені). Його ЕЗУЛЬТАТИ узгоджуються з деякими раніше проведеними дослідженнями [3] і дозволяють зробити наступний висновок.

Індивідуальний стиль саморегуляції характеризує загальний цілісний індивідуальний стиль довільної активності з боку типових для спортсмена особливостей самоорганізації довільної активності, в яких інтегровано вплив особистісних змінних і зовнішніх умов на особливості досягнення поставлених і прийнятих суб'єктом цілей. Феномен стилю саморегуляції проявляється в тому, яким чином спортсмен планує і програмує свої дії, якою мірою він здатний при цьому враховувати значущі для досягнення поставлених цілей умови навколишньої дійсності, яка індивідуальна розвиненість процесів контролю, оцінки і корекції своїх дій, а також наскільки він при цьому самостійний, цілеспрямований, здатний враховувати зміну зовнішніх обставин і т.д.

Індивідуальний стиль саморегуляції довільної активності спортсмена характеризується стильовими особливостями цілісної системи саморегуляції (ступенем її індивідуальної розвиненості і взаємопов'язаності реалізують її регуляторних процесів), а також стильовими особливостями її ланок (індивідуальної специфікою регуляторного профілю, відносною вираженістю в загальній структурі саморегуляції окремих регуляторних процесів, моделювання умов, програмування, контролю і корекції своєї довільної активності). Особистісні характерологічні змінні детермінують індивідуальну специфіку регуляторного профілю вираженості окремих регуляторних процесів. Зовнішні умови і специфіка спортивної діяльності, в якій реалізується стиль, дозволяють визначити стильові особливості регуляторікі, що сприяють успіху в спортивній діяльності і потребують компенсації по мірі формування стилю для забезпечення необхідної суб'єкту успішності.

На основі структурних характеристик (індивідуаль ний рівень розвитку цілісної системи саморегуляції, характер індивідуального регуляторного профілю) виділені гармонійний і акцентуйовані типи стилів саморегуляції. Гармонійні стилі саморегуляції, що включають у свою структуру високорозвинені та взаємопов'язані стильові особливості регуляторікі, виступають суттєвою передумовою досягнення високої успішності. Такі стилі саморегуляції частіше розвиваються в видах спортивної діяльності з гранично високими вимогами до розвиненості саморегуляції і можуть бути сформовані поза безпосередній залежності від особистісного типу за умови високої мотивації до досягнення успіху і наявності спеціальних здібностей. Загальний же низький рівень, слабка сформованість основних процесів саморегуляції стають перешкодою для досягнення високої успішності в спортивній діяльності.

акцентуйовані стиль саморегуляції характери зуется різним ступенем розвиненості окремих регуляторних процесів. Специфіка індивідуального профілю детермінується розвиненістю регуляторно-особисто ки властивостей (самостійністю, гнучкістю, надійністю та ін.) При наявності вираженої індивідуальної специфіки в профілі саморегуляції і розбіжності її з регуляторної специфікою діяльності успішність багато в чому буде залежати від прагнення і можливості суб'єкта сформувати такий стиль саморегуляції, в якому недостатня розвиненість окремих регуляторних процесів буде компенсована іншими, високорозвиненими.

Особистісна акцентуація характеру обумовлює індивідуальну структуру стилю саморегуляції, але ця залежність опосередковується специфікою і розвиненістю регуляторно-особистісних властивостей, одні з яких можуть бути передумовами формування того чи іншого стилю, інші розвиватися стихійно або формуватися усвідомлено як його новоутворення в процесі досягнення поставлених суб'єктом цілей.

Список літератури

1. Ломов Б.Ф., Косов Б.Б., Конопкін О.А. Теоретичні проблеми самоконтролю та управління спортивної діяльністю// Пізнавальні процеси у спортсменів. М., 1976, т. 2, с. 9-30.

2. Моросанова В.І. Індивідуальний стиль і саморегуляція довільної активності людини// Індивідуальність в сучасному світі: Матер. міжнар. науч.-практ. конф. Смоленськ, 1996, ч. 1, с. 89-93.

3. Моросанова В.І. Про методи прогнозу надійності психологічної регуляції змагальної діяльності стрілка-пулевіка: Метод. реком. М., 1984 .- 24 с.

4. Рубінштейн С.Л. Людина і світ// Проблеми загальної психології. М., 1973, с. 255-420.

5. Т.В. Бондарчук, доктор педагогічних наук, професор, В.Н. Потапов, кандидат педагогічних наук, професор. Стиль саморегуляції довільної активності лижника-гонщика в спорті вищих досягнень.

Тест
Дослідження вольової саморегуляції

Мета дослідження: визначити рівень розвитку рольової саморегуляції.

Матеріал та обладнання: тест-опитувальник А. В. Звєрь-кова і Е. В. Ейдмана, бланк для відповідей і ручка. Процедура дослідження

Дослідження вольової саморегуляції за допомогою тесту-опитувальника проводиться або з одним досліджуваним, або з групою. Щоб забезпечити незалежні відповіді, кожен отримує текст опитувальника, бланк для відповідей, на якому надруковані номери питань і поряд із ними графа для відповідей.

Інструкція: «Вам пропонується тест, який містить ЗО тверджень. Уважно прочитайте кожне і вирішіть, правильне чи неправильне це твердження щодо Вас. Якщо правильне, то на аркуші для відповідей проти номера цього твердження поставте знак "плюс" (+), а якщо неправильне — "мінус" (-).

Тест

1. Якщо щось не клеїться, у мене нерідко з'являється бажання залишити цю справу.

2. Я не покидаю своїх планів і справ, навіть якщо доведеться обирати між ними і приємною компанією.

3. Мені неважко стримати спалах гніву, якщо це необхідно.

4. Зазвичай я зберігаю спокій в очікуванні приятеля, який запізнюється.

5. Мене важко відволікти від розпочатої роботи.

6. Мене сильно вибиває з колії фізичний біль.

7. Я завжди намагаюсь вислухати співрозмовника не перебиваючи, навіть якщо йому не терпиться заперечити.

8. Я завжди «гну» свою лінію.

9. Якщо потрібно, я можу не спати впродовж ночі (наприклад, робота, чергування) і весь наступний день бути в «хорошій формі».

10. Мої плани дуже часто перекреслюють зовнішні обставини.

11. Я вважаю себе терплячою людиною.

12. Мені не просто примусити себе холоднокровне спостерігати за видовищем, яке хвилює.

13. Мені рідко вдається примусити себе продовжити роботу після серії образливих невдач.

14. Якщо я ставлюсь до когось погано, мені важко приховати це.

15. Я можу зайнятись своїми справами при незручних та невідповідних обставинах, якщо це необхідно.

16. Мені сильно ускладнює роботу усвідомлення того, що її необхідно обов'язково зробити до певного терміну.