Смекни!
smekni.com

Навчальний курс 1СБухгалтерія в умовах фахово-інформативної підготовки бухгалтера (стр. 12 из 22)

Структурні схеми побудови теоретичного та практичного курсів "1С:Бухгалтерія в умовах фахово–інформаційної підготовки бухгалтера (на прикладі ТОВ "Фокстрот")" зображені на малюнках 2.1 та 2.2.


Мал. 2.1 Структурна схема теоретичного курсу


Мал. 2.2 Структурна схема практичного курсу

2.2 Зміст навчального курсу

Навчальний курс "1С:Бухгалтерія в умовах фахово–інформаційної підготовки бухгалтера (на прикладі ТОВ "Фокстрот")" надає можливість додаткового працевлаштування у фірми які використовують програмний продукт "1С:Підприемство", або у фірми–партнери "1С".

Мета вивчення спецкурсу: формування в учнів знань та умінь, необхідних для ефективного створення, зміни та настройки поточної конфігурації "1С", а також для використання комп’ютерних засобів у навчальній і професійній діяльності фахівця.

Основними завданнями навчальної дисципліни є:

- вивчення комплексної діяльності фахівця щодо настройки та повноцінної експлуатації програмного продукту "1С:Підприемство";

- розуміння призначення, можливостей, інструментів, засобів, технологій і сфери застосування програмного забезпечення "1С";

- набуття початкових відомостей про можливості та синтаксис вбудованої мови "1С".

Після вивчення курсу "1С:Бухгалтерія в умовах фахово–інформаційної підготовки бухгалтера (на прикладі ТОВ "Фокстрот")" учні повинні мати достатнє уявлення про:

- вміння створювати, завантажувати, супроводжувати та настроювати конфігурації програми "1С:Підприємство";

- володіння засобами, інструментами які надаються програмою;

- внесення змін в довідники, документи, звіти, форми обліку бухгалтерсько-господарських операцій.

Уміння та навички досягаються насамперед через практичне оволодіння учнями основ програмування та настроювання в системі "1С". Однаково важливими є уміння створювати нові елементи конфігурації і уміння їх редагувати, аналізувати модулі, тексти та форми конфігурації, імпортувати або експортувати дані.

Зміст навчального курсу

Форма звіту – залік.

Кількість годин – 62.


Назва теми Л П Разом
1 Концепція "1С:Підприємство". Організація бухгалтерського обліку в системі "1С". Початкові відомості про вбудовану мову. 9 7 16
2 Об’єкти системи "1С". Створення та робота з об’єктами. 10 12 22
3 Конфігурування, адміністрування та настройка системи "1С". 11 13 24
Разом 30 32 62

Зміст навчального курсу за темами

Тема 1. Концепція "1С:Підприємство". Організація бухгалтерського обліку в системі "1С". Початкові відомості про вбудовану мову.

1.1 Введення. Концепція "1С:Підприємство". Основні поняття системи "1С:Підприємство". Організація бухгалтерського обліку в системі "1С:Підприємство".

1.2 Формат вихідних текстів програмних модулів.

1.3 Типи даних. Метаданні. Робота з ними.

1.4 Об’ява змінних.

1.5 Вираження та оператор присвоювання.

1.6 Управляючі оператори.

1.7 Робота з конфігурацією.

1.8 Константи. Системні Константи. Системи процедури і функції. Системні визначені процедури. Робота з Константами.

1.9 Довідники. Робота з Довідниками. Документи. Робота з Документами.

Практичне навчання (Лабораторно–практичні заняття):

Апробація матеріалу засвоєного на теоретичних заняттях. Спроба самостійно попрацювати в Конфігураторі з текстовими модулями, константами, довідниками, документами. На практичні заняття по цій темі виділяється 12 годин.

Самостійне навчання:

При можливості самостійного вивчення цієї теми за допомогою ПК, учень може не тільки вдосконалювати навички по редагуванню вже готової конфігурації, але і самостійно спробувати створити просту систему обліку.

Тема 2. Об’єкти системи "1С". Створення та робота з об’єктами.

2.1 Журнали документів. Робота з Журналами документів.

2.2 Робота з Операціями та Проводками. Робота з Журналами операцій, Журналами проводок.

2.3 Перечислення. Робота з Перечисленням.

2.4 Звіти та Обробки. Робота з Бухгалтерськими підсумками.

2.5 Плани рахунків. Робота з бухгалтерськими рахунками.

2.6 Види субконто.

2.7 Операції та Проводки. Робота з конкретними Проводками.

2.8 Регістри. Робота з Регістрами оперативного обліку.

2.9 Журнали розрахунків. Робота з Журналами розрахунків. Види та Групи розрахунків.

