Смекни!
smekni.com

Бух облік реалізації цінностей (стр. 2 из 5)

1. Підприємство отримало передоплату за цінності, що за угодою повинні бути відвантажені (відпущені) покупцю, в сумі 1050 грн.

2. Відвантажено цінності покупцю. За товарним документом значиться:

Цінності за договірними відпускними цінами

875 грн.

Відпускна вартість за угодою

875 грн.

Податок на додану вартість, 20% від 875

175 грн.

До оплати покупцем (замовником)

1050 грн.

3. Цінності списуються із підзвіту матеріально відповідальної осо­би за фактичною собівартістю або купівельними цінами - 833 грн.

3а даними прикладу 1 необхідно зробити записи на бухгалтерських рахунках :

1. На суму передоплати цінностей, що надійшла від покупця, - 1050:

1.1. Дт 51 - Кт 62 - 1050

1.2. Одночасно відображається в обліку виникнення зобов’язання з ПДВ - 175 :

Дт 67-1 "3 податкових зобов’язань"

Кт 68, субрахунок "3 податку на додану вартість" - 175 (п. 7).

2. Списуються із підзвіту матеріально відповідальної особи відвантажені покупцю цінності за фактичною собівартістю (обліковими купівельними цінами) - 833 :

2.1. Дт 46 - Кт 40, 41 і ін. - 833

2.2. Одночасно відображається в обіку реалізація відвантажених цінностей за договірними цінами, включаючи ПДВ, - 1050 :

Дт 62 - Кт 46 - 1050

3. Списуються нараховані податкові забов’язання з податку на додану вартість - 175 (оп. 1.2):

Дт 46 - Кт 67-1 "3 податкових зобов’язань" - 175

4. Списується фінансовий результат від реалізації відвантажених цінностей ( Кт 46 - 1050 минус Дт 46 - 833 + 175) - 42 :

Дт 46 - Кт 80 - 42

Записи в обліку на виникнення і погашення податкових зобов’язань з ПДВ при відвантаженні цінностей після передоплати (Дт 67-1 - Кт 68 і Дт 46 - Кт 67-1, оп.1.2 і 3) доцільно робити по підсумку облікових записів за місяць.

6. У тому разі, коли оплата цінностей здійснена покупцем після їх відвантаження зі складу, за даними прикладу 1 записи на бухгалтерських рахунках будуть наступні :

1. Дт 46 - Кт 40, 41 і ін. - 833

2. Дт 62 - Кт 46 - 1050

3. Дт 46 - Кт 68 - 175

4. Дт 46 - Кт 80 - 42

5. Дт 51 - Кт 62 - 1050

7. Згідно зі змінами, внесеними до Закону України "Про податок на дода­ну вартість" (п. 1), до 1 січня 1999 р. належна до сплати сума ПДВ за відвантаженими, але неоплаченими цінностями, включається до податкових зобовзань наступних звітних періодів, на які припадає надходження коштів на розрахунковий рахунок платника податку, а за наявності від’ємної різниці сума додатку зараховується рівними частинами у зменшення податкових зобов’язань таких платників податку у звітних періодах, що настають після 1.10.97 р. (ст.11.8, п.3).

До 1 січня 1999 р. виникнення податкових зобов’язань з ПДВ від сум передоплат, отриманих від покупців, відображається в обліку як показано в п. 5, а цінностей, відвантажених без передоплат, - як показано в п. 6. ПДВ від суми реалізованих, але не оплачених цінностей повинен відноситись на кредит рахунку 68, субрахунок "3 податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав" ( Дт 46 - Кт 68).

8. У зв’язку з тим, що протягом місяця в обліку необхідно врахувати реалізацію відвантажених цінностей, передоплата яких покупцями (замовниками) здійснена і не здійснена, податок на додану вартість від суми реалізації цінностей за звітний місяць складається із трьох частин:

1. Сума нарахованих податкових зобов’язань від сум одержаних передоплат ( Дт 67-1 - Кт 68).

2. Сума податкових зобов’язань від вартості цінностей, відвантажених покупцям і замовникам з наступною оплатою, що в звітному місяці оплачені, розрахунковий період, яких настав ( Дт 46 - Кт 68).

3. Сума нарахованих податкових зобов’язань від вартості цінностей, відвантажених протягом звітного місяця з наступною оплатою, що в даному місяці покупцями ( замовниками) не оплачені, а тому розрахунковий період для них не настав (Дт 46 - Кт68).

Інструкцією з бухгалтерського обліку ПДВ та іншими нормативними документами не встановлено, як повинні визначатись суми ПДВ, розрахунковий період якого настав і не настав, яка кореспонденція рахунків в цьому разі має бути.

9. Вважаємо, що найбільш доцільно всю суму ПДВ на цінності, відвантажені і оплачені та після їх відвантаження не оплачені, списувати по підсумку за місяць з рахунку 46 "Реалізація" двома бухгалтерськими проводками:

1. Дт 46 "Реалізація" - Кт 67-1 "З податкових зобов’язань" - на суму податкових зобов’язань з ПДВ, нарахованих при надходженні передоплат за цінності від покупців і замовників ( п. п. 4, 5).

