Смекни!
smekni.com

Зміст і види економічного контролю (стр. 2 из 2)

Внутрішньосистемний контроль застосовується для пе­ревірки виконання вказівок власника підвідомчими об'єд­наннями, підприємствами з питань їхньої діяльності, а внутрішньогосподарський за допомогою поточних переві­рок — для оперативної перевірки виконання господарських операцій безпосередньо на підприємстві (витрачання і збе­рігання товарно-матеріальних цінностей, забезпеченість ва­говимірювальними приладами та використання їх; якість виготовлюваної продукції, організація пропускного режиму, додержання трудового законодавства тощо).

Отже, поточні контрольні перевірки є способом оператив­ного систематичного контролю конкретних операцій госпо­дарської діяльності, які не потребують застосування склад­них методик і виконуються, щоб запобігти безгосподарності.

Тематичні контрольні перевірки — засіб періодичного оперативного господарського контролю виконання об'єднан­нями, підприємствами однорідних господарських операцій, наприклад, використання матеріальних, трудових і фінан­сових ресурсів, забезпечення збереження власності. Тема­тичні перевірки подібні до поточних, але провадяться з більш широкого кола показників конкретної теми із застосуван­ням методів економічного аналізу, обчислювальної техніки та залученням спеціалістів різного профілю не систематич­но, а періодично у міру потреби. Якщо в процесі поточного обстеження застосовуються в основному методи фактичного контролю, то при тематичних перевірках використовуються планово-нормативна і договірна інформація, дані бухгал­терського обліку, хронометражних спостережень, вибірко­вих інвентаризацій цінностей тощо.

Ревізія — метод заключного (ретроспективного) контролю, який дає можливість зробити всебічну оцінку виробничої і фінансово-господарської діяльності об'єднання, підприємства та інших об'єктів підприємницької діяльності щодо виконан­ня виробничих і фінансових планів, витрачання матеріаль­них і трудових ресурсів, результатів комерційної діяльності за обревізований період, забезпечення збереження власності,

виявлення резервів підвищення ефективності виробництва і удосконалення якості продукції, її конкурентоспроможності на внутрішньому і світовому ринках.

Виходячи із змісту економічного контролю, періодичності, інформаційного забезпечення і форм здійснення виділяють загальноекономічний і фінансово-господарський контроль.

Загальноекономічний контроль має такі об'єкти дослід­ження: виконання планів економічного і соціального розвит­ку країни, регіону; задоволення життєво важливих потреб людей; динаміку ціноутворення; кон'юнктуру ринку; вико­ристання ресурсів країни, регіону та інші великомасштабні національні програми народногосподарського значення, тобто здійснюється на макроекономічному рівні.

Фінансово-господарський контроль досліджує фінансово-господарську діяльність підприємців у сфері виробництва, обміну і споживання суспільне необхідного продукту на мік-роекономічному рівні.

Отже, всі види економічного контролю взаємно пов'язані і зумовлені між собою, спрямовані на успішний розвиток еко­номіки для задоволення життєвих потреб людей.