Смекни!
smekni.com

Аудит коштів і оцінка платоспроможності ПП Європацукор (стр. 6 из 11)

Записи в касовій книзі здійснюються у 2-х примірниках через копіювальний папір кульковою ручкою темного кольору або чорнилами. Перші примірники аркушів залишаються в Касовій книзі. Другі примірники повинні бути відривними та є звітами касира. Перші й другі примірники нумеруються однаковими номерами. Приписки та необумовлені виправлення у Касовій книзі забороняються. Зроблені виправлення завіряються підписами касира та головного бухгалтера підприємства або особи, яка його замінює. Записи в Касовій книзі здійснюються касиром одразу ж після отримання або видачі грошей за кожним ордером або замінюючим його документом. У кінці кожного робочого дня касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок грошей в касі на наступне число та передає до бухгалтерії звіт касира. Звіт касира - це документ, який передається касиром підприємства в бухгалтерію, і є відривним листком Касової книги з додатком прибуткових і видаткових касових документів. (дод.3)

Звіти касира перевіряється бухгалтером у наступному порядку:

звіряється залишок на початок дня із залишком на кінець дня попереднього звіту;

перевіряється достовірність записів (ідентичність записів у звіті і додатках);

перевіряється правильність підрахованих підсумків з надходження і витрачання, залишку на кінець дня. Після перевірки звіту у графі "шифр кореспондуючого рахунку" записуються кореспондуючі рахунки, суми групуються за одним рахунком і проводяться записи в Журналі 1 і Відомості 1.1

У кінці місяця бухгалтер збирає всі касові звіти з підшитими до них первинними документами за датами в зростаючому порядку та зшиває в окрему папку. Контроль за правильним веденням Касової книги здійснює головний бухгалтер “Колоінвест". Видаткові касові ордери оформлюються на підставі наступних документів (табл.3.1).

Оплата праці, виплата допомоги з тимчасової непрацездатності, стипендій, премій тощо проводиться касиром за платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями без складання видаткового касового ордера на кожного отримувача.

Всі прибуткові та видаткові касові документи повинні бути заповнені відповідальними за це особами чітко та зрозуміло чорнилами, кульковою ручкою або за допомогою друкарської машинки чи принтера. Жодних підчисток, помарок або виправлень, хоча і оговорених, у цих документах не допускається. При цьому приймання та видача коштів за касовими ордерами може проводитися тільки в день їх складання, крім випадків видачі коштів за платіжними та розрахунково-платіжними відомостями. Забороняється видавати прибуткові та видаткові документи особам, які вносять або одержують гроші.

Ця оперограма чітко вказує суть всіх потрібних для оформлення ордеру операцій, виконавців та їх обов"язки.

Контроль за дотриманням виконавцями графіка документообороту на ПП "Європацукор" здійснюється головним бухгалтером та керівником. Вимоги головного бухгалтера та керівника щодо порядку подання до бухгалтерії необхідних документів та відомостей є обов’язковими для усіх підрозділів і служб підприємства.

2.4 Типові порушення дослідження фінансових результатів ТзОВ "Інтер-Синтез"

Для проведення аудиту фінансових результатів від усіх видів діяльності ТзОВ "Інтер-Синтез" необхідно ознайомитися з типовими порушеннями, які часто трапляються при веденні бухгалтерського обліку на товаристві.

Згідно П (С) БО 15 не визнаються доходами:

суми ПДВ, акцизів, інших податків і обов'язкових платежів, що підлягають перерахуванню до бюджету та позабюджетних фондів;

суми надходжень за договором комісії, агентським та іншим аналогічним договором на користь комітента, принципала тощо;

суми попередньої оплати продукції (товарів, робіт, послуг);

суми авансу в рахунок оплати продукції (товарів, робіт, послуг);

надходження, що належать іншим особам;

надходження від первинного розміщення цінних паперів;

суми завдатку під заставу або в погашення позики, якщо це передбачено відповідним договором.

При аудиті фінансових результатів від всіх видів діяльності ТзОВ "Інтер-Синтез" аудитор виявив такі порушення:

на підприємстві немає Наказу (Положення) про облікову політику;

неправильна класифікація доходів за видами діяльності;

реалізація продукції несвоєчасно відображена на рахунках бухгалтерського обліку;

неправильна класифікація витрат за видами діяльності;

неправильно заповнена товарно-транспортна накладна;

неправильне нарахування відсотків (відсотки нараховуються в тому звітному місяці, в якому вони фактично мали місце);

до доходу було включено податкове зобов'язання;

неправильний облік витрат з метою оподаткування;

неправильне визначення виробничих витрат в окремих видах господарської діяльності організації;

неправильність віднесення витрат на собівартість продукції та групування їх за елементами - матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні потреби, амортизація основних засобів, інші витрати;

при перегляді власного капіталу не відбувається перерахування на 43 рахунок "Резервний капітал" із прибутку підприємства.