2. Дт 46 "Реалізація" - Кт 68, субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав" - на суму податкових зобов’язань з ПДВ на цінності, відвантажені протягом місяця без попередньої оплати, що в звітному місяці оплачені і не оплачені ( вся сума ПДВ з обороту по реалізації цінностей за вирахуванням сум ПДВ з передоплат: Дт 46 - Кт 67 - 1, п.9 , оп. 1).

Тільки після цих двох записів за даними облікових регістрів, що ведуться по дебету рахунку 51 "Розрахунковий рахунок" та інших банківських рахунків, необхідно визначити суму ПДВ на цінності, відвантажені ( реалізовані ) на умовах наступної оплати, що оплачені в звітному місяці, і скласти бухгалтерську проводку на вказану суму ПДВ:

Дт 68, субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав"

Кт 68, субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого настав"

Таким чином, податок на додану вартість від суми цінностей, відвантажених покупцями ( замовниками ) і в звітному місяці не оплачених, залишиться як сальдо на рахунку 68, субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав". В наступні звітні періоди ця сума ПДВ буде відображена в обліку після надходження платежів від покупців ( замовників ) як податкове зобов’язяння з ПДВ по кредиту субрахунку "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого настав" ( Дт 68 - Кт 68 ).

Очевидно, що в цьому разі в обліковому регістрі по дебету рахунку 51 "Розрахунковий рахунок " і інших банківських рахунків повинні бути виділені суми оплат цінностей покупцями і замовниками, в тому числі ПДВ в двох частинах:

1. З передоплати цінностей, що підлягають відвантаженню покупцям і замовникам.

2. З оплати в звітному місяці цінностей, відвантажених покупцям і замовникам на умовах наступної оплати.

10. Передбачений пунктом 12.9.1. змін та доповнень до Інструкції додатковий запис Дт46 - Кт 67-1 "З податкових зобов’язань" на суму податку на додану вартість від вартості відвантажених ( реалізованих ) цінностей без попередньої оплати, на наш погляд, методологічно недоцільний і з облікової точки зору незрозумілий. Далі вказується, що після оплати відвантажених цінностей рахунок 67-1 дебетується в кореспонденції з кредитом рахунку 68, субрахунок "З податку на додану вартість", причому не уточняється, якого ПДВ, розрахунковий період якого настав чи не настав.

Отже, при обліку податкових розрахунків з ПДВ слід мати на увазі наступне:

1. Вказаний вище запис (Дт 46 - Кт 67-1) відповідно до статті 11, п. 11.11 змін до Закону може бути складений лише в тому разі, коли до відвантаження цінностей підприємство отримало авансовий платіж ( передоплату ). Вважаємо, що п.12.9.1. змін і доповнень до Інструкції суперечить п.2. Інструкції. І тому вказане доповнення слід було внести до п.2. Інструкції, встановивши, що ПДВ на цінності, відвантажені без попередньої оплати, відображається в обліку таким же записом ( Дт 46 - Кт 68), але кредитується субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав". Так було б зрозуміліше і, головне, відпала б необхідність робити додаткові внутрішні записи в синтетичному і аналітичному обліку по дебету і кредиту рахунку 67 "Податкові розрахунки" за всіма операціями з відвантаження ( реалізації ) цінностей (п. 1).

2. Виходячи із положень Закону та методології бухгалтерського обліку реалізації цінностей податок на додану вартість від суми цінностей, відвантажених на умовах наступної оплати і оплачених у звітному місяці, по підсумку за місяць повинен бути віднесений безпосередньо на рахунок 68, субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого настав" бухгалтерським записом:

Дт 46 - Кт 68 (п. 11).

3. На суму ПДВ на відвантажені, але не оплачені у звітному місяці цінності по підсумку реалізації їх за звітний місяць повинен бути зроблений запис:

Дт 46 - Кт 68, субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав".

4. Додатковий внутрішній запис на субрахунку 67-1 " З податкових зобов’язань" ( Дт 67-1 - Кт 67-1) для відображення в обліку ПДВ з відвантажених у звітному місяці та оплачених і не оплачених в цьому місяці цінностей, застосовуватись не повинен би, бо згідно зі зміною до Закону (п. 1) в період до 1.01.99 р. датою виникнення податкових зобов’язань з продажу цінностей, розрахунковий період яких настав, є дата зарахування коштів від покупця ( замовника) на банківський рахунок підприємства - платника податку.

Виходячи з викладеного вище, рахунок 67-1 "З податкових зобов’язань" мав би застосовуватись згідно із Законом тільки для відображення в обліку ПДВ на цінності, відвантажені покупцям і замовникам у звітному місяці в рахунок авансових платежів, отриманих підприємством у попередні звітні періоди ( записи: Дт 67-1 - Кт 68 і Дт 46 - Кт 67-1), а суми ПДВ на цінності, відвантажені і оплачені в звіному місяці, мали б відображатись в обліку як показано вище (Дт 46 - Кт 68). І про це необхідно було чітко написати в змінах і доповненнях до Інструкції.

Крім того, застосування рахунку 67-1 "З податкових зобов’язань" до всіх господарських операцій з відвантаження ( реалізації ) цінностей викликає масу додаткових записів в аналітичному обліку податкових розрахунків з ПДВ по дебету і кредиту рахунку 67-1. Інструкція цього питання не регламентує і вказівок з правильного і раціонального ведення цього обліку не дає.