Смекни!
smekni.com

Аудит коштів і оцінка платоспроможності ПП Європацукор (стр. 2 из 11)

наявність грошових коштів на рахунках в банках, короткострокових фінансових вкладень. Ці активи повинні мати оптимальну величину. Чим більший їх розмір, тим з більшою ймовірністю можна стверджувати, що підприємство має достатньо коштів для поточних розрахунків. Однак, наявність незначних залишків коштів не завжди означає, що підприємство не є платоспроможним: гроші можуть надійти на рахунки, в касу на протязі найближчих днів, короткострокові фінансові вкладення легко перетворити в гроші. Постійна кризова відсутність грошей призводить до того, що підприємство перетворюється на “технічно неплатоспроможне", а це вже може розглядатися як перша ступінь до банкрутства;

відсутність простроченої заборгованості та затримки платежів;

несвоєчасне погашення кредитів, а також тривале безперервне користування кредитами.

1.2 Законодавчо-нормативна база для перевірки

Касові операції (надходження готівки до каси і видача з неї) здійснюються на підставі Порядку ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України. Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні [8] - найважливіший закон згідно якого ведуться всі касові операції. Основний Закон, що регулює організацію бухгалтерського обліку Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" та Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності" також висвітлюють питання про рух грошових коштів.

Ст.34 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 "Баланс" визначає, що у статті Балансу "Грошові кошти та їх еквіваленти" відображають кошти в касі, на поточних та інших рахунках у банках, які можуть бути використані для поточних операцій. У цій статті окремо наводяться кошти в національній та іноземній валютах. Кошти, які не можна використати для операцій протягом 1 року, починаючи з дати балансу або протягом операційного циклу внаслідок обмежень, слід виключати зі складу оборотних активів і відображати як необоротні активи.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 "Звіт про рух грошових коштів" є нормативною основою для складання найважливішої форми фінансової звітності яка має назву Звіт про рух грошових коштів. Цим Положенням (стандартом) визначаються зміст і форма звіту про рух грошових коштів та загальні вимоги до розкриття його статей. Така інформація дає користувачам фінансової звітності можливість зіставляти, оцінювати і прогнозувати грошові потоки підприємства; досліджувати спроможність підприємства погасити зобов’язання та сплатити дивіденди; виявляти причини різниці між прибутком і грошовими надходженнями та видатками; аналізувати грошові та негрошові аспекти операцій підприємства.

З метою контролю за наявним зверненням був прийнятий цілий ряд нормативних документів, що регулюють порядок ведення касових операцій на підприємствах, вимоги яких необхідно дотримуватись при проведенні операцій з готівкою, порядок їхньої організації і документального оформлення. Основними з них є Інструкція з організації роботи з наявним зверненням установ банків України, Наказ Держкомстату України “Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій", Інструкція “Про порядок виготовлення, збереження і застосування типових форм первинного обліку ДО-1 і М-20". Обіг готівки в Україні регулюється також нормативними та законодавчими документами, які я навела нижче.

В Законі України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” говориться, що підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахунки (розрахункові операції) зі споживачами в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг за готівку, зобов'язані здійснювати такі розрахунки через належним чином зареєстровані реєстратори розрахункових операцій. А також йде мова про порядок та правила застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Указ Президента України “Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки" вказує порушення, які тягнуть за собою застосування штрафної санкції у розмірі двократного розміру виявленої понадлімітної готівки.

Права, обов”язки і завдання, які покладаються на членів інвентаризаційної комісії та загальні принципи інвентаризації визначені в Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних активів, грошових коштів, документів та розрахунків.

При прийманні готівки в касу підприємства касири керуються Правилами визначення плaтоспроможності банкнот і монет.

Порядок встановлення лімітів залишку готівки в касі регулюється Інструкцією Національного банку України № 4 "Про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України" та Інструкцією про організацію роботи з готівкового обліку установами банків України.

Аудиторська діяльність зокрема регламентується Законом України "Про аудиторську діяльність". Цей закон визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні і спрямований на створення системи незалежного фінансового контролю, з метою захисту інтересів власника.

Відповідно до Інструкції №3 “Про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті” банки відкривають своїм клієнтам рахунки: розрахункові, поточні, позикові, депозитні, бюджетні і субрахунки.

При різноманітних формах власності і підприємницької діяльності Положення про безготівкові розрахунки грунтується на принципах вільного вибору суб’єктами форм розрахунків, закріплення ї сторонами у договорах, угодах чи окремих домовленостей, і невтручання установ банків у ці договірні відносини. Дане Положення визначає загальний регламент щодо організації, форм розрахунків, стандартів документів і документообороту, які впроваджуються в господарський оборот в Україні з метою забезпечення в найбільш короткий час компенсації виробникам продукції, що поставляється, виконаних робіт і наданих послуг у грошовій формі, прискорення обігу коштів.

Аналіз нормативно-правових актів з організації бухгалтерського обліку грошових коштів в Україні, дозволяє зробити висновок, що на сьогодні нормативно-законодавча база щодо готівкового обігу, готівкових та безготівкових розрахунків в основному відповідає потребам підприємства.

На завершення розділу варто визначити основні його аспекти. Отже, в першому розділі я висвітлила суть грошових коштів і розрахунків, описала процедуру проведення аудиту грошових коштів, виділила основні завдання бухгалтерського обліку грошових коштів. Потрібно сказати, що правильна організація обліку грошових коштів дає можливість контролювати хід грошових операцій, а це в свою чергу посилює контроль за використанням грошових коштів, не допускає їх розтрату і веде до економії коштів підприємства

1.3 Характеристика фінансово-господарської діяльності

Приватне підприємство "Європацукор" створено 21.08.2002 р, дата включення до ЄДРПОУ 25.08.2002 р. згідно з вимогами діючого законодавства України. Статут підприємства розроблено на основі Господарського Кодексу, Закону України "Про власність", Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" та іншими нормативними актами України.

Приватне підприємство "Європацукор" відноситься до підприємств, зайнятих виробництвом. Воно функціонує у сфері харчової промисловості та відноситься до суб’єктів середнього підприємництва. Все це сприяє виникненню певних особливостей у господарсько-фінансовій діяльності даного підприємства.

Основним товаром, який виробляє ПП "Європацукор", є виробництво цукру та побічної продукції жому і меляси.

ПП ”Європацукор” займається такими видами діяльності:

виробництво цукру, жому, меляси, сиропів, а також переробка цукросировини, виробництво інших цукровмісних продуктів;

оптова та роздрібна торгівля цукром, цукросировиною та іншими продуктами, які утворюються внаслідок переробки цукросировини та інших цукровмісних продуктів;

рослинництво: вирощування зернових культур та цукрового буряка;

торгівля харчовими продуктами та товарами народного споживання;

виробництво та торгівля електроенергією, тепловою енергією, а також водопостачання та водовідведення;

транспортні послуги по перевезенню вантажів та пасажирів;

надання позичок фізичним та юридичним особам, в тому числі під

вирощування цукрових буряків чи на інші цілі;

вирощування, переробка, заготівля, збереження та реалізація сільсько-господарської продукції рослинного та тваринного походження;