Про порушення обліку витрат ТзОВ "Інтер-Синтез" свідчить:

наявність неповних або викривлених записів при відображенні операцій в обліку;

відсутність необхідних записів у картках аналітичного обліку, в накопичувальних відомостях, облікових регістрах, Головній книзі;

наявність безпідставних підчисток та виправлень в облікових регістрах та Головній книзі;

повна відсутність оборотів та сальдо в облікових регістрах та Головній книзі.

Аудитор зобов’язаний у процесі всього аудиту звертати увагу на порядок виправлення помилок і їх документальне оформлення, адже виправлення помилок є серйозною бухгалтерською операцією, яка має бути належним чином оформлена та задокументована.

2.5 Методи збирання аудиторських доказів

До основних методів збирання аудиторських доказів відносять спостереження за інвентаризацією або участь у ній; спостереження за виконанням бухгалтерських операцій; усне опитування; одержання письмових підтверджень; перевірка документів, одержаних клієнтом та від третіх осіб; перевірка документів клієнта; перевірка арифметичних розрахунків; проведення аналізу. Інвентаризація проводиться в цілях забезпечення достовірності даних обліку та звітності. З точки зору технології аудиторської справи інвентаризація - це метод отримання найбільш цінних та дійсних доказів про реальність і точність статей активу балансу, фактів здійснення господарських операцій.

Спостереження за виконанням бухгалтерських операцій - це дуже важлива процедура для оцінки системи внутрішнього контролю та організації обліку ТзОВ "Інтер-Синтез". Цю процедуру бере на себе ведучий аудитор. Іноді буває достатньо простежити за тим, як виконується в бухгалтерському обліку оформлення господарської операції, щоб точно оцінити стан внутрішнього контролю та бухгалтерського обліку на підприємстві, що перевіряється.

Усне опитування або бесіда повинні бути проведені практично із всіма працівниками ТзОВ "Інтер-Синтез", що приймають участь у веденні обліку та складанні звітності. Для того, щоб бесіда була вдалою для аудитора, вона повинна бути заздалегідь добре спланована.

Однією з не менш важливих процедур є перевірка документів, отриманих від третіх осіб. Тут аудитори звертають увагу на правильність складання і оформлення цих документів, а також на своєчасність, точність та повноту відображення їх в бухгалтерському обліку.

Так як стан внутрішнього контролю аудитор оцінив задовільно, то арифметична перевірка проводиться вибірковим методом, але у випадку виявлення значних порушень - суцільним.

В аудиторській перевірці широко застосовується ряд прийомів і методів економічного аналізу.

2.6 Фінансовий стан ТзОВ "Інтер-Синтез"

У сучасних умовах формування ринкової економіки в Україні, її трансформації та інтеграції у світову економічну систему все більш актуальним стає питання об’єктивної та ефективної системи аналізу й оцінки фінансово-господарського стану суб’єктів господарювання.

На основі форм фінансової звітності проведемо фінансово-економічний аналіз діяльності і розрахуємо показники фінансового стану ТзОВ "Інтер-Синтез".

Показники майнового стану ТзОВ "Інтер-Синтез" наведені в таблиці 2.1

Таблиця 2.1

Показники майнового стану ТзОВ "Інтер-Синтез" за 2006 - 2007 роки

Назва показника Розрахункова формула Нормативне значення Роки
2006р. 2007р.
Аналіз майнового стану
Коефіцієнт зносу основних засобів Ф.1р.032 Ф.1р.031 Зменшення 0,257 0,264
Коефіцієнт оновлення основних засобів Ф.5р.260 (гр.5) Ф.1р.031 (гр.4) Збільшення 0, 19 0,384
Коефіцієнт мобільності активів Ф.1 (р.260+р.270) Ф.1р.080 Збільшення 0,5 5,68 7,27

Коефіцієнт зносу основних засобів використовують в аналізі для характеристики якісного стану основних засобів як загалом, так і за окремими їх видами на початок і кінець звітного періоду. Чим меншою є величина коефіцієнта зносу, тим кращим є якісний (технічний) стан основних засобів.

Коефіцієнт зносу основних засобів ТзОВ "Інтер-Синтез" за 2007 рік зріс на 10%, але це супроводжується збільшенням кількості і вартості основних засобів, про що свідчить коефіцієнт оновлення.

Здійснимо аналіз і оцінювання ліквідності ТзОВ "Інтер-Синтез" (табл.2.2).

Таблиця 2.2

Аналіз ліквідності ТзОВ "Інтер-Синтез" за 2006 - 2007 роки