2.10 Календарі. Робота з Календарями.

Практичне навчання (Лабораторно–практичні заняття):

Знайомство з основами програмування в системі "1С", робота з документами, з журналами документів, Перечислення. Звіти та обробки. Поняття та формування операцій та проводок. Плани рахунків. Види субконто. Регістри. Журнали розрахунків, види розрахунків. Календарі в системі "1С".

Самостійне навчання:

Пошук інформації в Інтернет про додаткові відомості та можливості системи "1С". Створення звітів (подібних, або зовсім нових).

Тема 3. Конфігурування, адміністрування та настройка системи "1С".

3.1 Редактор форм. Індивідуальний користувальницький інтерфейс.

3.2 Редактор меню. Редактор панелі інструментів. Користувальницькі права.

3.3 Редактор діалогів. Робота з текстом. Редактор текстів. Робота з таблицею. Табличний редактор.

3.4 Робота з об’єктом Періодичний. Робота зі Списком значень. Робота з Таблицею значень.

3.5 Атрибути і методи контекста Модуля.

3.6 Робота з Запитами. Мова Запитів.

3.7 Робота з Малюнками. Робота з Діаграмами.

3.8 Робота з Файлами. Робота з базами даних DBF.

3.9 Адміністрування. Збереження та відновлення даних. Сервісні можливості. Конвертація даних з попередніх версій програм фірми "1С".

3.10 Зв’язок з зовнішніми додатками за допомогою механізмів DDE, OLE automation.

3.11 Відладник. Монітор користувача.

Практичне навчання (Лабораторно–практичні заняття):

Створення форм та користувальницького інтерфейсу, редагування головного меню системи "1С", панелі інструментів. Визначення прав користувача.

Діалоги. Редагування діалогів. Текстовий та табличний редактори. Робота з об’єктом Періодичний. Робота зі Списком та Таблицею значень. Методи та атрибути Модулів форм.

Мова запитів системи "1С". Основи створення запитів.

Вставка в інтерфейс користувача графічних об’єктів.

Методи роботи з базами даний формату DBF.

Основні методи та прийоми адміністрування системи "1С".

Зв’язок з зовнішніми додатками за допомогою механізмів DDE та OLEAutomation.

Перевірка модулів за допомогою Відладника. Призначення Монітору користувачів.

Самостійне навчання:

Якщо учень вже працює на підприємстві де використовується система "1С", він може відтворювати отримані знання на практиці.

2.3 Навчальна програма

Пояснювальна записка

Необхідність переходу підприємств на Національні стандарти з урахуванням Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку обумовлено рамками реалізації курсу України у всесвітній економічний простір. Законодавство України направлено на розвиток ринкових відносин, втілення різноманітних норм власності, розгалуження приватизації.

Проблеми підвищення прибутковості підприємства, ефективності роботи персоналу, створення оптимальної структури керування, хвилюють будь–якого керівника. Йому доводиться приймати рішення в умовах невизначеності й ризику, що змушує його постійно тримати під контролем різні аспекти фінансово–господарської діяльності. Ця діяльність відбита у великій кількості документів, що містять різнорідну інформацію. Грамотно оброблена й систематизована вона є деякою мірою гарантією ефективного керування виробництвом. Навпроти, відсутність достовірних даних може привести до невірного управлінського рішення й, як наслідок, до серйозних збитків.

Впровадження бухгалтерських пакетів і програм дозволяє автоматизувати не тільки бухгалтерський облік, але й навести порядок у складському обліку, у постачанні й реалізації продукції, товарів, відслідковувати договори, швидше розраховувати заробітну плату, вчасно здавати звітність.

Через недбалість у бухгалтерському обліку підприємство може сильно постраждати або навіть потерпіти крах. Прикладів тому й дуже багато, причому часто страждають підприємства, що прагнуть працювати чесно. Страждають через недбале ведення внутрішньої бухгалтерії підприємства. Страждають також через незнання й відповідно невиконання останніх законів і розпоряджень. При веденні бухгалтерського обліку вручну можливі й найпростіші арифметичні помилки.

Звичайно, комп'ютер не може замінити досвідченого й грамотного бухгалтера, але дозволить упорядкувати бухгалтерський облік, збільшити кількість одержуваної інформації, підвищити оперативність бухобліку, зменшити число арифметичних помилок, оцінити поточне фінансове становище підприємства і його перспективи.

У світі існує багато бухгалтерських пакетів різної потужності й вартості, однак українські бухгалтери й підприємці віддають перевагу пакетам, створеним у країнах співдружності (Україна, Росія), як найбільш підходящі для умов перехідної економіки й швидкої зміни законодавчих актів, що регулюють порядок бухгалтерського обліку.